Ýran sandýk baþýnda! Alýnan kararla oy verme süresi uzatýldý
ABONE OL

Ýran resmi ajansý IRNA'ya göre, Ýçiþleri Bakanlýðý Seçim Kurulu Merkezi Sözcüsü Muhsin Ýslami, oy verme süresine iliþkin açýklamada bulundu.

Ýslami, yerel saatle 08.00'de baþlayan ve 18.00'de sona ermesi öngörülen oy verme süresinin Seçim Kurulu Merkezi'nin kararýyla saat 20.00'ye kadar uzatýldýðýný belirtti.

Oy vermek isteyen seçmenlerin seçim merkezlerindeki varlýðýnýn devam etmesi durumunda Seçim Kurulu Merkezi ihtiyaca göre yeniden süreyi uzatabilir.

Ýran seçim kanunlarýna göre, oy verme iþlemi için sürenin uzatýlmasý gece 24.00'e kadar devam edebilir ancak bu saatten sonra süre yeniden uzatýlamaz.

Ýran'da 62 milyon seçmen için 59 binden fazla merkezde kurulan sandýklarda oy verme iþlemi devam ediyor.

Seçimlerde reformist aday Mesud Pezeþkiyan, muhafazakar adaylar Meclis Baþkaný Muhammed Bakýr Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski Ýçiþleri Bakaný Mustafa Purmuhammedi yarýþýyor.

Muhafazakar adaylar Tahran Belediye Baþkaný Ali Rýza Zakani ve Emir Hüseyin Kadýzadehaþimi, "muhafazakar kanatta birliði saðlamak için" seçime saatler kala adaylýktan çekildi.

Adaylarýn ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy almasý gerekiyor.

Ýlk turda yüzde 50+1'in üzerine çýkan aday olmamasý halinde en fazla oyu alan 2 aday ikinci tura kalacak ve 5 Temmuz'da yapýlacak ikinci turda kazanan isim ülkenin 9. Cumhurbaþkaný olacak.

Seçim sonuçlarýna dair ilk verilerin gece yarýsý yayýnlanmasý ve kesin sonuçlarýn ise yarýn öðleden önce açýklanmasý bekleniyor.

Tahran'ýn en büyük seçim merkezlerinden Ýrþad Hüseyniyesi ve diðer seçim noktalarýnda yoðun katýlým gözleniyor.

  • Iranda seçim
  • oy verme süresi
  • uzatma