Ýran: Suudi Arabistan ile sürdürülen görüþmelerde ciddi ilerleme kaydedildi
ABONE OL

Ýran resmi ajansý IRNA'ya konuþan Hatibzade, Tahran ile Riyad yönetimleri arasýnda son aylarda daha düzenli temaslar gerçekleþtirildiðini söyledi.

Suudi Arabistanlý yetkililer ile Irak'ýn baþkenti Baðdat'ta birkaç tur görüþmeler yapýldýðýný ve bu görüþmelerin verimli olduðunu aktaran Hatibzade, "Bu görüþmeler hiçbir zaman durdurulmadý. Sayýn (Ýran Cumhurbaþkaný Ýbrahim) Reisi'nin hükümetinin göreve gelmesinin ardýndan iki ülke arasýnda uygun karþýlýklý mesajlar verildi." diye konuþtu.

Hatibzade, Basra Körfezi konusunda da iki ülke yetkilileri arasýnda verimli görüþmeler yapýldýðýný belirterek, "Fars (Basra) Körfezi'nin güvenliði konusundaki görüþmelerde çok ciddi ilerlemeler kaydedildi." ifadelerini kullandý.

Suudi Arabistan'ýn bölgedeki sorunlarýn çözümünü bölgede aramasý gerektiðini söyleyen Hatibzade, "Kapsamlý bir bölgesel mekanizmaya ulaþmamýz gerekiyor. Bölgedeki iki önemli ülke olan Ýran ile Suudi Arabistan arasýnda istikrarlý ve iyi bir iliþkiye sahip olabiliriz." deðerlendirmesinde bulundu.

- Ýran-Suudi Arabistan iliþkileri

Suudi Arabistan'da, 2 Ocak 2016'da aralarýnda Þii din adamý Nimr el-Nimr'in de bulunduðu 47 kiþi "terör" suçlamasýyla idam edilmiþti. Ýdamlara tepki gösteren Ýranlý yetkililerin peþ peþe yaptýðý açýklamalarýn ardýndan Suudi Arabistan'ýn Tahran Büyükelçiliði ve Meþhed kentindeki konsolosluk binalarý Ýran'daki göstericiler tarafýndan ateþe verilmiþti. Bu olaylar sonrasýnda Mart 2015'te baþlayan Yemen'deki iç savaþ nedeniyle zaten gergin olan iki ülke arasýndaki diplomatik iliþkiler tamamen kesilmiþti. ABD'nin eski Baþkaný Donald Trump döneminde Washington'un Ýran'a uyguladýðý "azami baský" politikasýnýn da etkisiyle Tahran ile Riyad arasýndaki gerginlik çatýþma boyutuna ulaþmýþtý.

Ýran ve Suudi Arabistanlý yetkililer, nisan ayýnda Baðdat'ta doðrudan görüþmeler yapmak üzere bir araya gelmiþ ve Irak'ýn ara buluculuðundaki görüþmeler daha sonra da devam etmiþti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, 27 Nisan'da Suudi televizyon kanalýna verdiði bir röportajda, "Ýran bir komþu devlet ve biz kendisiyle iyi ve seçkin iliþkiler kurma arzusundayýz." açýklamasýnda bulunmuþtu.

Suudi Arabistan Kralý Selman bin Abdulaziz de dün Birleþmiþ Milletler 76. Genel Kurulundaki konuþmasýnda, Ýran ile güven inþa etmek için yapýlan ilk görüþmelerin somut sonuçlar vermesini umduðunu belirtmiþti.