Ýran'a ait yerli 'Kevser' ve 'Hudhud' uydularý fýrlatýlmak üzere Rusya'ya gönderildi
ABONE OL

Ýran ile Rusya arasýndaki yeni bir iþ birliði daha medyaya yansýdý. Ýran'ýn yarý resmi Tasnim Haber Ajansý, Ýran'a ait yerli yapým "Kevser" ve "Hudhud" adlý 2 uydunun fýrlatýlmak üzere Rusya'ya gönderildiðini duyurdu.

Ýran'a uçak yolculuðu yapacaklar dikkat! Yasak getirildi

Haberde özel bir þirket tarafýndan üretilen uydularýn fýrlatýlma tarihlerine iliþkin bilgi verilmezken, 2019 yýlýnda yapýmýna baþlanan Kevser uydusunun yüksek çözünürlüklü görüntü alma kapasitesine sahip olduðu ve tarým, doðal kaynaklar, çevre ile kriz yönetimi gibi alanlarda kullanýlmak üzere tasarlandýðý bildirildi. Haberde, Hudhud uydusunun ise karasal baðlantýlarýn sýnýrlý olduðu uzak bölgelerde uydu iletiþim aðlarý ve akýllý cihazlar için iletiþim hizmetleri saðlamak amacýyla geliþtirilmiþ küçük boyutlu bir telekomünikasyon uydusu olduðu belirtildi.

Soykýrýmcý Ýsrail'in Ýran endiþesi sürüyor! THAAD füze savunma sistemi konuþlandýrýldý

ABD'YÝ ENDÝÞELENDÝREN YAKINLAÞMA

Rusya, 2022 yýlýnda ve geçtiðimiz þubat ayýnda Ýran uydularýný yörüngeye yerleþtirmiþ, ancak iki ülke arasýnda artan uzay alanýndaki iþ birliði ABD'li yetkililer arasýnda endiþelere yol açmýþtý. Yetkililer, söz konusu uydularýn Rusya'nýn Ukrayna'daki savaþýna yardýmcý olmasýnýn yaný sýra Ýran'ýn Ýsrail ile Orta Doðu'daki askeri hedefleri izleme kapasitesini artýrabileceðinden endiþe duyulduðunu belirtmiþti.