Ýran'da adaylýðý daha önce reddedilen Ahmedinejad seçim için sinyali verdi
ABONE OL

Ahmedinejad, kendisinin aday olmasýný isteyerek evinin önüne gelen destekçilerine hitap ettiði bir görüntüde, "Þartlarý deðerlendiriyorum ve bugün hangi eylemin ülkenin, halkýn ve bugünkü Ýran'ýn çýkarýna olduðunu ölçüyorum." dedi.

Ülkenin þartlarýnýn hassas olduðunu belirten Ahmedinejad, "Sizlerin de buyurduðunuz üzere deðerlendiriyorum ve sonucu sizlere açýklayacaðým." ifadelerini kullandý.

- AHMEDÝNEJAD'IN ADAYLIÐI 2 KEZ VETO EDÝLMÝÞTÝ

Ülkede 2005-2013 yýllarý arasýnda iki dönem görev yapan muhafazakar siyasetçi Ahmedinejad, 2017'de eski Cumhurbaþkaný Hasan Ruhani'ye karþý aday olmak istemiþ ancak adaylýðý reddedilmiþti.

Ahmedinejad'ýn, 2021'deki cumhurbaþkanlýðý seçimlerinde de 19 Mayýs'ta helikopter kazasýnda hayatýný kaybeden Cumhurbaþkaný Ýbrahim Reisi'ye karþý aday olma talebi yine Anayasayý Koruyucular Konseyi tarafýndan veto edilmiþti.

- Reisi'nin hayatýný kaybetmesinin ardýndan alýnan kararla seçimler 28 Haziran'da yapýlacak

Reisi'nin 19 Mayýs'ta helikopter kazasýnda hayatýný kaybetmesinden sonra Anayasa'ya göre, Ýran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in onayýyla Cumhurbaþkaný Birinci Yardýmcýsý Muhammed Muhbir vekaleten cumhurbaþkanlýðý görevini üstlenmiþti.

Ýran Anayasasý'na göre, mevcut cumhurbaþkanýnýn hayatýný kaybetmesi durumunda yeni cumhurbaþkanýnýn en fazla 50 gün içinde seçilmesi amacýyla Meclis Baþkaný, Yargý Erki Baþkaný ve Cumhurbaþkaný Birinci Yardýmcýsý'ndan oluþan kurulun gerekli düzenlemeleri yapmasý gerekiyor.

Bu doðrultuda yasama, yürütme ve yargý baþkanlarý arasýnda 20 Mayýs'ta yapýlan olaðanüstü görüþmede Cumhurbaþkanlýðý Seçimi'nin 28 Haziran'da gerçekleþtirilmesi kararý alýnmýþtý.

Ýran'da cumhurbaþkanlarý, Anayasayý Koruyucular Konseyinin onayladýðý adaylar arasýndan halk tarafýndan seçiliyor.

  • Mahmud Ahmedinejad
  • Ýran seçimleri
  • Cumhurbaþkanlýðý seçimleri