Ýran'da cumhurbaþkaný adaylýðý için iki isim daha baþvuru yaptý
ABONE OL

Hakkaniyan ve Pezeþkiyan, baþvuru sürecinin üçüncü gününde Ýçiþleri Bakanlýðýna gelerek adaylýk için baþvuru yaptý.

Daha sonra düzenlenen basýn toplantýsýnda konuþan Pezeþkiyan, ülkede seçimlere halkýn katýlýmýnýn artýrýlmasý gerektiðini belirtti.

Ýran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in politikalarýný uygulamak istediðini söyleyen Pezeþkiyan, "Ülkenin sorunlarýný çözebilmek için tüm gruplar ve cenahlar arasýnda insicamý ve birliði saðlamalýyýz." dedi.

Her konuda siyaseti karýþtýrmadan iþin ehline verilmesinin önemini vurgulayan pezeþkiyan, "Bilim adamlarýna, alimlere ve ehil insanlara iþi teslim etmeliyiz." diye konuþtu.

Eski Devrim Muhafýzlarý Ordusu komutanlarýndan Vahid Hakkaniyan ise baþvuru sonrasýnda yaptýðý konuþmada, adaylýk kararýnýn "kendi kiþisel kararý" olduðunu söyledi.

Ülkenin sorunlarýný çok iyi bildiðini dile getiren Hakkaniyan, "Halkýn ortak aklýndan faydalanmalý ve ülkenin kapasitelerini kullanmalýyýz." dedi.

Eski Milletvekili Ahmed Resulinejad da adaylýk baþvurusunda bulunurken seçimler için toplam aday adayý sayýsý 12 oldu.

- MESUD PEZEÞKÝYAN

Eski Saðlýk Bakaný ve reformist kanadýn önde gelen isimlerinden Tebriz Milletvekili Pezeþkiyan'ýn, 2021'deki cumhurbaþkaný seçiminde Ýbrahim Reisi'ye karþý aday olma talebi Anayasayý Koruyucular Konseyi tarafýndan veto edilmiþti. Pezeþkiyan'ýn son seçimlerde Tebriz'den birinci sýrada Meclis'e girmeyi baþarmasý sonrasýnda Hamaney'in kendisine aday olma izni verilmesi konusunda talimat verdiði iddialarý çeþitli kaynaklar tarafýndan dillendiriliyor.

- VAHÝD HAKKANÝYAN

Ýran'da Hamaney'in "sað kolu" olarak adlandýrýlan eski Devrim Muhafýzlarý Ordusu komutanlarýndan Tuðgeneral Vahid Hakkaniyan, uzun yýllar Hamaney'in özel iþlerinden sorumlu yardýmcýsý olarak görev yaptý. Hakkaniyan, Kasým 2019'da ABD'nin yaptýrým listesine alýndý.

- CUMHURBAÞKANI SEÇÝMÝ 28 HAZÝRAN'DA YAPILACAK

Ýran'da 2025'te yapýlmasý planlanan cumhurbaþkaný seçiminin, Cumhurbaþkaný Ýbrahim Reisi'nin 19 Mayýs'ta helikopter kazasýnda hayatýný kaybetmesinin ardýndan Anayasa'ya göre, 28 Haziran'da yapýlmasý kararý alýnmýþtý.

Seçimde aday olmak isteyenler 30 Mayýs'ta baþlamak üzere 5 gün süreyle Ýçiþleri Bakanlýðýna adaylýk baþvurusunda bulunabilecek.

Adaylýk baþvurusu yapan kiþilerin seçime katýlmak için "ehliyet" sahibi olup olmadýklarýna Anayasayý Koruyucular Konseyine baðlý Denetleme Heyeti karar verecek.

Konsey; Cumhurbaþkanlýðý, Ýran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimlerine katýlacak aday adaylarý, Anayasa'ya göre, "rejimin deðerlerine baðlýlýklarý" yönünden deðerlendiriyor.

Ýran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in temsil ettiði "Velayet-i Fakih makamýna ve Ýslami deðerlere baðlýlýklarýnda kusur bulunan" kiþilerin adaylýklarý reddediliyor.

Þu ana kadar eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili, eski Meclis Baþkaný Ali Laricani, eski Merkez Bankasý Baþkaný Abdunnasýr Himmeti, eski Devrim Muhafýzlarý Ordusu komutanlarýndan Vahid Hakkaniyan, Tebriz Milletvekili Mesud Pezeþkiyan, baðýmsýz Bafk Milletvekili Muhammed Rýza Sebbagiyan, Merdomsalari (Demokrasi) Partisi Genel Sekreteri Mustafa Kevakebiyan, Ýsfahan Milletvekili Abbas Muktedayi, eski Milletvekili Kudret Ali Haþmetyan, eski Kuzey Horasan Valisi Mahmud Ahmedi Bigeþ, eski Tahran Milletvekili Muhammed Hoþçehre ve eski Milletvekili Ahmed Resulinejad adaylýk baþvurusu yapan isimler oldu.