Ýran'da Said Celili cumhurbaþkanlýðýna aday olacaðýný duyurdu
ABONE OL

Celili'nin ofisi, muhafazakar siyasetçinin cumhurbaþkanlýðý seçimlerinde aday olacaðýný açýkladý.

Said Celili, halihazýrda Ýran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'ndeki temsilcisi ve Meclis ile Anayasayý Koruyucular Konseyi arasýndaki anlaþmazlýklarý çözen anayasal bir kurum olan Düzenin Maslahatýný Teþhis Konseyinin üyesi olarak görev yapýyor.

Eski Cumhurbaþkaný Mahmud Ahmedinejad döneminde 2007-2013 yýllarýnda Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreterliði görevinde bulunan Celili, ayný dönemde Ýran'ýn nükleer görüþmelerinde Baþmüzakereci görevini yürütmüþtü.

Muhafazakar çizgisiyle tanýnan Celili, 2021'deki seçimlerde aday olmuþ daha sonra Ýbrahim Reisi lehine adaylýktan çekilmiþti.

- REÝSÝ'NÝN HAYATINI KAYBETMESÝNÝN ARDINDAN ALINAN KARARLA SEÇÝMLER 28 HAZÝRAN'DA YAPILACAK

Cumhurbaþkaný Reisi'nin 19 Mayýs'ta helikopter kazasýnda hayatýný kaybetmesinden sonra Anayasa'ya göre, Ýran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in onayýyla Cumhurbaþkaný Birinci Yardýmcýsý Muhammed Muhbir vekaleten cumhurbaþkanlýðý görevini üstlenmiþti.

Ýran Anayasasý'na göre, mevcut cumhurbaþkanýnýn hayatýný kaybetmesi durumunda yeni cumhurbaþkanýnýn en fazla 50 gün içinde seçilmesi amacýyla Meclis Baþkaný, Yargý Erki Baþkaný ve Cumhurbaþkaný Birinci Yardýmcýsý'ndan oluþan kurulun gerekli düzenlemeleri yapmasý gerekiyor.

Bu doðrultuda yasama, yürütme ve yargý baþkanlarý arasýnda 20 Mayýs'ta yapýlan olaðanüstü görüþmede, cumhurbaþkaný seçiminin 28 Haziran'da gerçekleþtirilmesi kararý alýnmýþtý.

Seçimlerde aday olmak isteyenler, 30 Mayýs'ta baþlamak üzere 5 gün süreyle Ýçiþleri Bakanlýðýna adaylýk baþvurusunda bulunacak.

Ýran'da cumhurbaþkanlarý, Anayasayý Koruyucular Konseyinin onayladýðý adaylar arasýndan halk tarafýndan seçiliyor.

Celili dýþýnda þu ana kadar yalnýzca reformist siyasetçi ve eski Saðlýk Bakaný Mesud Pezeþkiyan, adaylýk baþvurusu yapacaðýný duyurmuþtu.