Ýran'daki anketlere göre, seçim yarýþýnda Kalibaf önde!
ABONE OL

Ýran'ýn Meþhed kenti merkezli sosyal araþtýrma ve veri analizi merkezi "Shenakht", 13-15 Haziran'da ülke genelinde 18 yaþ üstü 1000 kiþiyle telefonda gerçekleþtirilen kamuoyu yoklamasýnýn sonuçlarýný yayýnladý.

Vatandaþlara oy haklarýný hangi aday lehine kullanacaklarýnýn sorulduðu ankette, hiçbir aday cumhurbaþkaný olabilmek için gerekli yüzde 50+1 oyu saðlayamadý.

Katýlýmcýlarýn tümü baz alýndýðýnda oy hakkýný kullanacaðýný belirtenlerin oraný yüzde 52,1; sandýða gitmeyeceðini ifade edenlerin yüzde 29,2 ve oy verip vermeme konusunda karar vermediðini söyleyenlerin oraný da yüzde 18,7 oldu.

Seçimlere katýlacaðýný belirtenler arasýnda katýlýmcýlarýn yüzde 34'ü muhafazakar aday Meclis Baþkaný Kalibaf'ý destekleyeceðini belirtti.

Reformistlerin tek adayý Tebriz Milletvekili ve eski Saðlýk Bakaný Pezeþkiyan ile eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Celili ankette ikinci sýrayý paylaþtý.

Ankete göre, bu iki adayýn oy oranlarý yüzde 21 oldu.

Diðer adaylardan Emir Hüseyin Kadýzadehaþimi yüzde 2, Mustafa Purmuhammedi yüzde 1 ve Ali Rýza Zakani de yüzde 1'de kaldý.

Oy kullanacaðýný belirtenlerin yüzde 16'sý henüz hangi adayý destekleyeceðine dair karar vermediðini belirtirken yüzde 4'ü ise cevap vermedi.

Ýran'da 28 Haziran'da yapýlacak seçimlerde reformist kanatta tek aday Mesud Pezeþkiyan yer alýrken muhafazakarlar Muhammed Bakýr Kalibaf, Said Celili, Emir Hüseyin Kadýzadehaþimi, Ali Rýza Zakani ile Mustafa Purmuhammedi tarafýndan temsil ediliyor.