Ýranlý yetkili helikopter kazasýndaki sýr dakikalarý anlattý! Bulutlu alanýn üzerine çýkamamýþ
ABONE OL

Ýran Cumhurbaþkanlýðý Ofisi Baþkaný Gulam Hüseyin Ýsmaili, merhum Cumhurbaþkaný Ýbrahim Reisi'yi taþýyan helikopterin aralarýnda olduðu 3 helikopterin seyri sýrasýnda "koþullarýn" ve havanýn "son derece normal olduðunu" söyledi.

Cumhurbaþkaný Reisi, önceki gün Ýran-Azerbaycan sýnýrýnda baraj açýlýþ törenine katýlmýþ, dönüþ yolunda helikopter kazasýnda hayatýný kaybetmiþti.

Ýran devlet kanalý IRIB'e açýklamalarda bulunan Ýsmaili, Ýranlý yetkilileri taþýyan 3 helikopterden birinde olduðunu, Cumhurbaþkaný Reisi ve beraberindekilerin bir diðer helikopterde yolculuk ettiðini ifade etti.

Ýsmaili, uçuþun baþlarýnda havanýn açýk olduðunu ve barajýn alt tarafýndan Tebriz'e doðru yol aldýklarýný aktardý.

Songon Bakýr Madeni'nin bitiþiðindeki bölgede yaklaþýk yarým saatlik yolculuk yaptýklarýný belirten Ýsmaili, ardýndan rotanýn alanýn bitiþiðindeki vadide bulut kümelenmesi oluþtuðunu kaydetti.

Ýsmaili, vadi tabanýn sisli olduðunu ancak havanýn gayet açýk olduðunu dile getirerek, "Bu noktanýn küçük bir alanýnda bulutlar vardý ama uçuþ yüksekliði açýsýndan bu bulutlarla ayný seviyedeydik hatta biraz daha alçaktaydýk." ifadesini kullandý.

Helikopter filosunun komutaný ve Reisi'yi taþýyan helikopterin pilotu olan Mustafavi'nin diðer helikopterlere, irtifa kazanarak bulutlarýn üzerine çýkýp devam etmeleri komutunu verdiðini aktaran Ýsmaili, þunlarý kaydetti:

"Helikopterler bulutlarýn üzerine çýktý. Bizimki 3 numaralý helikopterdi. Ortadaki helikopter Cumhurbaþkaný'ný taþýyordu. Önde de bir diðer helikopter vardý. Pilotumuz 30 saniye sonra (Reisi'nin bulunduðu) ana helikopterin yanýmýzda olmadýðýný fark etti. Koþullar son derece normal ve sýradandý ve zor bir durum yoktu. Bazý hava yolu uçuþlarýnda bile titreþimler oluyor ama bu rotada her þey normaldi ve bulutlar anýnda yok oldu. Daha sonra, altýmýzda bulutlarýn olmadýðý bir havadaydýk, ayaklarýmýzýn altýndaki (daðlarýn) sýrt hattýný görebiliyorduk ve hemen yakýnýnda Songun Bakýr Madeni vardý."

Cumhurbaþkaný'ný taþýyan helikopteri aramak amacýyla içinde bulunduðu helikopterin pilotunun geri döndüðünü anlatan Ýsmaili, "Yardýmcý pilota 'Neden geri dönüyorsunuz?' diye sordum. 'Helikopterlerden birinin gelmediðini, acil iniþ yaptýðýný varsayýyoruz çünkü ne kadar çaðrý yaparsak yapalým telsiz iletiþimimiz kesiliyor ve cevap vermiyor.' dedi. 'Pilot, 1 dakika 30 saniye önce telsiz iletiþimimiz olduðunu' söyledi." dedi.

Ýsmaili, helikopterin döndüðü noktada alanýn üzerinde birkaç tur attýðýný ancak bulutlardan dolayý aþaðýyý iyi göremediklerini belirterek, "Bulutun altýna girmeleri mümkün deðildi. Birkaç turdan sonra Songon madeni yakýnlarýnda iniþ yaptýk." dedi.

Reisi'yle ayný helikopterdeki Tebriz Cuma Ýmamý Muhammed Ali Al-i Haþim ile iletiþime geçerek nerede olduklarýný sorduðunu kaydeden Ýsmaili, þöyle devam etti:

"Aðaçlarýn altýnda olduðunu söyledi. Diðer arkadaþlarýn iyi olup olmadýðýný sorduðumda ise 'Kimseyi görmüyorum ve yalnýzým, ne olduðunu anlamýyorum, etrafýmda kimse yok' cevabýný aldým. Ormanlýk alanda bulunduðu bilgisini verdi. Cumhurbaþkaný'nýn helikopterinin kaza yaptýðý hemen anlaþýldý ve biz de kaza yerine en kýsa sürede ulaþmak ve kurtarma faaliyetlerininin baþlatýlmasý için harekete geçtik. Bakýr madeninde uygun arabalar, gerekli saðlýkçýlar ve ambulanslar vardý. Saðlýk personelini yanýmýza alarak kazanýn meydana geldiðini düþündüðümüz bölgeye gittik."

Haþim'le yaklaþýk üç dört kez konuþtuðunu söyleyen Ýsmaili, "Diðer meslektaþlarýmýz da kazadan 3-4 saat sonrasýna kadar sýk sýk kendisiyle iletiþime geçiyorlardý, Ali Haþim Bey çaðrýlarý cevapladý ama verdiði cevaplar iyi olmadýðýný ve sadece hayatta olduðunu gösteriyordu." açýklamasýný yaptý.

Daha sonra helikopterdeki diðer yolcularýn "anýnda öldüðünü" öðrendiklerini belirten Ýsmaili, "Cesetlerin durumu, kazadan hemen sonra þehit olduklarýný gösterdi." dedi.

- ⁠HELÝKOPTER KAZASI VE SONRASI

Cumhurbaþkaný Reisi, 19 Mayýs'ta Ýran-Azerbaycan sýnýrýnda baraj açýlýþ törenine katýldý. Reisi, beraberinde Dýþiþleri Bakaný Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazý yetkililerle dönüþte helikopter kazasý geçirdi.

Ýran'ýn talebi üzerine Türkiye, arama kurtarma faaliyetlerinde Akýncý insansýz hava aracýný (ÝHA) görevlendirdi. Akýncý ÝHA'nýn tespit ettiði helikopter enkazýnýn koordinatlarý Ýran makamlarýyla paylaþýldý.

Tespit edilen noktaya ulaþan Ýranlý ekipler, kazadan sað kurtulan olmadýðýný belirledi.

Reisi'nin hayatýný kaybettiðinin kesinleþmesinin ardýndan Birinci Yardýmcýsý Muhammed Muhbir, geçici cumhurbaþkaný olarak görevlendirildi.

Ýran Anayasasý'na göre en fazla 50 gün içinde yapýlmasý gereken cumhurbaþkanlýðý seçiminin 28 Haziran'da düzenleneceði açýklandý.

Ýran'da cumhurbaþkanlarý, Anayasayý Koruyucular Konseyinin onayladýðý adaylar arasýndan halk tarafýndan seçiliyor.