Ýranlýlardan Türkiye'ye teþekkür
ABONE OL

AA muhabiri, Ýran Cumhurbaþkaný Reisi, Dýþiþleri Bakaný Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diðer yetkililer için Tebriz'in Þüheda Meydaný'nda düzenlenen törene katýlanlara mikrofon uzattý.

Ýranlýlar, genel olarak olayýn bir suikast ya da saldýrý olduðunu düþünmediklerini kazanýn hava koþullarýndan kaynaklandýðýný dile getirdi.

Doðu Azerbaycan'ýn Culfa þehrinden törene katýlmak için Tebriz'e geldiðini belirten Araz Azimi, "Cumhurbaþkanýmýz, Tebriz'in Cuma Ýmamý, Valimiz ve Dýþiþleri Bakanýmýzý kaybettik. Bu 48 saat boyunca çok üzüldük." dedi.

Azimi, saldýrýnýn suikast olabileceðine dair iddialara iliþkin ise "Ýnþallah saldýrý veya suikast deðildir. Biz hava muhalefetinden kaynaklandýðýný düþünüyoruz." ifadesini kullandý.

Türkiye'nin yardýmlarý konusunda da Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'a teþekkür eden Azimi, "Akýncý geldi ve dumanýn olduðu bölgeye gitti ancak keþke daha önce gelebilseydi çünkü Cuma Ýmamýmýz bir saat kadar hayattaydý. Çok teþekkür ederiz Türkiye bizim yanýmýzdaydý. Ýran, Azerbaycan ve Türkiye inþallah üç ülke birlik olmalýdýr." diye konuþtu.

Tebrizli Asgar Alizade ise "Gece saat 2 gibi Türkiye'nin uçaðý Tebriz'e geldi, yardým etti. Türkiye Cumhurbaþkaný'na ve burada çalýþan tüm yetkililere teþekkür ederiz. Gerçekten çok zahmet çektiler." þeklinde konuþtu.

Helikopterin düþtüðü Verzikan þehrinden cenaze törenine katýlmak için Tebriz'e geldiðini aktaran Cebbar Halýki, "Hadiseyi iþittiðimiz anda bölge halký olarak arama kurtarma için seferber olduk. Saat 4 gibi Hüner köyünde bizden 1 kilometre uzakta olduðunun bilgisini aldýk. Arama çalýþmalarýnda Türkiye'nin kapasitesinden istifade edildi. Türkiye ve Azerbaycan halkýna teþekkür ediyoruz." ifadelerini kullandý.

Urumiye'den törene katýlan Meryem Dehkani ise suikast iddialarýnýn devlet tarafýndan incelenmesi gerektiðini ve düþmanlarýn her zaman ülke liderlerini ve yetkililerini hedef almaya çabaladýðýnýn da bir gerçek olduðunu söyledi.

Dehkani, Türkiye'nin desteðine teþekkür ederek, "Allah'a þükürler olsun bir Müslüman ülkeyle yoldaþýz ve onlarla birlikte hareket ediyoruz. Ýki ülke de bir olmalý ve Ýsrail'i ve zulmü yeryüzünden silip atarlar." dedi.

Tebrizli genç Ebulfazl Veli de "Kaza geçiren Cumhurbaþkanýmýzý ve Cuma Ýmamýzýn yerini bulabilmek için bize uçak gönderen Türkiye Cumhurbaþkaný ve milletine teþekkür ediyoruz. Bu faciada bize yardým ettiler." þeklinde konuþtu.

Hennane Mirtaceddin adlý Tebrizli genç kadýn ise kazanýn suikast ya da saldýrý olabileceðini düþünmediðini ve hava muhalefetinin kazaya sebebiyet verdiðini söyledi.

Mirtaceddin, Türkiye'nin arama kurtarma çalýþmalarýna yardým göndermesinden memnuniyet duyduðunu da ifade etti.

Nazire Ýsmailzadiye adlý genç kadýn da kazanýn suikast olma ihtimalinin düþük olduðunu savundu.

Türkiye'nin yardýmlarý hakkýnda ise Ýranlý kadýn, "Bize çok yardýmcý oldular. Biz Türk milletinin her yerde bizle bir olduðunu biliyoruz. Çok teþekkür ediyoruz." dedi.

Ýran Cumhurbaþkaný Reisi, Dýþiþleri Bakaný Hüseyin Emir Abdullahiyan ile diðer yetkililer, önceki gün yaþanan helikopter kazasýnda hayatýný kaybetmiþti.

Ýran'ý sarsan kaza haberi dünyanýn da gündemine otururken kazanýn suikast ya da saldýrý olabileceðine dair iddialar ortaya atýlmýþtý.

Cumhurbaþkaný Reisi'nin kaza geçirdiði gün olumsuz hava koþullarý nedeniyle Ýranlý yetkililer havadan arama yapamadýðýný duyurmuþtu. Bunun ardýndan Ýran'ýn talebi üzerine Türkiye, arama kurtarma faaliyetlerinde Akýncý insansýz hava aracýný (ÝHA) görevlendirdi. Akýncý ÝHA'nýn tespit ettiði helikopter enkazýnýn koordinatlarý Ýran makamlarýyla paylaþmýþtý.

Tespit edilen bölgeye ulaþan Ýranlý ekipler kazadan sað kurtulan olmadýðýný belirlemiþti. Türkiye'nin desteði ve dayanýþmasý Ýran'da da gündem olmuþtu.