Irkçý Ben-Gvir'den Mescid-i Aksa'ya baskýn
ABONE OL

Kubbetüs Sahra'nýn önünde yaptýðý görüntülü açýklamayý sosyal medya hesabýnda paylaþan Ben-Gvir, "(Gazze'deki) Ýsrailli esirlerin geliþigüzel bir anlaþma olmaksýzýn, teslim olmadan geri getirilmesi için Ýsrail için en önemli yere dua etmeye geldiðini" söyledi.

Aþýrý saðcý Ben-Gvir, "Baþbakan Binyamin Netanyahu'nun baskýlara boyun eðmeden zafere ilerlemesi ve askeri baskýyý artýrmasý için dua ettiðini" dile getirdi.

Ýsrail polisi, Ben-Gvir'in baskýný boyunca Mescid-i Aksa'nýn kapýsýný kapatarak Filistinlilerin ve Müslümanlarýn Harem- Þerif'e giriþini engelledi.

Ýsrail basýnýndaki haberlere göre, Ben-Gvir'e baskýnda Mescid-i Aksa'nýn Yahudileþtirilmesini savunan Tapýnak Hareketi'nden isimler de katýldý.

Aþýrý saðcý Ben-Gvir, siyasi sicilinde Ýsrail'de de yasaklanan Yahudi üstünlükçü terör örgütü Kah hareketinin bir üyesi olarak tanýnýyor ve tartýþmalý bir figür olarak kabul ediliyor. Bakan olduktan sonra da Filistinlilere karþý þahin söylem ve uygulamalarýyla tanýnan Ben-Gvir, Mescid-i Aksa'nýn Yahudileþtirilmesi ve burada Ýsrail'in egemenlik kurmasý gerektiði yönünde açýklamalar yapmýþtý.

Ýþgal altýndaki Doðu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanlarýn ilk kýblesi olma özelliðini taþýyor.

Yahudiler, içinde Kýble Mescidi ile Kubbetüs Sahra'nýn yaný sýra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldýðý Mescid-i Aksa Külliyesi altýnda, Süleyman Mabedi kalýntýlarýnýn bulunduðu iddiasýyla kazý çalýþmalarý yapýyor, Aksa'da kendilerinin de ibadet etme haklarý olduðunu savunuyor.

Ýsrail'in eski Baþbakaný Ariel Þaron'un, 2000 yýlýnda yüzlerce korumasýyla Mescid-i Aksa'yý ziyaret etmesi Filistin topraklarýnda birkaç yýl devam eden ikinci intifadanýn ilk kývýlcýmý olmuþtu.

-MESCÝD-Ý AKSA'YA ÝLÝÞKÝN STATÜKO

Ürdün, 1994'te Ýsrail ile imzaladýðý Vadi Araba Anlaþmasý uyarýnca Kudüs'teki dini iþlerden sorumlu ülke olarak kabul ediliyor.

Yine 2013'te Ürdün Kralý 2. Abdullah ile Filistin Devlet Baþkaný Mahmud Abbas arasýnda imzalanan anlaþmaya göre, Kudüs ve oradaki kutsal mekanlarýn savunulmasý ve vesayet hakký da Ürdün'e verildi.

Anlaþmaya göre Mescid-i Aksa; Ürdün Vakýflar, Ýslami Ýþler ve Mukaddesat Bakanlýðýna baðlý Kudüs Ýslami Vakýflar Ýdaresinin himayesinde bulunuyor.

Daha önce Kudüs Ýslami Vakýflar Ýdaresinin izni dahilinde Mescid-i Aksa'yý ziyaret eden Yahudiler, 2003'ten bu yana Vakýflar Ýdaresinin egemenliðini ihlal eden Ýsrail'in tek taraflý kararý çerçevesinde polis eþliðinde Müslümanlarýn kutsal mabedine giriyor.

Ýsrail yönetimi, Mescid-i Aksa'da "sadece Müslümanlarýn ibadet edebildiði diðer dinlerin mensuplarýnýnsa sadece ziyaret edebileceði" tarihi statükonun korunduðunu savunuyor.

Ancak fanatik Yahudi yerleþimcilerin Ýsrail polisi korumasýnda Aksa'ya düzenledikleri baskýnlarda dua etmeleri ve dini ritüelleri yerine getirmeleri sýkça kameralara yansýyor.