İşgalci İsrail 'güvenli bölge' dediği Refah'a saldırıyor! AB'den sert tepki
ABONE OL

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüğü saldırılar, ardında ölü ve yaralıların yanı sıra büyük yıkımlar bırakarak 129. gününde sürüyor.

İSRAİL'İN, GAZZE'NİN MISIR SINIRINDAKİ REFAH'A SALDIRILARINDA 100'DEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜ

İsrail'in, güvenli bölge olduğunu iddia ederek insanları sürdüğü Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kentine düzenlediği saldırılarında 100'den fazla kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı bildirildi.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberinde, Refah'taki hastane yetkilileri, İsrail'in, Refah kentine düzenlediği saldırılarında 100'den fazla kişinin öldürüldüğünü, yaralanan yüzlerce kişinin hastanelere ulaştığını belirtti.

Filistin Kızılayı da İsrail saldırılarının Refah şehir merkezinde yoğunlaştığını ve saldırılarda sivillerin evlerinin de hedef alındığını duyurdu.

Kuveyt Hastanesi Müdürü Suhayb el-Hıms ise hastanenin çok tehlikeli durumdaki yaralılarla dolu olduğunu, yeterli ilaç ve serum bulunmadığını ifade etti.

Yerel kaynaklar, savaş uçaklarının, yoğun topçu atışı ve savaş gemilerinin denizden yoğun ateşiyle eş zamanlı olarak yaklaşık 40 hava saldırısı düzenlediğini, özellikle yerinden edilmiş kişilerin barındığı çok sayıda evi ve camiyi hedef aldığını kaydetti.

AB YÜKSEK TEMSİLCİSİ BORRELL, REFAH'A SALDIRMAMASI KONUSUNDA İSRAİL'İ UYARDI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kentinde 1,7 milyon Filistinlinin kaçacak yeri olmadığını, Refah'a saldırmasını engellemek için İsrail'e baskı yapmaya devam edilmesi gerektiği söyledi.

Borrell, AB ülkelerinin kalkınma bakanlarının Brüksel'deki gayriresmi nitelikli toplantısının girişinde basına açıklamalarda bulundu.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini'nin de toplantıya katılacağını ve Gazze'deki insani krizine ilişkin son durumun ele alınacağını belirten Borrell, şunları söyledi:

"Mısır sınırındaki durumdan çok endişeliyiz. İsrail tarafından yeni bir operasyon yürütülüyor gibi görünüyor. (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu, nereye tahliye edilebileceklerini söylemeden 1,7 milyon kişinin tahliye edilmesini istiyor."

Borrell hem kendisi hem de AB ülkelerinin dışişleri bakanlarının dün birçok mesaj yayımlayarak İsrail'den Mısır sınırındaki Filistinlilere yardım girişini engellememesini istediklerini anımsatarak, şöyle devam etti:

"Artık endişemizi ifade etmekten başka bir şey yapmalıyız. Artık birçok kişi İsrail'in eylemlerinin orantılı olmadığını, ölü sayısının kaldırılamayacak düzeyde olduğunu söylüyor. Dün ABD Başkanı Joe Biden bile söyledi. İsrail'in en büyük destekçisi, bunu kendisi de dile getiren Biden bile İsrail'in eylemlerinin orantısız olduğunu, ölü sayısının, sivil kayıpların sayısının inanılmaz olduğunu söyledi. Ama ben şunu soruyorum; sözler dışında başka ne yapabiliriz?"

- İSRAİL'E SİLAH SATIŞINI DURDURMA ÇAĞRISI

Bir gazetecinin "Peki eyleme geçmeye dair sizin bir öneriniz var mı?" sorusu üzerine Borrell, "AB, İsrail'e silah sağlamıyor. Başkaları sağlıyor. Eğer ölü sayısının çok yüksek olduğunu düşünüyorlarsa, bunu az tutmak için yapabilecekleri bir şeyler vardır belki." değerlendirmesini yaptı.

Borrell, şunları kaydetti:

"İsrail'e baskı yapmaya devam etmeliyiz. İnsani yardım aktörlerini desteklemeye devam etmeliyiz. İsrail, 1,7 milyondan fazla kişinin bulunduğu bir bölgeye saldırırsa insanlar duvara çarpacak. Kaçacak yerleri yok. Biliyorsunuz savaş olduğunda insanlar kaçar. Ancak Gazze'deki insanlar kaçamıyor. Kapılar kapalı. Hiçbir yere kaçamadan bombalanıyorlar."

AB Yüksek Temsilcisi ayrıca "İsrail hükümetinin UNWRA'dan kurtulmak istediği bir sır değil. Sadece şimdi değil, yıllar öncesinden bu böyle." değerlendirmesini yaptı.

İşte dakika dakika İsrail ile Filistin arasında yaşananlar:

05:46 ABD'nin başkenti Washington DC'de, Beyaz Saray önünde toplanan bir çok sivil toplum örgütü ve çok sayıda üniversite öğrencisi Filistin halkına destek gösterisi düzenlendi.

05:36 ABD'nin New York kentinde Filistin'e destek gösterisi düzenlendi.

05:05 Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz Canel, İsrail'in Refah kentine yönelik düzenlediği saldırıya ilişkin, "Soykırımcı İsrail, 1 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı yere vahşice saldırdı." ifadesini kullandı.

04:46 Filistinli Tutuklu İşleri Heyeti ve Filistin Esirler Cemiyeti, İsrail'in, 7 Ekim 2023'ten bu yana "benzeri görülmemiş intikam icraatlarının bir parçası olarak" hapishanelerindeki Filistinli mahkumlara karşı tecrit, aç bırakma ve tıbbi ihmal uyguladığını duyurdu.

03:44 İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 27 binden fazla masum sivilin öldürüldüğünü belirten ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in iyi hazırlanmış bir plan olmadan Refah'a girmemesi gerektiğini ifade etti. Biden, 6 haftalık bir ateşkes üzerinde çalıştıklarını söylerken, Ürdün Kralı 2. Abdullah da acil ateşkes çağrısında bulundu.

03:24 Filistinli Gazeteciler Sendikası Başkanı Nasır Ebu Bekir, İsrail'in Gazze Şeridi'nde olup bitenlerle ilgili gerçekleri dünyaya aktarmalarını engellemek amacıyla Gazze'deki gazetecilerin yüzde 10'unu öldürdüğünü söyledi.

02:53 Küba ve Venezuela, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kentine saldırılar düzenleyen İsrail'i kınadı.

02:09 İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine düzenlediği saldırılar, İngiltere'nin başkenti Londra'da protesto edildi.

01:58 Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile İsrail'in 7 Eki 2023'ten beri saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'ndeki gelişmeleri ve ateşkes çabalarını görüştü.

01:45 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller, İsrail'e 5 yaşındaki Filistinli Hind Rajab'ın ölümünü acilen soruşturma çağrısında bulundu.

01:21 ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'deki saldırılarında çok fazla sayıda Filistinli sivilin öldürüldüğüne işaret ederek, İsrail'in kapsamlı ve kabul edilebilir bir plan yapmadan Refah'a girmesine karşı olduklarını söyledi.

01:10 İsrail ile Lübnan'ın güney sınırında çatışan Hizbullah, 2 mensubunun daha öldürüldüğünü duyurdu.

00:58 Lübnan'daki Filistin İslami Cihad Hareketi, ülkenin güneyinde İsrail ile sınır bölgesinde çıkan çatışmalarda 2 mensubunun daha öldürüldüğünü duyurdu.

00:40 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İsrail'in Gazze'deki Refah kentine olası askeri saldırıları için "Kesinlikle Gazze'dekilerin daha fazla acı çektiğini görmek istemediklerini" belirtti.

00:20 İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus kentinde 2 kişiyi yaraladığı belirtildi.

00:13 ABD yönetimi, Refah'a saldırmaya hazırlanan İsrail ordusunu "sivillere zarar vermeden operasyon düzenleyecek şekilde" planlama yapması konusunda uyarırken Hamas üyelerinin Refah'a doğru kaydığını ve İsrail'in burada "meşru hedeflerinin" olduğunu bildirdi.

00:01 İsrail basını, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda binbaşı rütbesinde bir askerin öldürüldüğünü yazdı.

13 Şubat 2024

22:01 İsrail Maliye Bakanı Smotrich, 7 Ekim saldırılarıyla ilgili Mısır'ı suçladı

21:52 Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Han, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik bombardımanları ve muhtemel kara operasyonundan derin endişe duyduğunu belirterek, "Hukuka uymayanlar, mahkeme daha sonra yetkisi uyarınca harekete geçtiğinde şikayet etmemeli." uyarısında bulundu.

21:37 İsrail ordusu, saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde son 24 saatte 9 askerinin yaralandığını duyurdu.

21:20 Kassam Tugayları: İsrail'in Gazze'ye saldırılarında ağır yaralanan 8 esirden 3'ü öldü

20:11 Gazze'deki hükümet, İsrail ordusunun, güneydeki Refah kentinde işlediği "korkunç katliamın" sorumlusunun ABD yönetimi ile uluslararası toplum olduğunu belirtti.

20:07 Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında yaşanan sivil kayıplara tepki gösteren ülkelere, İsrail'e silah ihracatını durdurma çağrısı yaptı.

20:01 İsrail güçlerinin dün yaraladığı 16 yaşındaki Filistinli hayatını kaybetti

18:49 Kassam Tugayları, Han Yunus'ta 10 İsrail askerini öldürdüğünü duyurdu

19:42 UNRWA Genel Komiseri: "Gazze Şeridi'nde güvenli yerin ne anlama geldiğine dair hiçbir fikrim yok"

17:38 İsrail'de ana muhalefet lideri Lapid, Hamas ile esir takası için "küçük bir fırsat olduğunu" söyledi

17:36 Biden'ın, Netanyahu için sinkaflı küfür kullandığı iddia edildi

15:36 İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 2 gazeteciyi daha öldürdüğü bildirildi.

15:22 Gazze'deki Nasır Hastanesi'nin acil servisi kanalizasyon sularının altında kaldı.

15:12 Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde bulunan Nasır Hastanesi'nde İsrailli keskin nişancıların açtığı ateş sonucu 7 kişi öldü, 14 kişi yaralandı.

15:01 Filistin hükümeti, İsrail'in Refah'a düzenlediği saldırılarla bölge halkını ve yerinden edilen Filistinlileri göçe zorlamayı amaçladığını belirtti.

14:53 Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde "siviller için güvenli geçiş" sağlanacağı yönündeki açıklamasının, Gazze dışına sürgünü mümkün kılmak için "dünyaya karşı kullandığı bir aldatmaca" olduğunu söyledi.

13:46 Türkiye, İsrail'in, Gazze Şeridi'nde bugüne kadar gerçekleştirdiği yıkım ve katliamların ardından, güneydeki Refah kentine yönelik artan saldırılarından çok büyük endişe duyduğunu bildirdi.

13:09 İsrail'in, uluslararası uyarılara rağmen saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine sığınan Filistinliler, kara saldırısı endişelerine rağmen bölgeyi terk etmeyeceklerini söyledi.

12:55 Malezya, İsrail'in, güvenli bölge olduğunu iddia ederek Filistinlileri sürdüğü Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kentine düzenlediği saldırıları şiddetle kınadı.

12:52 İtalya'da devlet televizyonu RAI'nin Üst Yöneticisi (CEO) Roberto Sergio'nun İsrail'e dayanışma belirtip, hayatını kaybeden Filistinlileri anmaması kamuoyunda tepki çekti.

12:44 İsrail'in Gazze'ye saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 28 bin 340'a, yaralı sayısı 67 bin 984'e yükseldi

12:40 Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Genel Direktörü Meinie Nicolai, İsrail'in, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik kara saldırısının felaket olacağını ve bu yönde ilerlenmemesi gerektiğini belirtti.

12:34 İsrail, güvenli bölge olduğunu iddia ederek insanları sürdüğü Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine düzenlediği yoğun hava saldırılarının nedeninin kentteki iki İsrailli esiri kurtarmak olduğunu savundu.

12:22 İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'da 35 Filistinliyi gözaltına aldı

11:56 AB Yüksek Temsilcisi Borrell, 1,7 milyon Filistinlinin kaçacak yeri olmadığını, Refah'a saldırmasını engellemek için İsrail'e baskı yapmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi

11:56 Avustralya, İsrail'in, güvenli bölge olduğunu iddia ederek Filistinlileri sürdüğü Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kentine düzenlediği saldırılardan endişe duyduğunu bildirdi.

11:12 İsrail'in, uluslararası uyarılara rağmen saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde ambulansların yaralıları taşıma konusunda yetersiz kaldığı bildirildi.

11:02 İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nde 4 ayı aşkın süredir devam eden saldırılarında evi yıkılan ve yaralanan Filistinli Eymen Ehil, "Ölüyoruz, sesimizi duyan yok" sözleriyle dünyaya seslendi.

10:20 Hamas, İsrail'in, güvenli bölge olduğunu iddia ederek insanları sürdüğü Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde bu gece gerçekleştirdiği katliamın bölgede yürüttüğü soykırım ve zorla yerinden etme savaşının devamı olduğunu belirtti.

08:40 İsrail ordusu, 4 aydan fazla süredir saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda iki askerinin daha öldüğünü duyurdu.

06:43 İsrail ordusu, 7 Ekim'de Hamas tarafından kaçırılan ve Refah'ta tutulan iki İsrailli Louis Hurr (70) ve Fernando Marman'ın (60) başarılı operasyonla kurtarıldığını duyurdu.

06:36 Filistin resmi haber ajansı WAFA: İsrail'in, güvenli bölge olduğunu iddia ederek insanları sürdüğü Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah'a saldırılarında 100'den fazla kişi öldü

02:40 İsrail polisinin, Kudüs'ün Eski Şehir bölgesindeki Aslanlı Kapı (Bab el-Esbat) yakınında bıçaklı saldırı girişiminde bulunduğu iddiasıyla Filistinli bir genci ateş ederek yaraladığı bildirildi.

00:10 Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Catherine Russell, İsrail'in Gazze'deki saldırılarından kaçarak güneydeki Refah kentine sığınan 1,3 milyon kişinin gidecek güvenli bir yeri olmadığını ve korunmaları gerektiğini söyledi.

00:04 İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde bir Filistinliyi ateş açarak öldürdüğü belirtildi.

00:03 Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail'in Uluslararası Adalet Divanının (UAD) Gazze'ye yönelik kararlarını ihlal ediyor gibi göründüğünü bildirdi.

- İSRAİL'DEN REFAH KENTİNE SALDIRI SİNYALLERİ

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, 1 Şubat'ta Gazze Şeridi'nin Han Yunus bölgesindeki İsrail birliklerini ziyaretinde yaptığı açıklamada, kara saldırılarını Mısır sınırındaki Refah kentine taşıyacaklarını söylemişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da 4 Şubat'taki açıklamasında, Refah kentine kara saldırısı başlatacaklarının işaretini vermişti.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın 6 Şubat'ta siyasi kaynaklara dayandırdığı haberde, Refah kentinde operasyonlara başlamadan önce kentin tahliye edileceği belirtilmişti.

İsrail Başbakanlık Ofisinden 9 Şubat'ta yapılan açıklamada, Netanyahu'nun, ordu ve güvenlik teşkilatına, Gazze Şeridi'nin güneyine saldırı düzenlenmesi ve buraya sığınmış yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin yerinden edilmesi için gerekli planın hazırlanması talimatını verdiği kaydedilmişti.

- REFAH KENTİ

Gazze Şeridi'nin güneyinde Mısır sınırında yer alan Refah kenti, İsrail saldırıları nedeniyle yerlerinden edilen binlerce kişinin sığındığı bir bölge. Şehir, 2,3 milyon ile Gazze'nin yaklaşık yarı nüfusuna ev sahipliği yapıyor.

İsrail güçleri, Refah kentini sık sık hava saldırılarıyla hedef alıyor. İsrail'in Refah kentine kara saldırısı başlatması halinde sivillerin Gazze Şeridi'nde sığınacak yerlerinin kalmayacağından endişe ediliyor.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190'ı kadın olmak üzere 28 bin 176 Filistinli öldürüldü, 67 bin 784 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.