''Ýþimiz Türkmenlerin bölgedeki haklarýný korumak''
ABONE OL

IKBY Etnik ve Dini Oluþumlardan Sorumlu Bakaný ve yeniden milletvekili adayý olan Aydýn Maruf, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, 20 Ekim'de yapýlacak milletvekili seçimlerine, ITC olarak tek liste halinde katýldýklarýný belirtti.

Türkmenlerin seçim yarýþýnda önemli bir unsur olarak yer aldýklarýný dile getiren Maruf, "Bu seçime Türkmenler kota hakkýnýn yanýnda siyasi parti olarak da katýlýyor. IKBY'de Türkmen ve diðer etnik gruplara kota temsil hakký var ama biz Türkmenler için daha fazla temsil hakký istiyoruz." dedi.

Söz konusu kotada Türkmenlerin IKYB'de Erbil ve Süleymaniye'den birer temsil hakký olduðunu aktaran Maruf, bunu yeterli bulmadýklarýný, bu yüzden de ITC olarak bir listeyle seçim yarýþýna katýldýðýný ifade etti.

Maruf, Irak'ta Kerkük'ten sonra þehir merkezinde en yoðun Türkmen nüfusuna sahip olan Erbil'de çok sayýda temsil hakký elde etmeyi istediklerini dile getirdi.

Irak Türkmen Cephesi olarak yýllardýr tüm etnik gruplar arasýnda ayrým yapmadan hizmet gösterdiklerini hatýrlatan Maruf, bu ilke ve görüþe devam edeceklerini kaydetti.

Seçimin önemine deðinen Maruf, bu seçimde ITC olarak yüksek oy alacaklarýný ve Erbil'de yeni bir dönemin baþlayacaðýný beklediklerini vurguladý.

- BU SEÇÝM DAHA ÖNCEKÝLERE GÖRE DAHA FARKLI VE KATILIMLI OLACAK

Irak ve IKBY için bu seçimin önemli olduðuna dikkati çeken Maruf, zor bir seçim sürecinin yaþanmasýnýn yanýnda siyasi partiler arasýnda adeta kýran kýrana bir mücadele yaþanacaðýný belirtti.

Bölgedeki tüm etnik grup ve siyasi partilerden oluþan bir hükümetin kurulmasýndan yana olduklarýný vurgulayan Maruf, "Hiç kimsenin hükümet dýþýnda kalmamasý ve en iyi þekilde temsil edilmesi bölgenin istikrarý için en saðlýklý olandýr." dedi.

Türkmenler baþta olmak üzere, herkesin sandýk baþýna gitmesini isteyen Maruf, en iyi hükümetin "sandýktan çýkan hükümet" olduðunu ifade etti.

Seçmenlerden destek isteyen Maruf, "Erbil'deki tüm seçmenlerin Irak Türkmen Cephesi listesine destek vermelerini istiyoruz" diye konuþtu.

Tek taraf ya da bir etnik grubu için deðil tüm Erbil halký için hizmet sunmayý planladýklarýný belirten Maruf, dolayýsýyla istisnasýz tüm kesimlerden listelerine destek beklediklerini kaydetti.

Demokratik bir seçim süreci ve sonuç istediklerini, bölgedeki mevcut istikrar ve güvenliðin devam etmesi için tüm taraflarý bu demokrasi þölenine katký sunmasýný isteyen Maruf, "Tüm etnik ve mezhep gruplarý arasýnda uzun yýllara dayalý birlikte yaþama kültürünü daha da geliþtirip ve pekiþtirilmesini istiyoruz. Seçimler bir demokrasi þölenidir. Her þey bölge halkýnýn çýkarý doðrultusunda yapýlmalý." þeklinde konuþtu.

- "ÝÞÝMÝZ TÜRKMENLERÝN BÖLGEDEKÝ HAKLARINI KORUMAK"

Irak Türkmen Cephesi listesi adayý Ýmdat Terzi de ITC'nin son 20 yýldýr, ilk kez bir siyasi listede seçime katýldýðýný hatýrlattý.

Daha önce IKBY'de Türkmenlerin 5 temsilciyle parlamentoda kota yoluyla temsil edildiðini hatýrlatan Terzi, "Bölgedeki siyasi partiler arasýnda çýkan siyasi çekiþmeler nedeniyle kota hakký, Irak federal mahkemesine taþýndý. Mahkeme kararýyla kota hakký beþ temsilciden bire düþtü. Bu yüzden de Irak Türkmen Cephesi olarak seçimlere bir siyasi liste halinde katýldýk" dedi.

IKBY'de en çok temsil hakkýný elde etmeyi planladýklarýný aktaran Terzi, bölge anayasasýndaki Türkmen haklarýnýn geniþletmek ve korumanýn ilk hedefleri olduðunu söyledi.

Ýlk baþta eðitim, siyasi ve kültürel haklarýn elde edilmesinin önemine vurgu yapan Terzi, bu seçimde IKBY'ye ait parlamentoda bir baraj sistemi getirmeyi düþündüklerini bildirdi.

Erbil ve Süleymaniye'de yaklaþýk 350 bin Türkmen'in yaþadýðýna dikkati çeken Terzi, bu nüfus yoðunluðuna göre Türkmenleri bir ya da iki kiþinin temsil etmesinin adil olmadýðýný ifade etti.

- "TÜRKMENLERE VERÝLEN EÐÝTÝM VE KÜLTÜREL HAKLAR YETERSÝZ"

Bölgede Türkmenlerin eðitim ve kültürel haklarýyla ilgili adýmlarýn uzun yýllar önce atýldýðýný aktaran Terzi, ancak bu haklarýn Türkmenlerin nüfus yoðunluðuna göre yetersiz kaldýðýný kaydetti.

Türkmenlerin bölgede idari ve yerel yönetimlerde de yer alma haklarýnýn olduðunu vurgulayan Terzi, þöyle devam etti:

"Türkmenlere yönetimlerde de yer verilmesini istiyoruz. Vali ve kaymakam yardýmcýsýnýn Türkmen olmasýný istiyoruz. Erbil'deki 6 belediye müdüründen ikisi Türkmen olmalý. Bunlarý da IKBY parlamentosuna getireceðimiz yeni yasalarla hayata geçireceðiz."

  • Irak
  • türkmen
  • Aydýn Maruf