Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý, ramazanda Sudan'daki düþmanlýklarýn sona ermesi çaðrýsýnda bulundu
ABONE OL

ÝÝT'in yazýlý açýklamasýna göre Genel Sekreter Taha, Sudan'daki þiddet eylemlerinin kapsamlý bir þekilde durdurulmasýný istedi.

"Sudan'da savaþan taraflara, (Sudan ordusu ile Hýzlý Destek Kuvvetleri), mübarek ramazan ayý vesilesiyle düþmanlýklarý ve her türlü þiddet eylemini durdurma çaðrýsýnda bulunuyoruz." ifadelerine yer veren Genel Sekreter, bu adýmýn, kalýcý bir ateþkes anlaþmasý, insani yardým saðlama ve Cidde Bildirgesi çerçevesinde müzakereleri yeniden baþlatma fýrsatý vereceðini de sözlerine ekledi.

Taha, krizi sona erdirmenin tek yolu olarak, Sudan halkýnýn güvenlik, barýþ ve istikrara yönelik isteklerini gerçekleþtirecek þekilde barýþçýl bir çözüme ulaþmak için çalýþmanýn önemini vurgu yaparak, Sudanlý taraflarýn kutsal ay boyunca bu çaðrýya yanýt vermesini umduðunu ifade etti.

CÝDDE BÝLDÝRGESÝ

Sudan'da ordu ile Hýzlý Destek Kuvvetleri (HDK) arasýnda çatýþmalarýn durmasý için Suudi Arabistan'ýn Cidde þehrinde taraflar arasýnda yürütülen görüþmeler sonucunda 11 Mayýs'ta "Cidde Bildirgesi" imzalanmýþtý.

ABD ve Suudi Arabistan'ýn arabuluculuðunda yürütülen görüþmeler yoluyla imza altýna alýnan bildirgede, Sudan ordusu ve HDK'nin sivillere zarar verecek herhangi bir saldýrýdan uzak duracaðý belirtilerek, Sudan halkýnýn çýkarlarýnýn iki taraf için öncelik olduðu vurgulanmýþtý.

SUDAN'DA ORDU ÝLE HDK ARASINDAKÝ ÇATIÞMALAR

Doðu Afrika ülkesi Sudan'da 15 Nisan'da ordu ve HDK arasýnda çatýþmalar baþlamýþtý.

Sudan Ýnsan Haklarý Gözlemevine (SOHR) göre, 15 Nisan'da baþlayan ve tüm þiddetiyle süren çatýþmalarda, yaklaþýk 10 bin kiþi hayatýný kaybetti, 25 milyon Sudanlý insani yardýma muhtaç hale geldi ve 5,4 milyon kiþi evini terk etmek zorunda kaldý.

Sudan Egemenlik Konseyi Baþkaný ve Ordu Komutaný Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, 6 Eylül'de, devlete karþý isyan ettiði, vatandaþlara karþý aðýr ihlallerde bulunduðu ve ülkenin altyapýsýný kasýtlý olarak sabote ettiði gerekçesiyle paramiliter HDK'yi feshetme kararý almýþtý.

Burhan, uluslararasý topluma, orduyla nisan ortasýndan beri çatýþan HDK'yi "terörist grup" olarak kabul etmesi çaðrýsýnda bulunmuþtu.

Bölgesel ve uluslararasý ateþkes ve müzakere giriþimleri, taraflarýn karþýlýklý ihlal suçlamalarý ve öne sürülen þartlarda anlaþmasý nedeniyle þu ana kadar baþarýsýz olmuþtu.

Sudan ordusu, HDK'nin, baþkent Hartum'da sivil yerleþim yerleri ve kamu tesislerini boþaltmadýðýný, tekrarlayan ihlalleri gerekçe göstererek temmuz ayýnda Cidde'deki görüþmelerden çekilmiþti.