Ýspanya hükümeti, Türkiye ile yarýn yapýlacak 8. hükümetler arasý zirvenin, mevcut iliþkileri çok daha yakýnlaþtýrmasýný ve "çok baþarýlý geçmesini" bekliyor.
Ýspanya Baþbakanlýk kaynaklarýndan alýnan bilgilerde, Türkiye'den Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve Ýspanya'dan Baþbakan Pedro Sanchez'in baþkanlýðýnda yapýlacak zirvenin gerek siyasi ve diplomatik gerek ekonomik iliþkileri en üst seviyeye taþýyacaðý vurgulandý.
CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN ÝSPANYA'YA GELDÝ
Cumhurbaþkaný Erdoðan'ý Madrid-Torrejon de Ardoz Askeri Havalimaný'nda Ýspanya Dýþiþleri, Avrupa Birliði ve Ýþbirliði Bakan Yardýmcýsý Fernando Sampedro Marcos, Ýspanya'nýn Ankara Büyükelçisi Cristina Latorre Sancho ve Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Nüket Küçükel Ezberci ile ilgililer karþýladý.
Erdoðan ile eþi Emine Erdoðan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Mahinur Özdemir Göktaþ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, Ticaret Bakaný Ömer Bolat, TBMM Baþkanvekili Celal Adan, Cumhurbaþkanlýðý Ýdari Ýþler Baþkaný Metin Kýratlý, MÝT Baþkaný Ýbrahim Kalýn, Cumhurbaþkaný Dýþ Politika ve Güvenlik Baþdanýþmaný Büyükelçi Akif Çaðatay Kýlýç ile Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkan Yardýmcýsý Çaðatay Özdemir de Madrid'e geldi.
Ýki ülkenin "çok önemli ve saðlam ikili iliþkilere sahip olduðunu, Türkiye ve AB'nin pozitif gündemli ajandasýný devam ettirdiðini" ifade eden Baþbakanlýk kaynaklarý, þu deðerlendirmede bulundu:
"Ýspanya, bu tip üst düzey hükümetler arasý zirveyi sýnýrlý sayýda ülkeyle yapýyor ve Türkiye de bunlardan biri. Zirve için Türkiye'den 6, Ýspanya'dan da 8 bakan katýlacak. Ayrýca Cumhurbaþkaný Erdoðan'a 150'den fazla iþ insaný eþlik edecek. Ýspanya bu kadar geniþ kapsamlý ikili zirveye çok uzun zaman sonra ilk defa þahit olacak. Çok baþarýlý bir zirve geçmesini bekliyoruz."
"Türkiye bölgesinde stratejik bir aktör, Ukrayna-Rusya Savaþý ile Ýsrail'in Gazze'deki saldýrýlarýnýn durdurulmasý için çok yoðun bir diplomasi yürütüyor." diyen kaynaklar, "Ýspanya'nýn Filistin devletini tanýmasý, Türkiye ve diðer bölge ülkelerde çok büyük deðer gördü. Bu yüzden bölgesel ve uluslararasý iþbirliklerine çok büyük önem veriyoruz." ifadelerini kullandý.
Zirve sonrasýnda bakanlýklar ve devlet kurumlarý arasýnda 13 ikili anlaþma veya moratoryum imzalanacaðý öðrenilirken, bunlarda 4'ünün ticari, 2'sinin enerji ve çevre, 2'sinin bilimsel iþbirliði, geri kalanlarýnýn da iþ, kültür, spor, deniz taþýmacýlýðý ve sosyal hizmetlerle ilgili olacaðý bilgisi alýndý.
Ýki ülke arasýnda 2021'de yapýlan son zirvede alýnan "kapsamlý ortaklýk" kararýný "sürdürülebilir kýlan ve derinleþtiren ortak açýklama yapýlacaðýna" iþaret eden Baþbakanlýk kaynaklarý, "hem siyasi hem ekonomik alanda somut sonuçlarýn alýnacaðýnýn" altýný çizdi.
Diðer yandan zirveyle baðlantýlý olarak yapýlacak iþ forumunun da iki ülke arasýndaki iliþkileri perçinleyeceði ve yeni kapýlar açacaðý bildirildi.
Kaynaklar, "BBVA'nýn genel merkezinde yapýlacak iþ forumuna Türkiye'den 150 kadar þirketin temsilcisi katýlýyor. Bu inanýlmaz bir sayý. Cumhurbaþkaný Erdoðan ve Baþbakan Sanchez'in açýlýþ konuþmasýný yapacaðý forumda çok farklý sektörlerde ikili ve ortak görüþmeler yapýlacak. Ayrýca savunma ve güvenlik sanayisi ile ilgili özel bir ayrý toplantý yapýlacak." vurgusunu yaptý.
Ýspanya ile Türkiye arasýndaki mevcut ikili ticaret hacminin 18 milyar avro civarýnda olduðu, 2021'de konulan 20 milyar avroluk hedefe çok yaklaþýldýðýný kaydeden Ýspanyol yetkililer, "Burada ikili ticaret hacmi için yeni hedef 25 milyar avroya çýkarýlacak. Her iki ülke de ekonomik ve ticari iliþkileri geliþtirmek için halen çok büyük kapasite olduðunun farkýnda. Kýsa ve orta vadede somut sonuçlarýn çýkacaðý bir forum olacaðýna güvenimiz tam." diye konuþtu.