Baþbakanlýk kurumundan yapýlan açýklamada, Puigdemont'un gözaltýna alýnmasýnýn "Herhangi bir Avrupa Birliði (AB) vatandaþýnýn yaptýðý eylemlerin mahkemeler önünde hesabýný vermesi için geçerli olan ve devam eden bir adli prosedürden kaynaklandýðý" bildirildi.
Hükümet, "her AB vatandaþýnýn olduðu gibi Puigdemont'un da adalete karþý gelmeden, mahkeme kararlarýna uymasý gerektiðini" savundu.
Bu arada, Katalonya'daki baðýmsýzlýk yanlýsý siyasi partilerin temsilcileri de dün akþamdan bu yana sosyal medya üzerinden yayýmladýklarý mesajlarda ve Ýspanyol basýnýna yaptýklarý açýklamalarda, Puigdemont'un gözaltýna alýnmasýný eleþtirip Ýspanya devletini suçladý.
Katalonya Özerk Hükümet Baþkaný Pere Aragones, Puigdemont'un yanýnda olduðunu belirterek "Zulüm ve baský karþýsýnda en güçlü kýnamayý yapýyorum. Bunun durmasý gerekiyor. Tek yol genel af, tek çözüm kendi geleceðine karar verme hakký (baðýmsýzlýk referandumu)." ifadelerini kullandý.
Puigdemont'un üyesi olduðu Katalonya Ýçin Birlik (Junts) Partisinin Genel Baþkaný Albert Batet de ayrýlýkçý birçok Katalan siyasetçi gibi Ýspanyol adaletini, Avrupa Adalet Divanýný "aldatmakla" suçladý.
Diðer yandan Puigdemont'un gözaltýna alýnmasýný protesto etmek için baðýmsýzlýk yanlýlarý Ýtalya'nýn Barselona Konsolosluðu önünde toplandý.
Katalonya Ulusal Asamblesi adlý baðýmsýzlýk yanlýsý sivil toplum örgütünün çaðrýsýyla toplanan kalabalýk "Baþkanýmýzý serbest býrakýn", "Özgürlük", "Baðýmsýz Katalonya" sloganlarý atarak Puigdemont'un serbest býrakýlmasýný istedi.
Barselona, Ýspanya'da Ýtalyan nüfusun (kayýtlý 60 bin) en yoðun olduðu kent olarak biliniyor.
Bir toplantýya katýlmak için gittiði Sardunya Adasý'ndaki Alghero kenti havaalanýnda Ýtalyan sýnýr polisi tarafýndan dün akþam gözaltýna alýnan Puigdemont, Sassari'de mahkemeye çýkartýlacak.
Puigdemont'un iadesini isteyen Ýspanya Yüksek Mahkemesi, Katalan siyasetçiyi, Katalonya'da 1 Ekim 2017 tarihinde yapýlan yasa dýþý baðýmsýzlýk referandumundan dolayý "kanunun uygulanmasýna engel olmak", "devlet kurumlarýna itaatsizlik" ve "kamu malýný kötüye kullanmak"la suçluyor.
Ýspanyol yargýsýndan kaçarak 30 Ekim 2017'de Belçika'ya giden eski Katalonya Özerk Hükümet Baþkaný Puigdemont, 2019 yýlýnda AP milletvekili seçilmiþti.
Belçika mahkemesi, Ýspanya'nýn Puigdemont'un iadesiyle ilgili talepleri reddetmiþti.
Almanya mahkemesi ise 2018 Mart ayýnda kara yolunda seyahat ederken Alman polisi tarafýndan kýsa süreliðine gözaltýna alýnan Puigdemont'un sadece "kamu malýný kötüye kullanmak" suçundan Ýspanya'ya iade edilebileceði yönünde karar vermiþti.
AP, Ýspanya'daki yargý sürecinden kaçarak Belçika'da yaþayan Puigdemont ve diðer 2 Katalan AP milletvekilinin dokunulmazlýðýný mart ayýnda kaldýrmýþtý.
Avrupa Genel Mahkemesi de Puigdemont'un yaptýðý itiraz sonuçlanana kadar dokunulmazlýðýn kaldýrýlmasýnýn devam edeceði yönünde karar almýþtý.
Puigdemont ile ayný dönemde Katalonya Özerk Hükümetinde görev yapan ve ancak yurt dýþýna kaçmak yerine, Ýspanya'da kalmayý tercih eden Katalan siyasetçilerden hüküm giyen 9'u, 1328 gün tutuklu kaldýktan sonra 22 Haziran'da Ýspanyol hükümetinin kýsmi af kararýyla serbest kalmýþtý.
Puigdemont'un da Ýspanya'ya olasý iadesinde mahkemeye çýkarýlacaðý ancak hüküm giyse dahi kýsmi aftan yararlanabileceði iddia ediliyor.
Ýspanya'da muhalefetteki sað partiler bu olasýlýða karþý þimdiden hükümeti önlem almasý için uyarýyor.