İsrail jetlerinin aralıksız bombardımanı sürüyor! BM uyardı: Ürkütücü bir aşamaya girdi
ABONE OL

İsrail'in Gazze'ye saldırıları 26'ıncı günde de devam ediyor.

İSRAİL, GAZZE'NİN KUZEYİNDEKİ CİBALİYA MÜLTECİ KAMPI'NI YİNE VURDU: ONLARCA ÖLÜ VE YARALI VAR

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na son 24 saatte düzenlediği ikinci bombardımanda onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail ordusu Cibaliya Mülteci Kampı'nda çok sayıda kişinin yaşadığı Felluce Mahallesi'ni havadan bombaladı. Saldırıda bölgedeki binaların yıkılması sonucu onlarca ölü ve yaralı olduğu belirtiliyor.

Televizyonda yayımlanan görüntülerde, Cibaliya'daki saldırıda çok katlı birkaç binanın yerle bir olduğu görüldü.

İsrail ordusu Cibaliya Mülteci Kampı'nı dün de vurmuştu. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail güçlerinin dünkü saldırısında en az 100 kişinin öldüğünü duyurmuştu. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari de saldırıyı kendilerinin düzenlediğini söylemişti.

REFAH SINIR KAPISI AÇILDI

Abluka altındaki Gazze sınırındaki Refah Sınır Kapısı, İsrail saldırıları nedeniyle bölgedeki ağır yaralıların Mısır'a geçişi için açıldı.

İsrail'in saldırılarını aralıksız sürdürdüğü abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki ağır yaralı Filistinliler, tedavi edilmek üzere Mısır'a nakledilecek.

Ambulanslar Refah Sınır Kapısı'nın açılmasıyla yaralıları nakletmek üzere Mısır'dan Gazze tarafına girdi.

Abluka altındaki bölgeye insani yardım malzemesi taşımak üzere Mısır'da bekleyen bazı tırlar da sınır kapısının açılmasının ardından Gazze'ye geçti

Msır'ın Kahire Haberler (Al-QAhera News) kanalı da Mısır'dan yaklaşık 40 ambulansın, Gazze'deki ağır yaralı 80 kişinin, Mısır'da tedavi edilmek üzere hastanelere taşınması için Refah Sınır Kapısı'ndan geçiş yaptığını duyurdu.

İşte dakika dakika İsrail ile Filistin arasında yaşananlar:

02:44 Gazze Şeridi'nde Katolik Kilisesi'nde ayin yapan Hıristiyanlar, kilisenin yakın çevresine düzenlenen İsrail bombardımanı nedeniyle büyük endişe yaşadı.

01:48 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde kanser hastalarının tedavi gördüğü tek merkez olan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin şu anda faaliyet gösteremediğini belirterek hayat kurtarmak için acil destek çağrısında bulundu.

01:10 Fransa, İsrail'in Cibaliye Mülteci Kampı'na yönelik saldırılarında yaşanan ağır can kaybından kaygı duyduğunu bildirdi.

01:01 Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, İsrail-Filistin sorunu için "iki halk, iki devletli çözüm"ü işaret etti.

00:40 Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Gazze Şeridi'nden 1000 Filistinli çocuğun aileleriyle birlikte ağırlanarak her türlü tıbbi ihtiyaç ve bakımlarının iyileşip ülkelerine dönene kadar devlet hastanelerinde sağlanması talimatını verdi.

00:21 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile yaptığı telefon görüşmesinde, Gazze ve Orta Doğu'daki durumu ele aldı.

00:03 Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, İsrail'in Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırılarından endişe duyduklarını belirterek, "saldırıların savaş suçu teşkil edebilecek orantısız saldırılar" olabileceğini vurguladı.

00:00 Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Gazze'de binlerce çocuk ve yetişkinin hayatını kaybettiğine dikkati çekerek, İsrail'in, uğradığı saldırıya beklenecek mantıklı tepkinin çok ötesinde karşılık verdiğini ifade etti.

01 Ekim 2023

23:57 ABD'li oyuncu ve eski Birleşmiş Milletler (BM) İyi Niyet Elçisi Angelina Jolie, İsrail'in Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıya tepki göstererek ateşkes çağrısında bulundu.

23:56 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde kanser hastalarının tedavi gördüğü tek merkez Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesinin İsrail saldırıları nedeniyle faaliyetlerini durdurduğunun açıklanmasının ardından bölgeye tam tıbbi ve yakıt yardımı erişiminin "hemen" sağlanması çağrısında bulundu.

23:54 Filistin Kızılayı tarafından yönetilen Kudüs Hastanesi'nin çevresinin 2 saati aşkın süredir yoğun bombardıman altında tutulduğu ifade edildi.

23:28 ABD Başkanı Joe Biden, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "Bugün Amerikan liderliği sayesinde yaralı Filistinlilerin ve yabancı uyrukluların Gazze'den güvenli çıkışını sağladık. Amerikan vatandaşlarının bugün çıkış yapmasını bekliyoruz ve önümüzdeki günlerde daha fazla çıkış görmeyi bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

23:14 Ürdün Kralı 2. Abdullah, Körfez ülkelerinin liderleriyle Gazze'de ateşkes meselesini ele aldığı görüşmelerde, "şiddet çemberinin bölgede genişlemesi" konusunda uyarıda bulundu.

22:09 İsrail'in 7 Ekim'den bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 52 caminin tamamen yıkıldığı bildirildi.

20:44 Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda "çok sayıda sivilin öldüğüne" dikkati çekerek "Bu, savaşın giderek daha korkunç insani sonuçlar doğuracak şekilde daha da ürkütücü bir aşamaya girdiği, Gazze halkının başına gelen son vahşettir." dedi.

20:42 Birleşmiş Milletler, işgal altındaki Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana Filistinlilere yönelik saldırılarda ciddi bir artış olduğuna dikkati çekti.

19:42 BM Genel Sekreteri Guterres'in İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na yönelik hava saldırısı karşısında dehşete düştüğü ve tüm sivillerin öldürülmesini kınadığı bildirildi.

19:18 Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde İsrail ordusuna ait 2 tankı imha ettiğini duyurdu. "Yasin-105" anti-tank roketi kullanılarak imha edildiği belirtildi.

19:04 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda yaralanan 2 askerinin daha öldüğünü ve kara operasyonlarında şu ana kadar toplam 15 askerin hayatını kaybettiğini duyurdu.

18:34 Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik aralıksız bombardımanın şok edici olduğunu belirterek, "acil insani bir ateşkesin milyonlarca insan için ölüm kalım meselesi" olduğunu duyurdu.

18:23 İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altındaki Gazze Şeridi'nden, Mısır'a geçen yabancı pasaport sahibi yolcuların sayısı 335'e, tedavi için Mısır'a götürülen yaralıların sayısı da 76'ya yükseldi.

18:03 Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze'deki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesinin yakıt sıkıntısı ve tesise yönelik saldırılar nedeniyle bugün itibarıyla hizmet vermeyi durdurduğunu bildirdi.

17:58 Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İsrail ordusunun bombardımanını yoğunlaştırdığı Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlere ilişkin müzakerelerin başlaması için bir ateşkes sağlanması gerektiğini belirtti.

17:15 Norveçli Profesör Doktor Mads Gilbert, İsrail'in Şifa Hastanesi'ne saldırısı için "İsraillilere sormak lazım, (Şifa Hastanesi'nde) askeri üssün varlığından bu kadar eminlerse 16 yıldır neredeydiler? Kanıt nerede? Fotoğraflar nerede? Hastanenin (X-ray ile kaydedilen) röntgeni nerede?" dedi

16:58 Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde İsrail askerlerini hedef aldıklarını ve 4 İsrail askeri aracını imha ettiklerini açıkladı.

16:47 Gazze Şeridi'nden 110 yabancı pasaport sahibi yolcunun Refah Sınır Kapısı üzerinden ayrıldığı ve Ürdün'ün Gazze'den vatandaşlarını tahliye etmeye başladığı açıklandı.

16:16 İsrail ablukası ve bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'nde 12 saat aradan sonra iletişim ve internet erişiminin aşamalı olarak sağlanmaya başlandığı bildirildi.

15:45 Fransız milletvekili Panot: Netanyahu, işlediği savaş suçlarının hesabını UCM'de verecek

15:40 İspanya'da Podemos partisinden bakanlar, İsrail'e karşı sesini yükseltmeyi sürdürüyor

15:37 İsrail ordusu, Lübnan sınırında "saldırı hazırlığındaki bir grubu" hedef aldığını bildirdi

15:17 İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki operasyonlarını derinleştirmeye devam edeceklerini söyledi.

15:03 AB Temsilcisi Borrell, İsrail'in Cibaliya kampını bombalamasından sonra can kayıplarından dehşete düştüğünü, sivillerin korunmasının ahlaki ve yasal yükümlülük olduğunu bildirdi.

14:55 Filistin Sağlık Bakanı Mai Kilah, Gazze'deki Nitzarim yakınlarındaki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin yakıtının bitmesi ve iki kez bombalanması nedeniyle faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

14:51 Gazze'deki çatışmalarda son 24 saatte öldürülen İsrail askeri sayısı 13'e yükseldi

14:35 İsrail güçleri, Batı Şeria'da en az 70 Filistinliyi gözaltına aldı

14:20 İsrail'de 43 haham Netanyahu'ya "Şifa Hastanesini bombalayabilirsin" fetva verdi

14:05 Filistin Haber Ajansı: İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nı bombalaması sonucu onlarca kişi öldü ve yaralandı.

13:20 Filistin İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı İshak Sedr, Mısır'a abluka altındaki Gazze Şeridi yakınlarındaki iletişim istasyonlarının ve dolaşımın etkinleştirilmesi çağrısında bulundu.

12:59 Abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda 1 İsrail askerinin daha öldürüldüğü belirtildi

12:56 Abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda 1 İsrail askerinin daha öldürüldüğü belirtildi.

12:52 Pakistan geçici hükümet Başbakanı Anvarul Hak Kakar, İsrail'in Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'na saldırısını "savaş suçu" olarak nitelendirerek, bu ülkenin sivillere yönelik artan düşmanlık ve saldırganlığını şiddetle kınadığını belirtti.

12:42 Mısır'ın köklü üniversitelerinden El-Ezher, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik "katliamlarının" devam etmesinin nedeninin "dünyanın sessizliği" olduğunu belirtti.

12:30 Sınır Tanımayan Gazeteciler, İsrail-Filistin çatışmasında gazetecilere karşı işlenen savaş suçlarının soruşturulması için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurdu.

12:18 İsrail Başbakanı Netanyahu, zor bir savaşın içinde olduklarını söyledi

11:55 İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda 9 askerin daha öldürülmesini, zor ve acı verici bir darbe olarak nitelendirdi.

11:47 İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail'in Cibaliya saldırısına tepki için genel grev ilan edildi

11:20 Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze kentinde bir İsrail askeri aracını hedef aldıklarını duyurdu.

11:17 ABD Senatosu, eski Hazine Bakanı Jacob J. Lew'ün, İsrail Büyükelçisi olarak atanmasına onay verdi.

11:15 İsrail'in saldırılarını aralıksız sürdürdüğü abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki ağır yaralı Filistinliler tedavi edilmek üzere Mısır'a nakledilecek. Ambulanslar Refah Sınır Kapısı'nın açılmasıyla yaralıları nakletmek üzere Mısır'dan Gazze'ye giriş yaptı.

11:15 Belçika'daki nakliye işçileri sendikaları, ülkede üretilen silahların İsrail'e gönderilmek üzere yüklemelerinin yapılmaması için limanlarda ve havalimanlarında çalışan üyelerine çağrı yaptı.

11:04 İsrail'in 25 gündür bombaladığı Gazze'deki en büyük sağlık merkezi, Şifa Hastanesinin tüm oda ve bölümleri tam kapasite dolduğu için hastalar, koridorlarda ameliyat edilip tedavi ediliyor.

10:59 Mısır, yaralılar ve yabancıların geçişi için Refah Sınır Kapısı'nı açtı.

10:10 Refah Sınır Kapısı açılıyor... Ağır yaralı Gazzeliler Mısır'a tahliye edilecek.

08:57 İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 11 binden fazla yeri vurduğunu duyurdu.

08:52 İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria'da düzenledikleri baskınlarda biri engelli 3 Filistinliyi öldürdü.

08:49 İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik düzenlediği kara operasyonuna ilişkin görüntüleri yayınladı.

08:33 İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 9 askerinin öldüğünü, 4'ünün ağır yaralandığını duyurdu.

08:22 Abluka ve yoğun bombardıman altındaki Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybeden basın mensuplarının sayısının 38'e yükseldiği belirtildi.

07:37 Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ve Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, İsrail'in Gazze'de devam eden saldırılarına tepki gösterdi.

07:19 İsrail ordusunun, sabaha karşı Batı Şeria'daki Tulkerim kentine düzenlediği baskın sırasında bir Filistinliyi öldürdüğü bildirildi.

06:10 İsrail ordusu, Yemen'den fırlatıldığı değerlendirilen füzenin düşürüldüğünü bildirdi.

06:21 Filistin Telekomünikasyon Şirketi Paltel, sabaha karşı Gazze Şeridi'ndeki iletişimin ve internetin tamamen kesildiğini duyurdu.

05:55 Lübnan'daki Hizbullah Örgütü, ülkenin güney sınırındaki operasyonlarda 120 İsrail askerini vurduklarını, 9 tankı imha ettiklerini ve bir insansız hava aracını düşürdüklerini duyurdu.

05:36 Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro ve Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, İsrail'in Gazze'de devam eden saldırıları nedeniyle Tel Aviv Büyükelçilerini istişarelerde bulunmak amacıyla geri çağırdı.

05:18 İsrail ordusu, Lübnan topraklarından fırlatılan karadan havaya füzenin düşürüldüğünü bildirdi.

02:56 Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Sina Yarımadası'ndaki her kum tanesi için Mısır halkı olarak milyonlarca can feda etmeye hazır olduklarını söyledi.

02:04 İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde çok sayıda sivilin bulunduğu Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki yerleşim alanına yönelik saldırısı Fas'ın farklı kentlerinde protesto edildi.

01:51 İngiltere merkezli sivil toplum örgütü Save The Children'ın (Çocukları Kurtarın) Filistin Direktörü Jason Lee, İsrail'in hava saldırısı düzenlediği Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki yıkımı görünce dehşete düştüklerini belirtti.

01:41 İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf, Gazze'de insan hayatına yönelik bariz umursamazlığın kesin dille kınanması gerektiğini belirterek, "(İsrail'in hava saldırısı düzenlediği) Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki masum erkekler, kadınlar ve çocuklar; dünya sizi koruyamadığı için üzgünüm." ifadesini kullandı.

01:18 Avrupa Birliği (AB), işgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere uyguladığı terörün çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine yol açtığını belirterek, durumun kontrolden çıkabileceği, acil tedbirler gerektiği uyarısında bulundu.

01:15 İsrail UIusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yoğun bombardımanında yaralananların Mısır sınırında kurulan sahra hastanelerine, denizde demirleyecek üçüncü ülkelerin gemilerine nakledilebileceğini söyledi.

01:10 İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altındaki Gazze Şeridi'ne, insani yardım taşıyan 59 tırın daha ulaştığı bildirildi.

00:54 Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nı (UNRWA) Gazze'nin kuzeyine yönelik sorumluluklarından çekilmekle suçladı.

00:03 Ürdün Kralı 2. Abdullah, Gazze Şeridi'nde "derhal" insani ateşkes sağlanmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

00:01 Malezya Başbakanı Enver İbrahim, ABD'nin, ülkesinin Filistin konusundaki tutumu dolayısıyla ülkesine 3 kez diplomatik nota gönderdiğini bildirdi.

- İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik" devam eden ihlallerine karşılık verme gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanını başlattı.

İsrailli yetkililer, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 315'i asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze'de el-Kassam Tugayları'nın elinde 240 İsrailli esir olduğunu kaydetti.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 3 bin 542'si çocuk, 2 bin 187'si kadın olmak üzere 8 bin 525 Filistinlinin öldürüldüğünü, 21 bin 643 kişinin yaralandığını bildirdi.

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında ise 124 Filistinli öldü, yaklaşık 2 bin Filistinli yaralandı.

İsrail bombardımanında Gazze'de 35, Lübnan'da 1 gazeteci yaşamını yitirdi.

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yoğun saldırıları nedeniyle bölgedeki sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetleri durma noktasına geldi.

İsrail ordusu, 26 Ekim'de karadan sınırlı operasyonları genişletmeye başlayıp hava saldırının dozunu daha da artırdı.

Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusu tarafından hedef gösterildi.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda şu ana kadar 48 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.