Ýsrail Cumhurbaþkaný Azerbaycan'da: Bu bizim hayalimizdi
ABONE OL

Ýsrail Cumhurbaþkaný Isaac Herzog ile Azerbaycan Cumhurbaþkaný Aliyev, ortak basýn toplantýsý düzenledi.

Aliyev, Herzog'un Azerbaycan'da gerçekleþtirdiði resmi ziyaretin Azerbaycan ile Ýsrail arasýndaki iliþkileri daha da güçlendireceðini belirtti.

Azerbaycan ile Ýsrail arasýndaki ticaret hacminin 1,7 milyar dolardan fazla olduðunu bildiren Aliyev, ilerleyen yýllarda ticaret hacminin çeþitlendirilmesi gerektiðini, hayata geçirmeyi planladýklarý ortak projelerle daha dengeli ve enerji faktörüne baðýmlý olmayan bir ticaret hacmine sahip olmayý umduðunu kaydetti.

Aliyev, uzun yýllardýr Ýsrail'e ham petrol tedarik ettiklerini bunun da enerji alanýnda fiilen yakýn iþbirliðinin göstergesi olduðunu söyledi.

Ýsrail'in tarým alanýndaki tecrübelerinden faydalanmak istediklerini belirten Aliyev, "Yakýn zamanda iþbirliðine baþladýðýmýz alanlardan biri de siber güvenlik alanýdýr. Bu alanda aktif temaslara baþladýðýmýz için çok mutluyuz. Günümüzde siber güvenliðin herhangi bir ülkenin ulusal güvenliðinin önemli bir parçasý olduðu artýk bir sýr deðil. Elbette Ýsrail þirketlerinin bu alandaki büyük tecrübesi bizim için faydalý olacaktýr. Ayrýca genç neslin eðitim ve öðretimi, hedeflerimize ulaþmada ve kendimizi tehlikelerden korumada önemli bir faktör olacaktýr." ifadelerini kullandý.

Aliyev, Ýsrail'le uzun süredir savunma sanayii alanýnda iþbirliði içerisinde olduklarýný hatýrlatarak, "Azerbaycan'ýn uzun yýllardýr Ýsrail'in savunma sanayii alanýndaki modern teçhizatýna eriþimi var, bu da bizim savunma kapasitelerimizi modernize etmemize yardýmcý oluyor ve devletimizi, temel deðerlerimizi, ulusal çýkarlarýmýzý ve toprak bütünlüðümüzü savunmamýzý saðlýyor." dedi.

Herzog da Azerbaycan'ý ziyaret etmesinin kendisi ve milleti için gerçekleþen bir hayal olduðunu belirtti.

Aliyev'i Ýsrail'e davet eden Herzog, "Ortak bir vizyonumuz var. Azerbaycan'ýn dünyada ve bölgede büyük bir etkiye sahip olduðunu görüyorum. Bana Azerbaycan'ýn Avrupa'nýn enerji sektörüne, genel olarak bölgeye, Asya'ya, bizimle ilgili Orta Doðu'ya etkisinden bahsettiniz. Ýran'ýn tehlike ve tehdit oluþturduðu küresel ve bölgesel güvenlik yapýsýna göz attýk ve bu konuyu derinlemesine müzakere ettik". þeklinde konuþtu.