İsrail: ABD ve Rusya'nın Güney Suriye'deki ateşkes anlaşması İran'ı güçlendirir
ABONE OL
Başbakan Netanyahu, Macron ile yaptığı görüşmede Fransa Cumhurbaşkanı'na İsrail'in ateşkes planına tamamen karşı çıktığını açıkca belirttiğini ifade etti.
 
Diplomatik hassasiyet yüzünden ismini açıklamayan İsrailli bir yetkili, ülkesinin İran'ın Suriye'deki varlığını genişletme istekliliğinin farkında olduğunu belirtti. Yetkili, İran Suriye'ye sadece danışman göndermiyor, aynı zamanda İran'ın bölgede uçak ve deniz üssü kurmak ve geniş askeri güçler göndermek amacını taşıdğını ifade etti.
İki ülke arasındaki anlaşmanın şu haliyle İran'a ve milis güçlerine hiçbir yaptırım içermediğini belirten uzmanlar, bu anlaşma sayesinde İran ve milis güçlerinin daha da güçleneceği yorumunda bulundu.
 
Adını açıklamayan diplomatik kanallar ise ABD-Rusya anlaşmasının İsrail'in çıkarlarına hizmet etmediğini belirtereki, söz konusu anlaşmanın İsrail ile aralarının bozulmasına neden olacağı yönünde beyanatta bulundu.
 
ABD Başkanı Donald Trump ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin, geçtiğimiz hafta Hamburg'daki G20 zirvesinde Güney Suriye'de bir ateşkes konusunda anlaşmıştı.
 
Rusya-ABD anlaşması Suriye'nin Ürdün ve İsrail sınırları boyunca geçerli olacak.
 
İSRAİL ENDİŞE İÇERİSİNDE
 
Anlaşma öncesi bir ay boyunca ABD'nin DEAŞ ile mücadele özel elçisi Brett McGurk ve Suriye özel elçisi Michael Ratney ile söz konusu anlaşmayı görüşen İsrailli yetkililer, görüşme boyunca İsrail'in endişelerini dile getirdi.
 
Taleplerini bir liste halinde sunan İsrailli yetkililer, İran destekli silahlı militanların ve Hizbullah'ın Suriye'deki varlığını azaltması ve İsrail-Ürdün sınırından tamamen çekilmesi gerektiğini belirtti. Aynı zamanda İsrailli yetkililer sınır hattı boyunca konuşlandırılacak Rus birliklerine de itiraz da bulundu.
 
Anlaşmanın imzalanmasından günler önce Netanyahu, İsrail'in anlaşmadaki tutumunu hatırlatmak için Tillerson ve Vladimir Putin ile telefonda bir görüşme gerçekleştirdi. 9 Temmuzda gerçekleştirilen kabine toplantısında konuşan Netanyahu, hem Putin'in hem Tillerson'un İsrail'in konumunu anladıklarını ve şartlarını hesaba katacaklarını belirtti.
 
Ancak İsrailli üst düzey yetkililer Haaretz gazetesine yaptıkları açıklamada, beklentilerin aksine Amerikalıların ve Rusların İsrail'in taleplerini gözardı ettiğini belirtti.
 
Üst düzey bir yetkili söz konusu anlaşmayı "çok kötü" olarak nitelendirirken, anlaşma İran ve desteklediği milis güçler hakkında tek bir madde içermiyor şeklinde itirazlarını dile getirdi.
 
NETANYAHU VE MACRON HİZBULLAH'I KONUŞTU
 
Netanyahu ve Macron söz konusu anlaşmanın yanı sıra Hizbullah'ın Güney Lübnan'daki faaliyetlerini de görüştü. Fransa, Güney Lübnan'da BM Geçici Gücünü oluşturan ana ülkelerden biri olması nedeniyle İsrail için önem arz ediyor.
 
Görüşmeler sırasında Netanyahu, Fransa Cumhurbaşkanından Hizbullah'ın güney Lübnan'daki faaliyetleri konusunda Beyrut hükümetine baskı yapmasını talep etti.
 
Görüşmeler sonrası kameralar karşısına geçen Netanyahu, "Fransa Lübnan hükümeti ile özel bir ilişki içerisindedir ve Macron Hizbullah hakkında doğrudan Hariri hükümeti ile konuşabilir" dedi.
 
Macron ise Fransa'nın güney Lübnan'daki Hizbullah faaliyetlerine karşın adım atmaya hazır olduğunu belirtti.