Yedioth Ahronoth gazetesinde yer alan haberde, Gazze Þeridi ve Lübnan'a saldýrýlarýna devam eden Ýsrail ordusunun, 7 bin askeri göreve çaðýrmaya ihtiyacý olduðu aktarýldý.
Haberde, "Ordu aðustos ayýndan beri Haredilerden 3 bin kiþiyi askere almaya kadir olduðunu iddia ediyor. Ancak geçen yýl askerlik görevine alýnan 13 bin kiþi arasýnda 1200 Haredi vardý." ifadeleri kullanýldý.
Ýsrail ordusunun bu rakamlarla hedeflerine ulaþmayacaðýnýn farkýnda olduðu vurgulanan haberde, bu nedenle de Haredilerden askere alýnacaklarýnýn sayýsýný artýrýlmasý gerektiðine iþaret edildi.
Halihazýrda ordudaki asker sayýsýnda ciddi bir açýðýn olduðu aktarýlan haberde, Haredilerden askere alýnanlarýn sayýsý az olduðu gibi diðer kesimlerden de çeþitli sebeplerden dolayý askerlik görevinden muaf tutulanlarýn sayýsýnda artýþ görüldüðü bilgisine yer verildi.
Son yýllarda askerlik görevine çaðrýlan Ýsraillilerin yüzde 33'ünün askerlik þubelerine gitmediði kaydedilen haberde, saðlýk ve psikolojik sebeplerden dolayý askerlikten muaf edilenlerin de yüzde 4-8 oranýnda olduðu ifade edildi.
Ekonomi sitesi "Calcalist" de haberinde, Ýsrail ordusunun binlerce kiþi askerlik görevine çaðýrmaya ihtiyacý olduðunu belirtildi.
Gazze'ye saldýrýlarýn baþlattýðý 7 Ekim 2023'ten beri 780 askerin öldürüldüðü aktarýlan haberde, bu dönemde yaklaþýk 12 bin askerin yaralandýðý ve çoðunun askerliðe geri dönmediðine dikkati çekildi.
Ýsrail Yüksek Mahkemesi, 25 Haziran'da oy birliðiyle Ultra Ortodoks Yahudi erkeklerin zorunlu askerlikten muaf tutulmasýnýn yasal dayanaðýnýn bulunmadýðýna ve askerliðe uygun olanlarýn göreve alýnmasý gerektiðine karar vermiþti.
Kararda, askere alýnmayanlarýn kamu tarafýndan finanse edilen sosyal yardým ve eðitim yardýmlarýndan da yararlanamayacaklarýna yer verilmiþti.
Tarihi öneme sahip bu karar, Ýsrail'de yeni bir iç kargaþaya neden olma ve kültürel bir çatýþmayý körükleme potansiyeline sahip bulunuyor.
Ultra Ortodoks Yahudileri askerlik hizmetinden kurtaran yasal muafiyet Mart 2024'te sona ererken askerlik yapmayý reddedenler, artýk devlet desteði alamayacak.
Çoðu, dini gerekçelerle askere gitmeyi reddeden Harediler, 9 milyonluk ülkede nüfusun yaklaþýk yüzde 12'sini oluþturuyor.
Laik Yahudilerle aralarýnda birçok konuda görüþ ayrýlýðý olan ve toplumun geri kalanýna entegre olmayý reddeden Haredi Yahudilerin çoðu, orduda dinlerinin gerektirdiði þekilde yaþayamayacaklarý gerekçesiyle askerlik yapmayý istemiyor.
Kadýn ve erkekler için Ýsrail'de 3 yýl zorunlu askerlik hizmeti bulunuyor. Ultra Ortodoks Yahudilik inancýna sahip Harediler ise 26 yaþýna kadar Tevrat kurslarýnda (Yeþiva) eðitim almalarý halinde askerlikten muaf tutuluyordu.
Ýsrail'de koalisyon ortaðý Haredi partiler, "Tevrat eðitiminin temel hak olduðu" yönünde bir kanunu geçirerek temsil ettikleri kesimin askerlikten muaf tutulmasýný yasal güvence altýna almak istiyor.