Ýsrail ordusunda 260'tan fazla pilot görevi býraktý
ABONE OL

Ýsrail Kamu Yayýn Kuruluþunun (KAN) haberinde, Ýsrail Hava Kuvvetlerinden 260'tan fazla pilot dahil yaklaþýk 830 askerin görevi býraktýðý açýklandý.

Ýsrail ordu radyosunda adý açýklanmayan bir ordu sözcüsü, askerlerin görevi reddetmesinin "ordunun etkinliðini tehdit ettiðine" dikkati çekti.

Ýsrail Genelkurmay Baþkaný Herzi Halevi, hükümetin tartýþmalý yargý düzenlemesini protesto etmek için gönüllü yedek askerlik hizmetini býrakan askerlere hitaben dün paylaþýlan açýk mektubunda, "Eðer güçlü ve bütün bir ordumuz olmazsa, eðer en iyi seçenek orduda hizmet etmemekse, bu bölgede bir ülke olarak var olamayýz." ifadelerini kullanmýþtý.

TARTIÞMALI YARGI DÜZENLEMESÝ

Ýsrail Adalet Bakaný Yariv Levin'in, 5 Ocak'ta duyurduðu "yargý reformu" Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sýnýrlandýrma ve iktidarýn yargý atamalarýnda söz sahibi olmasý gibi deðiþiklikler içeriyor.

Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu, 27 Mart'ta, ülke çapýnda giderek artan kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargý düzenlemesini ertelediðini açýklamýþ ancak 2023-2024 bütçesinin mayýs sonunda Meclis'ten geçmesinin ardýndan yargý düzenlemesini tekrar gündeme getireceklerini duyurmuþtu.

Hükümet, muhalefetle müzakerelerin týkanmasýnýn ardýndan yakýn zamanda yargý düzenlemesi için yeniden düðmeye basmýþtý.

Netanyahu hükümeti, Yüksek Mahkeme'nin hükümet üzerindeki denetimini kaldýracak yasa tasarýsýný ülke çapýnda kitlesel protestolar ve yoðun kamuoyu tartýþmalarýna raðmen 24 Temmuz'da Meclis'te muhalefetin boykot ettiði oturumda kabul etmiþti.

Hükümetin "yargý reformuna" karþý çýkan aralarýnda savaþ pilotlarý, denizaltý subaylarý ve diðer elit birliklerin yer aldýðý binlerce Ýsrailli, gönüllü yedek askerlik görevini býrakma kararý almýþtý.

Ýsrail'de siyaset, ordu, güvenlik, ekonomi ve yargýda üst düzey görevlerde bulunmuþ isimler, hükümetin yargý düzenlemesine karþý olduklarýný açýklamýþtý.

Netanyahu hükümetinin yargý düzenlemesi karþýtý protesto hareketi, yaklaþýk 7 aydýr gösterilerine devam ediyor.