Ýsrail saldýrýlarý nedeniyle Irak'a sýðýnan Lübnanlýlar: Artýk hiçbir þeyimiz kalmadý
ABONE OL

Irak Ýçiþleri Bakanlýðý, þu ana kadar 5 bin 963 Lübnanlýnýn Baðdat ve Necef havalimanlarýyla el-Kaim Sýnýr Kapýsý üzerinden Irak'a getirildiðini açýklamýþtý. Irak'a gelen Lübnanlý göçmenler, Baðdat'ýn yaný sýra Necef ve Kerbela kentlerine yerleþtirildi. Bir kýsým Lübnanlý da Babil þehrinde iskan ettirilecek.

Lübnan'ýn güneyindeki Ýsrail saldýrýlarýndan kaçan aileler, Baðdat'ýn güney doðusunda yer alan Kerbela kentinde bulunan "Seyyid el-Avsiya Kenti" isimli yerleþim sitesine yerleþtirilmiþ durumda.

Kerbela'daki Hz. Hüseyin Külliyesi'nce iþletilen sitede iskan ettirilen Lübnanlýlara günde üç öðün yemek dahil olmak üzere, saðlýk ve diðer alanlarda hizmet veriliyor. Burada çocuklarýn vakit geçirebileceði park alanlarý da mevcut.

AA muhabirine konuþan Seyyid el-Avsiya Kenti Basýn Sorumlusu Ali el-Hüseyini, dini merci Ayetullah Ali es-Sistani'nin talimatlarýyla Ýsrail saldýrýlarýndan kaçan Lübnanlýlarý Kerbela'da aðýrladýklarýný ifade ederek, "Seyyi el-Avsiya Kenti'nde 6 site bulunuyor. 10 günden beri aðýrlamaya devam ettiðimiz Lübnanlý misafirlerimiz var. Onlara 3 öðün yemek dahil, çocuk oyun alaný ve yaralýlar için saðlýk ocaklarý gibi hizmetler sunuluyor. Burada 500'e yakýn kiþi bulunuyor." dedi.

- ÜNÝVERSÝTE HAYALÝNÝ LÜBNAN'DA BIRAKIP GELDÝ

Lübnanlý yerinden edilmiþ Hüseyin Duðayri, Lübnan'ýn güneyinden geldiðini anlatarak, Ýsrail saldýrýlarýndan kaçarak 10 gün önce Irak'a ailesiyle birlikte sýðýndýklarýný söyledi.

"Siyonistlerin düþmanca saldýrýlarýndan dolayý ülkemizde yaþayamayacak durumda olduðumuz için göç ettik." diyen Duðayri, "Evimizin çevresindeki evler yerle bir edildi ve orada duramaz haldeydik." ifadesini kullandý.

Lübnanlý Duðayri, sýðýndýklarý Irak'ta saðlýk baþta olmak üzere diðer alanlarda da iyi derecede hizmet gördüklerini sözlerine ekledi.

Betül Hadi de, Lübnan'ýn güneyine yönelik yoðun saldýrýlardan kaçtýklarýný belirterek, "Havalimaný aracýlýðýyla geldik. Saldýrýlar giderek yoðunlaþýp evimize yakýn olunca göç etmek zorunda kaldýk. Liseyi tamamlayýp savaþtan bir gün önce üniversiteye yazýlacaktým ama kýsmet olmadý." diye konuþtu.

Ýsrail saldýrýsýnda öldürülen Hasan Nasrallah'ýn ölüm haberini Irak'ta aldýklarýný kaydeden Hadi, Irak'a ailesi ve kuzenleriyle geldiklerini bildirdi.

- "LÜBNAN'DA HÝÇBÝR ÞEYÝMÝZ KALMADI"

Lübnan'ýn güneyinden Irak'a sýðýnan Fatima el-Mukdad, 3 gün önce Irak'a geldiklerini söyleyerek, þunlarý dile getirdi:

"Zahiye bölgesindeki evlerimiz ve iþ yerlerimiz yerle bir oldu. Lübnan'da hiçbir þeyimiz kalmadý. Çok korkunç sesler duyuyorduk ve sosyal medyadan da kötü görüntüler izliyorduk. Endiþe içerisinde yaþýyoruz. Ülkede her þey durmuþtu, hiçbir þey yapamýyorduk. Seyyid Hasan Nasrallah'ýn vefat haberini alýnca çok aðladýk. Nasrallah bizim yerimize direniyordu ve bizim gururumuzdu."

Mukdad, Nasrallah yerine Ýsrail saldýrýsýnda öldürülüp öldürülmediði henüz bilinmeyen Haþim Safiyuddin'in geçeceðini basýndan öðrendiðini aktardý.