Ýsrail Savunma Bakaný Gallant'tan ''yargý reformu'' düzenlemesinin ertelenmesi çaðrýsý
ABONE OL

Ýsrail'in "Kanal 12" televizyonunun haberine göre, Savunma Bakaný Gallant, Ýsrail'de bir çok kesimin tepkisine neden olan tartýþmalý yargý reformu yasa tasarýsýna iliþkin açýklama yaptý.

Gallant, Ýsrail'deki durumun endiþe verici olduðunu belirterek, hükümete yargý reformu yasa tasarýsýnýn Meclis'teki oylamasýnýn ertelenmesi çaðrýsý yaptý.

Ýsrail Kamu Yayýn Kuruluþunun (KAN) haberine göre ise Gallant, hükümeti, 10 Temmuz'da Meclis'te ilk oylamada kabul edilen Yüksek Mahkeme'nin hükümet üzerindeki denetimini kaldýracak yasa tasarýsýnýn "yumuþatýlmýþ" versiyonunu kabul etmeye çaðýrdý.

Ýsrail'de yüzlerce yedek asker, 19 Temmuz'da, Tel Aviv'deki Savunma Bakanlýðý binasý yakýnýnda düzenledikleri gösteride, hükümetin yargýnýn yetkilerini kýsýtlayan yasal düzenlemesini protesto amacýyla ordu görevini býraktýklarýný belirten dilekçeye imza atmýþtý.

Gösteri esnasýnda yapýlan konuþmalarda, Savunma Bakaný Yoav Gallant'a "ordudaki parçalanmayý görerek" hükümetin yargý düzenlemesini durdurma çaðrýsý yapýlmýþtý.

- TARTIÞMALI YARGI DÜZENLEMESÝ

Ýsrail Adalet Bakaný Yariv Levin'in, 5 Ocak'ta duyurduðu "yargý reformu", Yüksek Mahkemenin yetkilerini sýnýrlandýrma ve iktidarýn yargý atamalarýnda söz sahibi olmasý gibi deðiþiklikler içeriyor.

Baþbakan Netanyahu, ülke çapýnda giderek artan kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargý düzenlemesini 27 Mart'ta ertelediðini açýklamýþ ancak 2023-2024 bütçesinin mayýs sonunda Meclisten geçmesinin ardýndan yargý düzenlemesini tekrar gündeme getireceklerini duyurmuþtu.

Hükümet, muhalefetle müzakerelerinin týkanmasýnýn ardýndan yakýn zamanda yargý düzenlemesi için yeniden düðmeye basmýþtý.

Ýktidar koalisyonu Yüksek Mahkemenin hükümet üzerindeki denetimini kaldýracak yasa tasarýsýný 2. ve 3. oylama için yarýn Meclis'e sunmayý planlýyor.