İsrail zulmü bitmiyor! 1,7 milyon Filistinliyi bekleyen tehlike
ABONE OL

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüğü saldırılar, ardında ölü ve yaralıların yanı sıra büyük yıkımlar bırakarak 217. gününde sürüyor.

İSRAİL'İN REFAH SALDIRISI VE YARDIMLARI ENGELLEMESİ NEDENİYLE FİLİSTİNLİLERİ AÇLIK TEHLİKESİ BEKLİYOR

İsrail ordusunun, Gazze'nin güneyindeki Refah'a başlattığı kara saldırısı ve yardım girişlerini engellemesi neticesinde güneydeki kentlerde yaşayan 1,7 milyon Filistinliyi açlığın beklediği belirtildi.

Gazze'deki hükümetin medya ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Refah'ın doğusuna yönelik saldırı nedeniyle "derin bir insani felaketin" oluşmaya başladığı uyarısı yapıldı.

Söz konusu felaketin oluşmasında, Refah ve Kerm Ebu Salim sınır kapılarının işgal edilmesi, tıbbi ve gıda yardım tırlarının girişinin engellenmesi ve binlerce hasta ve yaralının tedavi için Gazze dışına çıkışının engellenmesinin payının olduğu ifade edildi.

İsrail'in son 2 günde gıda ve tıbbi malzeme taşıyan 400 tırın girişine ve aralarında kanser hastalarının da olduğu 159 hasta ve yaralının çıkışına engel olduğu kaydedildi.

Tüm Gazze halkının savaş nedeniyle insani yardımlarla yaşadığına dikkat çekilen açıklamada, yardım girişlerinin engellenmesinin, güneydeki kentlerde yaşayan 1,7 milyon Filistinliyi etkileyecek bir açlığın baş göstereceği anlamına geldiği vurgulandı.

Bu kişilerin, günlük bir öğün bile yiyecek bulamayacağı hatta gıda ve suyun girmemesi durumunda ilerleyen günlerde açlığın her şeyi yiyip bitireceği uyarısında bulunuldu.

İsrail'in Gazze'nin tüm kentlerine ve Refah'a yönelik saldırılarının kınandığı açıklamada, dünya ülkelerine bu iğrenç insanlık dışı suçu kınama çağrısı yapıldı.

Açıklamada, Gazze'deki derin insani krizden ve bunun doğuracağı felaket sonuçlardan İsrail, ABD ve uluslararası toplum sorumlu tutuldu.

Açıklamada ayrıca, özgür dünya ülkelerinden, Refah'a yönelik saldırısını durdurması, sınır kapılarını derhal açması ve soykırımı durdurması için Tel Aviv yönetimine baskı yapması ve İsrail'in işlediği insanlık dışı suçlarla ilgili bağımsız uluslararası bir soruşturma açılması istendi.

İşte dakika dakika İsrail ile Filistin arasında yaşananlar:

17:09 İsrail basını: Güvenlik Kabinesi, Refah'taki kara saldırılarının genişletilmesini onayladı

16:34 Ürdün'de yüzlerce kişi İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırılarını protesto etti.

16:26 Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, fanatik Yahudilerin, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Merkezi'ne saldırısının sorumlularının hesap vermesi gerektiğini belirtti.

16:22 İsrail'in Gazze'ye saldırılarında hayatını kaybeden Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kılındı.

16:22 İsrail'in Gazze'ye saldırılarında hayatını kaybeden Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kılındı.

15:45 Kadıköy'de sağlık çalışanları ve tıp fakültesi öğrencileri, Gazze'ye saldırı düzenleyen ve Refah Sınır Kapısı'nı işgal eden İsrail'i kınadı.

15:44 Tunuslu şarkıcı Emel Mathlouthi, İsrail'in gerçekleştirdiği bombalı saldırıda şehit olan Gazze İslam Üniversitesi profesörü, yazar ve şair Refaat Alareer'in ölmeden önce sosyal medya hesabından yayınladığı şiirini yorumladı.

15:18 BM Genel Sekreteri Guterres, Doğu Kudüs'teki UNRWA Genel Merkezi'nin ateşe verildiği saldırıyı kınadı.

14:33 Gazze Şeridi'nde hizmet veren son hastane olan Deyr el-Belah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesinin, yakıt yetersizliğinden dolayı 48 saat içinde hizmet dışı kalacağı duyuruldu.

13:40 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, İsrail'in yoğun saldırıları altında bulunan ve insani yardım girişlerinin de yapıldığı sınırların kapatıldığı Gazze'ye yakıt girişinin olmaması halinde sağlık sisteminin "tamamen çökeceği" uyarısında bulundu.

13:39 Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İspanya, Malta, İrlanda ve Slovenya'nın Filistin devletini tanıyacağını söyledi

13:32 İsrail'de aşırı sağcı fikirleriyle bilinen Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in, Tel Aviv tarafından Filistin Yönetimi için 9 gün boyunca toplanan 46 milyon dolar vergi gelirini elinde tuttuğu bildirildi.

13:31 Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Gazze Bölge Ofisi Başkanı Georgios Petropoulos, "Gazze'deki mevcut durum, benzeri görülmemiş acil durum seviyelerine ulaştı." dedi

12:34 Sivil Toplum Örgütleri Ağı Direktörü Filistinli Emced eş-Şeva, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarla Filistin sosyal dokusuna bilinçli ve kasten zarar verdiğini belirtti.

12:31 Uzmanlar, İsrail'in, Gazze'de kendi kontrolü dışındaki tek sınır kapısı olan Refah'a kara saldırısı başlatmasındaki asıl amacın, Philadelphia Koridoru'na ulaşmak olduğunu ifade ediyor.

12:30 İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde evlatlarını kaybeden Filistinli anneler, yaşadıkları acı ve kayıplarla hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.

12:29 Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, ABD'li mevkidaşı Anthony Blinken ile Gazze Şeridi'nde en kısa sürede ateşkesin sağlanması meselesini görüştü.

12:29 ABD'nin Columbia Üniversitesi'nde nisan ortalarında başlayan ve dünyanın dört bir yanına yayılan Filistin'e destek gösterilerinin yeni merkezi Avrupa kıtası oldu.

11:50 Hamas'ın İsrail ile esir takası mutabakatı için 12 haftalık ateşkes istediği, Tel Aviv yönetiminin ise buna karşı çıktığı belirtildi.

12:11 İsrail'in Refah kentinin doğusundaki mahallelere tahliye emri vermesinin ardından yerinden edilen Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezinde kaldırımlara ve boş arazilere çadır kampları kurmaya başladı.

12:01 İsrail Başbakanı Netanyahu, 7 Ekim'deki saldırılarda hükümetinin başarısız olduğunu ve halkı koruyamadığını itirafı ederek, "Hükümetin ilk sorumluluğu halkı korumaktır, bu nihai sorumluluktur ve insanlar korunmadı, bunu kabul etmeliyiz." dedi.

11:54 Birleşmiş Milletler'in Filistin Ajansı (UNRWA), Refah'ta yaklaşık 110 bin kişinin yerinden edildiğini duyurdu.

11:50 Hamas'ın İsrail ile esir takası mutabakatı için 12 haftalık ateşkes istediği, Tel Aviv yönetiminin ise buna karşı çıktığı belirtildi.

11:44 İsviçre basını, ülkedeki üniversitelerdeki Filistin'e destek eylemlerine ilişkin "antisemitik, saçma ve işgal" gibi yakıştırmalarda bulunarak gösterilere "gerekirse polisin müdahalede bulunması gerektiği" yönünde çağrıda bulundu.

11:10 Almanya ve Fransa'nın ardından Hollanda makamlarının da ülkeye girişine izin vermediği Filistin kökenli İngiliz cerrah Gassan Ebu Sitte, Avrupa ülkelerinin soykırım tanıklarını susturmaya çalıştığını belirtti.

11:08 Filistin destekçisi Yahudi asıllı Avusturyalı aktivist Dalia Sarig-Fellner, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki göstermek için düzenlediği gösterilerden ötürü antisemitist olmakla suçlandığını belirterek "İsrail'e karşı eleştirelseniz, antisemitistsiniz. Bu söylemi kırmak istiyorum çünkü ben siyonizm karşıtı bir Yahudi'yim." dedi.

11:07 Tokyo Üniversitesi öğrencileri, ABD üniversitelerinde Filistin'e destek amacıyla başlatılan eylemlere katılarak kampüs bahçesinde çadırlar kurdu.

11:03 Oxford Üniversitesi Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Avi Shlaim, İngiltere'ye de yayılan Filistin destekçisi öğrencilerin protestolarının barışçıl olduğunu, Yahudi öğrencilerin de katıldığını belirterek, üniversitelerde antisemitizmin arttığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

10:55 ABD'li Bağımsız Senatör Bernie Sanders, İsrail'in Refah'ın doğusuna düzenlediği kara saldırısını genişletmesinin Gazze Şeridi'ndeki "tarifsiz durumu daha da kötüleştireceğini" söyledi.

10:54 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in, Kongre'ye İsrail'in Gazze'deki saldırılarına ilişkin sunması beklenen "son derece eleştirel raporda" Tel Aviv'in ABD silahlarını kullanma şartlarını ihlal etmediği sonucuna varıldığı iddia edildi.

10:41 Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, "İsrail'e silah sevkiyatları hala yapılıyor ve onlar kendilerini savunmak için (silahların) her şeyin büyük kısmını alıyorlar." dedi.

10:37 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Refah'a geniş çaplı kara operasyonu gerçekleştirmesi halinde silah tedarikini durduracağını açıklayan ABD yönetimine dolaylı cevap vererek, "Yalnız kalmamız gerekiyorsa yalnız kalacağız. Daha önce de söylediğim gibi gerekirse tırnaklarımızla savaşacağız" dedi.

10:00 ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri ile ortaklaşa düzenledikleri operasyonla Gazze'nin kuzeyine 25 bin 300'den fazla öğüne denk gelen insani yardımı ve 2 bin 720 kilogramlık gıda malzemesini havadan indirdiklerini bildirdi.

09:56 İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin birçok bölgesini gece boyunca havadan bombaladığı bildirildi.

09:47 BM: İsrail'in saldırılarını yoğunlaştırmasıyla yaklaşık 110 bin Filistinli Refah'tan ayrıldı

06:54 Brezilya'daki Sao Paulo Üniversitesi öğrencileri, İsrail'in saldırılarına tepki ve Filistin'e destek amacıyla "Gazze ile dayanışma" kampı kurdu.

02:36 Ürdün, fanatik Yahudilerin, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) merkezi önündeki gösterisini kınadı.

00:37 Hollanda'daki üniversitelerde Filistinlilerle dayanışma amacıyla toplanan göstericiler, polisin müdahalesi üzerine şehir merkezine yürüdü.

00:36 İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırı ve kuşatması 7 ayı aşkın bir süredir devam ediyor. İsrail ordusunun arkasında büyük bir yıkım bırakarak çekildiği Gazze Şeridi'nin Beyt Lahya kentindeki cadde ve sokaklar tanınmaz halde. Bölgedeki Filistinliler, zor şartlar altında günlük yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

00:23 Belçika'nın VRT televizyonu, Eurovision Şarkı Yarışması yayınını bölerek İsrail'in insan hakları ve basın özgürlüğüne yönelik ihlallerini kınadığı ve ateşkes talep ettiği mesaj paylaştı.

00:21 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırı ve boğucu kuşatması devam ederken Gazze kentine Türkiye'den gelen yardım malzemesi taşıyan yardım tırları ulaştı.

00:20 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD'nin İsrail'e yönelik yakın vadeli güvenlik yardımlarını gözden geçirdiğini belirterek, sevkiyatı durdurulan silah yardımının akıbeti ile ilgili nihai bir kararı vermediklerini bildirdi.

00:15 Gazze Şeridi'ndeki Sınır Kapıları İdaresi, Gazze Şeridi'ndeki sınır kapılarının "hala kapalı" olduğunu duyurdu.

00:00 İsrail ordusunun, Gazze'nin güneyindeki Refah'a başlattığı kara saldırısı ve yardım girişlerini engellemesi neticesinde güneydeki kentlerde yaşayan 1,7 milyon Filistinliyi açlığın beklediği belirtildi.

- İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 944'ü çocuk, 9 bin 849'u kadın olmak üzere 34 bin 904 Filistinli öldürüldü, 78 bin 514 kişi yaralandı.

Enkaz altında hala binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 269'sı karadan işgal sürecinde olmak üzere 614 askerinin öldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 497 Filistinli hayatını kaybetti.