Ýsrail'de 'Gazze kasabý' Netanyahu'ya soðuk duþ! Anketler Gantz'ý gösteriyor
ABONE OL

Ýsrail'de yapýlan bir anket, bugün seçim yapýlmasý halinde geçtiðimiz günlerde savaþ kabinesinden çekilme kararý alan Benny Gantz'ýn Baþbakan Binyamin Netanyahu'yu geride býraktýðýný ortaya koydu.

Ma'ariv gazetesinin internet sitesinde yayýmlanan ankete göre Gantz seçime gidilmesi durumunda oylarýn yüzde 41'ini alarak baþbakan seçiliyor. Netanyahu'ya verilen destek ise yüzde 35'e gerilemiþ durumda.

ARAP PARTÝLERÝ OLMADAN KOALÝSYON KURULAMAZ

Ankete katýlanlar, Netanyahu'nun iktidar koalisyonuna 52, muhalefete ise 58 sandalye verirken, bu sonuçlar Knesset'in (Ýsrail Meclisi) genel tablosunda çok az deðiþiklik olduðunu gösteriyor. Anket sonuçlarý ayrýca, bugün seçim yapýlmasý halinde her iki bloðun da Arap partilerinin desteði olmadan koalisyon kuramayacaðý anlamýna geliyor.

Geçtiðimiz Pazar günü Gantz, Hamas hareketinin 7 Ekim'de baþlattýðý saldýrýnýn ardýndan Ýsrail'de kurulan savaþ hükümetinden çekildiðini açýklamýþtý.

SON SEÇÝMDE OLUÞAN TABLO

Ýsrail'de en son 2022 yýlýnda yapýlan genel seçimlerde Likud Partisi Genel Baþkaný Binyamin Netanyahu'nun liderliðindeki aþýr sað blok 120 sandalyeli meclise 64 milletvekili göndermiþti.

Yaklaþýk 6,7 milyon kayýtlý seçmenin bulunduðu ülkede 1 Kasým'da gerçekleþtirilen genel seçimlere katýlým oraný yüzde 71,3 olarak gerçekleþirken, Netanyahu'nun en önemli rakiplerinden biri olan Benny Gantz'ýn öncülüðündeki Ulusal Birlik Partisi seçimleri dördüncü sýrada tamamlayarak, meclise 12 milletvekili gönderdi.

  • Benny Gantz
  • Ýsrail seçim
  • Netanyahu geride