Ýsrail'de on binlerce protestocu tekrar sokaklara indi
ABONE OL

Netanyahu öncülüðündeki aþýrý saðcý koalisyon hükümetinin yargý düzenlemesi ve sað politikalarýna karþý her hafta cumartesi akþamý kitlesel gösteriler düzenleyen Ýsrailliler, protestolarýn 33'üncü haftasýnda ülke genelinde yine meydanlardaydý.

Baþta Tel Aviv, Batý Kudüs, Hayfa ve Herzliya gibi kentler olmak üzere ülke genelinde onlarca farklý noktadaki gösterilere on binlerce Ýsrailli katýldý.

Her hafta olduðu gibi en yoðun katýlýmlý gösteriye ev sahipliði yapan Tel Aviv'de protestocular, Kaplan Caddesi'ndeki Hükümet Kompleksi'nin önünde toplandý.

Ýsrail'in Kanal 13 televizyonuna göre, Tel Aviv'deki gösteriye 101 bin kiþi katýldý.

Meydandaki protestocular, bugün iþgal altýndaki Batý Þeria'da düzenlenen silahlý saldýrýda hayatýný kaybeden iki Ýsrailli yerleþimci için bir dakikalýk saygý duruþunda bulundu.

Gösteride Ýsrailli þarkýcý Netta Barzilai, Ýsrail milli marþýný seslendirdi.

Ýsrail bayraklarý taþýyan protestocular davullar, düdükler ve havalý kornalarla ritim tutarak "demokrasi" sloganlarý attý.

Kaplan Caddesi'nde her hafta bir ana sloganýn yer aldýðý dev pankart açan göstericiler, bu hafta, "Sen arkada otur" yazýlý pankartý taþýdý.

Ülkede yakýn zamanda otobüse binen genç bir kýzýn kýyafeti nedeniyle þoförün "Sen arkada otur." þeklinde sözlü uyarýsýna maruz kalmasý, tartýþma konusu olmuþtu.

Onlarca protestocu da Tel Aviv'in ana arteri Ayalon otoyolunu trafiðe kapattý. Yol kýsa süreliðine kapalý kaldýktan sonra yeniden açýldý.

Batý Kudüs'te de protestocular Ýsrail Cumhurbaþkaný'nýn konutunun önünde toplandý.

MUHALEFET LÝDERÝ: "BU HÜKÜMET DÜÞECEK VE SEÇÝMLER OLACAK"

Muhalefet lideri Yair Lapid de protestolara ülkenin kuzeyindeki Krayot bölgesinde katýldý.

Eski Baþbakan ve Gelecek Var (Yeþ Atid) Partisi lideri Lapid, eski adý Twitter olan sosyal medya platformu X'ten yaptýðý açýklamada, Baþbakan Binyamin Netanyahu ile bir birlik hükümeti kurmaya gitmeyeceðini belirtti.

Lapid, "Bu hükümet iþ yapamýyor ve evine dönmesi gerekiyor. Bu, bizim planýmýz. Gerçekleþmeyecek mucizelere inanmýyoruz. Ahlaki omurgamýzý kýracak hileli bir birlik hükümetine gitmeyeceðiz. Bu hükümet düþecek ve seçime gideceðiz." ifadelerini kullandý.

TARTIÞMALI YARGI DÜZENLEMESÝ

Ýsrail Adalet Bakaný Yariv Levin'in 5 Ocak'ta duyurduðu "yargý reformu" Yüksek Mahkemenin yetkilerini sýnýrlandýrma ve iktidarýn yargý atamalarýnda söz sahibi olmasý gibi deðiþiklikler içeriyor.

Baþbakan Netanyahu, 27 Mart'ta, ülke çapýnda giderek artan kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargý düzenlemesini ertelediðini açýklamýþ ancak 2023-2024 bütçesinin mayýs sonunda Meclis'ten geçmesinin ardýndan yargý düzenlemesini tekrar gündeme getireceklerini duyurmuþtu.

Hükümet, muhalefetle müzakerelerin týkanmasýnýn ardýndan yakýn zamanda yargý düzenlemesi için yeniden düðmeye basmýþtý.

Netanyahu hükümeti, Yüksek Mahkemenin hükümet üzerindeki denetimini kaldýracak yasa tasarýsýný ülke çapýnda kitlesel protestolar ve yoðun kamuoyu tartýþmalarýna raðmen 24 Temmuz'da Meclis'te muhalefetin boykot ettiði oturumda kabul etmiþti.

Hükümetin "yargý reformuna" karþý çýkan; aralarýnda savaþ pilotlarý, denizaltý subaylarý ve diðer elit birliklerin yer aldýðý binlerce Ýsrailli, gönüllü yedek askerlik görevini býrakma kararý almýþtý.

Yüksek Mahkeme, hükümetin yargý düzenlemesinde meclisten geçen iki yasayý eylülde görüþeceðini açýklamýþtý.

Ýsrail'de siyaset, ordu, güvenlik, ekonomi ve yargýda üst düzey görevlerde bulunmuþ isimler, hükümetin yargý düzenlemesine karþý olduklarýný açýklamýþtý.

Netanyahu hükümetinin yargý düzenlemesi karþýtý protesto hareketi, yaklaþýk 8 aydýr gösterilerine devam ediyor.