Ýsrail'de protestolar devam ediyor
ABONE OL

Netanyahu öncülüðündeki aþýrý saðcý koalisyon hükümetinin yargý düzenlemesine karþý her hafta cumartesi akþamý kitlesel gösteriler düzenleyen Ýsrailliler, protestolarýn 22'inci haftasýnda da meydanlara indi.

On binlerce Ýsrailli, baþta Tel Aviv olmak üzere ülke genelinde pek çok noktada protestolar düzenledi.

Ýsrail'in Yediot Ahronot gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde, Ýsrail polisinin Kayserya ve Hadera kentlerindeki protestolara müdahale ettiði aktarýldý.

Emniyet güçlerinin, protestolarý bastýrmaya çalýþtýðý ifade edilirken, konuyla alakalý resmi makamlardan açýklama yapýlmadý.

ERTELENEN YARGI DÜZENLEMESÝ

Ýsrail Adalet Bakaný Yariv Levin'in 5 Ocak'ta duyurduðu yargý reformu, Yüksek Mahkemenin yetkilerini sýnýrlandýrma ve iktidarýn yargý atamalarýnda söz sahibi olmasý gibi deðiþiklikler içeriyor.

Netanyahu, 27 Mart'ta, ülke çapýnda giderek artan kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargý düzenlemesini ertelediðini açýklamýþtý.

Ýsrail hükümeti, 2023-2024 bütçesini 24 Mayýs'ta Meclisten geçirmiþti. Baþbakan Netanyahu, Mecliste bütçe oturumunun tamamlanmasýnýn ardýndan hükümetin tartýþmalý yargý düzenlemesine "devam edeceðini" açýklamýþtý.

Ýsrail hükümetinin hazýrladýðý bütçede, Ultra Ortodoks partilerin talebi kendi tabanlarýna devlet yardýmý, Tevrat eðitimi için ek bütçe saðlanmasý tartýþmaya yol açmýþtý.

Yahudi yerleþimcilerin destekçisi aþýrý saðcý partilerin yer aldýðý hükümetin bütçesinde iþgal altýndaki Batý Þeria'daki yasa dýþý Yahudi yerleþim yerlerine altyapý ve diðer hizmetler için 1 milyar dolardan fazla pay verilmiþti.

  • israil
  • yargý düzenlemesi
  • protesto