Ýsrail'de tansiyon düþmüyor! Gruplar karþý karþýya geldi
ABONE OL

Ýsrail polisinden yapýlan açýklamaya göre, Ýsrail'in güneyindeki Necef bölgesinde bir yerleþim yeri yakýnýnda bölge sakinleri arasýnda yargý düzenlemesi destekçisi ve karþýt gruplar arasýnda olay çýktý ve yerleþim yeri yerleþim yerinin güvenlik görevlisi silahýný havaya ateþ etti.

Polisin olay yerine geldiði ve 7 kiþiyi gözaltýna aldýðý paylaþýldý.

Ýsrail basýnýndaki habere göre, yargý düzenlemesine karþý çýkan bir grup göstericinin bölgedeki yolu kapattýðý belirtildi.

Ýsrail Meclisinin, Yüksek Mahkeme'nin hükümet üzerindeki denetimini kaldýracak tartýþmalý yasa tasarýsýný onaylamasýnýn ardýndan ülke genelinde sivil itaatsizlik eylemleri ve protestolar devam ediyor.

Hükümetin yargý düzenlemesi karþýtý gösterilerinin odak noktasý haline gelen baþkent Tel Aviv'in Kaplan Caddesi önünde on binler toplandý.

Baþkent Tel Aviv'in ana arteri Ayalon Otoyolu'nu kapatan yüzlerce gösterici slogan attý, düdük çaldý ve ateþ yaktý. Ýsrail polisi, atlý birlikler, TOMA ve güç kullanarak saatlerce kapalý kalan yoldaki göstericilere müdahale etti.

Ýsrail Meclisi çevresinde cumartesiden beri devam eden gösterilere yasanýn onaylanmasýnýn ardýndan katýlým arttý. Ýsrail polisi, Meclis binasý yakýnýndaki gösterileri TOMA, atlý birlikler ve güç kullanarak daðýtmaya çalýþtý.

Ýki noktada da saðlýk ekipleri yaralýlara müdahale etti.

Tel Aviv Ayalon Otoyolu'nda 15 ülke genelinde en az 50 kiþinin gözaltýna alýndýðý bildirildi

ÝSRAÝLLÝ ÞOFÖR YOLU KAPATAN PROTESTOCULARIN ÜZERÝNE SÜRDÜ

Netanyahu karþýtý protesto hareketi, ülkenin kuzeydeki 531 numaralý otoyolda bir Ýsrailli þoförün protesto için otoyolu kapatan göstericilerin üzerine aracýný sürmesinin "terör saldýrýsý olarak deðerlendirilmesi" çaðrýsý yaptý.

Ýsrail polisinin açýklamasýna göre, olayda 3 kiþi yaralanmýþ, aracýn þoförünü gözaltýna alýnmýþtý.

Sosyal medyada da bir aracýn otoyolu kapatan kiþilerin üzerine doðru gittiði görüntüler paylaþýlmýþtý.

TARTIÞMALI YARGI DÜZENLEMESÝ

Ýsrail Adalet Bakaný Yariv Levin'in 5 Ocak'ta duyurduðu "yargý reformu" Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sýnýrlandýrma ve iktidarýn yargý atamalarýnda söz sahibi olmasý gibi çeþitli yasa tasarýlarý içeriyor.

Baþbakan Netanyahu, 27 Mart'ta, ülke çapýnda giderek artan kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargý düzenlemesini ertelediðini açýklamýþ ancak 2023-2024 bütçesinin mayýs sonunda Meclisten geçmesinin ardýndan yargý düzenlemesini tekrar gündeme getireceklerini duyurmuþtu.

Hükümet, muhalefetle müzakerelerin týkanmasýnýn ardýndan yakýn zamanda yargý düzenlemesi için yeniden düðmeye basmýþtý.

Tartýþmalý yargý düzenlemesi kapsamýnda Yüksek Mahkeme'nin hükümet üzerindeki denetimini kaldýracak yasa tasarýsý, siyasi ve toplumsal muhalefetin tüm tepkilerine raðmen bugün Mecliste kabul edilmiþti.

Ýsrail'de 10 binlerce yedek asker hükümetin yargý düzenlemesini protesto için gönüllü ordu görevini býrakacaklarýný açýklamýþtý.

Ýsrail'de siyaset, ordu, güvenlik, ekonomi ve yargýda üst düzey görevlerde bulunmuþ isimler, hükümetin yargý düzenlemesine karþý olduklarýný açýklamýþtý.

Ýsrail'de Netanyahu hükümetinin yargý düzenlemesi karþýtý protestolarý 7 aydýr devam ediyor.

  • israil
  • protesto
  • yargý düzenlemesi