Ýsrail'de tartýþmalý yargý düzenlemesi: Yüz binlerce kiþi yine sokaklara indi
ABONE OL


Netanyahu öncülüðündeki aþýrý saðcý koalisyon hükümetinin yargý düzenlemesine karþý her hafta cumartesi akþamý kitlesel gösteriler düzenleyen Ýsrailliler, protestolarýnda 29'uncu haftaya girdi.

Baþta Tel Aviv, Batý Kudüs, Hayfa, Birüssebi, Herzliya ve Rehovot gibi kentler olmak üzere ülke genelinde yaklaþýk 150 noktadaki gösterilere yüz binlerce Ýsrailli katýldý.

Her hafta olduðu gibi en yoðun katýlýmlý gösteriye ev sahipliði yapan Tel Aviv'de protestocular, Kaplan Caddesi'ndeki Hükümet Kompleksi'nin önünde toplandý.

Ýsrail bayraklarýyla sýk sýk "demokrasi" sloganlarý atan göstericiler, koalisyon hükümetindeki aþýrý saðcý politikacýlarý eleþtiren pankart, döviz ve resimler taþýdý.

Muhalefet liderleri de ülkenin farklý noktalarýnda düzenlenen gösterilere katýldý.

Öte yandan, on binlerce gösterici, hükümetin yargý düzenlemesine karþý salý günü Tel Aviv'den baþlattýklarý yürüyüþte akþam saatlerinde Batý Kudüs'e ulaþtý. Göstericiler, Ýsrail Meclisi yakýnlarýndaki parkta toplanarak çadýr kurdu.

Eski Ýsrail Baþbakaný ve ana muhalefet partisi Gelecek Var'ýn Baþkaný Yair Lapid de Batý Kudüs'e yürüyen göstericilere katýldý. Lapid, yaptýðý açýklamada, Netanyahu'ya seslenerek "Ýsrail ordusu ve yargý düzenlemesi arasýnda tercih yapmasýný" istedi.

Bir grup gösterici de Savunma Bakaný Yoav Gallant'ýn Ýsrail'in kuzeyindeki evi önünde toplandý. Göstericiler, Gallant'tan hükümetin yargý düzenlemesine engel olmasýný talep etti.

TARTIÞMALI YARGI DÜZENLEMESÝ

Ýsrail Adalet Bakaný Yariv Levin'in, 5 Ocak'ta duyurduðu "yargý reformu", Yüksek Mahkemenin yetkilerini sýnýrlandýrma ve iktidarýn yargý atamalarýnda söz sahibi olmasý gibi deðiþiklikler içeriyor.

Baþbakan Netanyahu, 27 Mart'ta, ülke çapýnda giderek artan kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargý düzenlemesini ertelediðini açýklamýþ ancak 2023-2024 bütçesinin mayýs sonunda Meclisten geçmesinin ardýndan yargý düzenlemesini tekrar gündeme getireceklerini duyurmuþtu.

Hükümet, muhalefetle müzakerelerinin týkanmasýnýn ardýndan yakýn zamanda yargý düzenlemesi için yeniden düðmeye basmýþtý.

Netanyahu hükümeti, yargý düzenlemesi kapsamýnda Yüksek Mahkemenin hükümet üzerindeki denetimini kaldýracak yasa tasarýsýnýn 2. ve 3. oylama için 24 Temmuz'da Meclise getirileceðini açýklamýþtý.

Hükümetin "yargý reformuna" karþý çýkan aralarýnda savaþ pilotlarý, denizaltý subaylarý ve diðer elit birliklerin yer aldýðý binlerce Ýsrailli, gönüllü yedek askerlik görevini býrakma kararý almýþtý.

Ýsrail basýnýnda, Savunma Bakaný Gallant'ýn, orduda yedek askerlerden gelen tepki üzerine Yüksek Mahkemenin hükümet üzerindeki denetimini kaldýracak yasa tasarýsýnýn ertelenmesi için çalýþtýðý belirtilmiþti.

Ýsrail'de siyaset, ordu, güvenlik ekonomi ve yargýda üst düzey görev yapmýþ isimler, hükümetin yargý düzenlemesine karþý olduklarýný açýklamýþtý.

Netanyahu hükümetinin yargý düzenlemesi karþýtý protesto hareketi yaklaþýk 7 aydýr gösterilerine devam ediyor.