Ýsrail'de hükümet tartýþmalý bütçeyi Meclis'ten geçirdi, sýrada ''yargý reformu'' var
ABONE OL

Netanyahu'nun koalisyon hükümetini oluþturan aþýrý saðcý ve Ultra-Ortodoks Yahudi partilerle anlaþmaya varmasýnýn ardýndan Meclis'e getirilen 2023-2024 bütçesi, 64 "evet", 56 "hayýr" oyuyla kabul edildi.

Oylama sonucunda bütçe, 2023 yýlý için 484 milyar þekel (Yaklaþýk 132 milyar dolar), 2024 için ise 514 milyar þekel (Yaklaþýk 140 milyar dolar) olarak belirlendi.

Bütçenin Meclis'ten geçmesinin ardýndan Baþbakan Netanyahu, ülkede aylardýr kitlesel gösterilere neden olan ve hükümetin askýya almak zorunda kaldýðý tartýþmalý "yargý reformu" yasa tasarýlarýnýn da tekrar Meclis'e geleceðini duyurdu.

Kanal 14 televizyonuna konuþan Netanyahu, "yargýnýn yetkilerini zayýflattýðý" gerekçesiyle eleþtirilen yasa tasarýsýnýn "mutlaka" yeniden gündeme geleceðini belirtti.

Netanyahu, yasa tasarýsý üzerinde uzlaþmaya varmak için muhalefetle devam eden görüþmelere atýfta bulunarak, "Zaten konunun ortasýndayýz, muhalefetle bir anlaþmaya varmaya çalýþýyoruz ve umarým baþarýlý oluruz." dedi.

- MUHALEFETTEN TEPKÝ

Öte yandan Ýsrail'de siyasi ve toplumsal muhalefet, Ýsrail nüfusunun yaklaþýk yüzde 13'ünü oluþturan dindar Yahudilerin (Haredi) "bütçeden aslan payýný aldýðý" ve "diðer Ýsraillilerin bu kesimi finanse ettiði" gerekçesiyle hükümete tepki gösteriyor.

Muhalefet lideri, eski Baþbakan Yair Lapid, Twitter'dan yaptýðý açýklamada, "Siz uyurken ülke tarihinin en kötü ve en yýkýcý bütçesi Meclis'ten geçirildi. Ýçinde iyi bir haber yok, hayat pahalýlýðýyla mücadele yok, sadece sonu gelmeyen bir yaðma var. Bu bütçe, Ýsrail vatandaþlarýna yönelik taahhütlerin ihlalidir ve bunun bedelini hepimiz, çocuklarýmýz ve çocuklarýmýzýn çocuklarý bile ödeyecektir." ifadelerini kullandý.

Eski Savunma Bakaný ve Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz da sosyal medya hesabýndan yaptýðý açýklamada bütçeye tepki göstererek, Ýsrail'in, "ülke ekonomisini ve toplumu politikalarýna kurban eden aþýrýcý bir koalisyonun eline düþtüðünü" savundu.

- TARTIÞMALI BÜTÇE

Hükümetin Meclis'ten geçirdiði söz konusu bütçede, Yahudilik eðitimi veren Yeþivalar, dini kurumlar, buradaki öðrenciler ile çalýþanlara ek finansman saðlandý. Hükümet ortaðý Þas Partisi'nin talebi 1 milyar þekel (Yaklaþýk 270 milyon dolar) gýda yardýmý programý da bütçede yer aldý.

Aþýrý saðcý Ulusal Güvenlik Bakaný Itamar Ben-Gvir'in, partisinin himayesindeki Necef ve Celile Bölgesi Kalkýnma Bakanlýðý için talep ettiði ek 250 milyon þekel (Yaklaþýk 68 milyon dolar) de bütçeye alýndý. Netanyahu, Birleþik Tevrat Yahudilik Partisi ile Haredi kesimin Tevrat kurslarý (Yeþiva) öðrencileri için ek ödenek talebi konusunda da anlaþmýþtý.

Ancak Ýsrail kamuoyunda, Haredi nüfusun zorunlu askerlik hizmeti yapmamasý ve istihdam piyasasýna katýlmamasýna karþýn devletten mali yardým almasý sýkça eleþtiriliyor.