Ýsrail'de yargý düzenlemesine karþý protestolar sürüyor
ABONE OL

Netanyahu hükümetinin yargý düzenlemesine karþý her hafta cumartesi akþamý kitlesel gösteriler düzenleyen Ýsrailliler, 38. haftada da ülke genelinde sokaklara ve meydanlara indi.

Baþta Tel Aviv, Batý Kudüs, Hayfa ve Herzliya gibi kentler olmak üzere ülke genelinde onlarca farklý noktadaki gösterilere on binlerce Ýsrailli katýldý.

Ýsrail bayraklarý taþýyan protestocular, davullar, düdükler ve havalý kornalarla ritim tutarak "demokrasi" sloganlarý attý. Tel Aviv'deki göstericiler, bazý noktalarda meþaleler yaktý.

Ülke genelinde farklý noktalardaki protestolarda göstericiler, Netanyahu ve hükümetteki diðer bakanlarý eleþtiren sloganlar, resimlerin yer aldýðý pankart, afiþler ve dövizler taþýdý.

NETANYAHU HÜKÜMETÝNÝN TARTIÞMALI YARGI DÜZENLEMESÝ

Ýsrail'de 2022'nin son günlerinde göreve baþlayan Netanyahu liderliðindeki koalisyon hükümeti, aþýrý saðcý ve aþýrý dindar partileri barýndýrýyor.

Netanyahu'nun hükümeti kurduðu süreçte koalisyon anlaþmalarýnýn en önemli kýsmýný, baþta söz konusu yargý reformu olmak üzere yasa dýþý Yahudi yerleþim birimlerinin geniþletilmesi ve aþýrý saðcý isimlere yönetimde kritik görevler verilmesi gibi maddeler oluþturuyordu.

Adalet Bakaný Yariv Levin, Netanyahu koalisyonunun göreve gelmesinin hemen ardýndan 5 Ocak'ta yargýnýn yetkilerini sýnýrlandýran, yüksek yargý mensuplarýnýn atamalarý üzerindeki etkisini azaltan, yürütme üzerindeki denetimini ortadan kaldýran ve yargýnýn bazý yetkilerini Meclise devreden kapsamlý bir "yargý reformu" planladýklarýný duyurmuþtu.

Hükümet destekçileri, "seçilmiþ siyaset kurumunun iradesine karþý kontrolsüz güçle donatýlmýþ yargýyý dizginlemek" için söz konusu "reforma" ihtiyaç duyulduðunu savunuyor.

Yargý paketinin karþýtlarý ise düzenlemenin "Ýsrail'de yürütme gücü üzerindeki tek etkili denetimi ortadan kaldýrarak sivil özgürlüklere, ekonomik refaha ve ülkenin uluslararasý imajýna zarar verdiðini" düþünüyor.

Genellikle "yargý düzenlemesi" olarak anýlan hukuki plan, Ýsrailliler arasýnda siyasi bakýþ açýlarýna göre "yargý reformu", "yargý darbesi" veya "yargýnýn ele geçirilmesi" gibi farklý tanýmlamalarla ifade ediliyor.

Ýsrail'de yargýnýn en yüksek mercisi Yüksek Mahkeme, 12 Eylül'de Meclisin onayladýðý yargýnýn hükümet üzerindeki denetimini azaltan "Akla Yatkýnlýk Yasasý'ný" 15 yargýcýn katýldýðý oturumda görüþmüþtü.

Akla Yatkýnlýk Yasasý, Yüksek Mahkemenin hükümetin verdiði kararlarý "kamu çýkarýna hizmet etmediði, akla yatkýn olmadýðý veya çýkar çatýþmasý doðurduðu" gerekçeleriyle bozma yetkisini elinden alarak yargýnýn yürütme üzerindeki denetimini azaltmayý hedefliyor.