Ýsrail'deki Savaþ Kabinesi'nin feshedilmesine iliþkin ABD'den açýklama
ABONE OL

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Ýletiþim Danýþmaný John Kirby, günlük basýn toplantýsýnda sorularý cevapladý. Kirby, Netanyahu'nun Savaþ Kabinesi'ni feshetmesiyle ilgili bir soruya, "Bu Baþbakan Netanyahu'nun kararý. Benny Gantz'ýn ayrýlmasýndan sonra Baþbakan Netanyahu'nun baþka ne seçeneði olabilirdi, emin deðilim." þeklinde cevap verdi.

Savaþ Kabinesi için "iç mesele" nitelemesini yapan Kirby, kabinenin savaþla ilgili tavsiye ve danýþmanlýk için alýnan bir iç önlem olarak kurulduðunu ve ABD'nin de bunu o dönemde ve hala önemli bir adým olarak gördüðünü ifade etti.

Kirby, ABD Baþkaný Joe Biden'in seçilmiþ lider olarak Netanyahu ile görüþmeye devam edeceðine iþaret ederek, "Her konuda anlaþamýyorlar. Ýleriye dönük her konuda hemfikir olmayacaklar ama birbirleriyle uzun bir iliþkileri var ve her ikisi de birbirleriyle açýk bir iletiþimleri olacaðýný biliyorlar." dedi.

Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu ve muhalefetteki Benny Gantz, abluka altýndaki Gazze Þeridi'ne 7 Ekim 2023'te baþlatýlan saldýrýlardan 4 gün sonra "acil durum hükümeti" ve bunun altýnda daraltýlmýþ bir Savaþ Kabinesi kurulmasý konusunda anlaþmýþtý.

Savaþ Kabinesi üyesi Gantz, 9 Haziran'da olaðanüstü hal hükümetinden istifa ettiðini duyurmuþtu. Gantz'in ardýndan Savaþ Kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Baþkaný Gadi Eisenkot da Netanyahu baþbakanlýðýndaki olaðanüstü hal hükümetinden istifa etmiþti.

Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu da Savaþ Kabinesi'nin Gantz'in talebiyle kurulduðunu ve istifasýndan sonra da kabineye ihtiyaç kalmadýðýný belirterek kabinenin feshedildiðini duyurmuþtu.