Ýsrail'e askeri malzeme satan hükümete ateþ püskürdü: Bu utancý anlatacak sözüm yok
ABONE OL

Belarra, "Centre Delas d'estudis per la pau" adlý araþtýrma merkezi tarafýndan hazýrlanan "Her zamanki iþler. 2022-2023 yýllarýndaki Ýspanyol silah ticaretinin analizi ve Ýsrail'e silah ambargosu yönündeki argümanlar" adlý rapora dayanarak, Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýlarýnýn baþladýðý 7 Ekim 2023'ten bu yana Ýspanya'nýn bu ülkeye 1 milyar 27 milyon avroluk askeri malzeme sattýðýný açýkladý.

Podemos lideri, Baþbakan Pedro Sanchez ve Dýþiþleri Bakaný Jose Manuel Albares'in gerek Meclis'te gerekse kamuoyu önünde katýldýklarý bazý etkinliklerde söylediði, "7 Ekim'den bu yana Ýspanya'nýn Ýsrail ile hiçbir silah alýþveriþi olmamýþtýr." sözünün yalan olduðunu savundu.

987 BÝN AVROLUK ASKERÝ MÜHÝMMAT ÝHRAÇ EDÝLDÝ

Belarra, sosyal paylaþým siteleri aracýlýðýyla yaptýðý açýklamada, "Ýspanya hükümetinin ikiyüzlülüðünün bende yarattýðý utancý anlatacak sözüm yok." ifadelerini kullandý.

Bu arada söz konusu raporda, uzmanlar, "Ticaret Bakanlýðý tarafýndan hazýrlanan resmi bir yýllýk ithalat-ihracat raporu bulunmadýðýný ve Ýsrail patentli savunma malzemelerinin büyük bir kýsmýnýn, Ýsrailli þirketlerin yan kuruluþlarý veya diðer kuruluþlar tarafýndan Ýspanya'da üretildiðini" vurguladý.

Verilen bilgilerde, Palencia kentindeki bir þirketin Kasým 2023'te Ýsrail'e 987 bin avroluk askeri mühimmat ihraç ettiði bildirildi.

Raporda ayrýca, "Ýsrail büyük olasýlýkla Gazze Þeridi'nde bir soykýrým yapýyor. Üstelik Ýsrail hiç þüphe yok ki savaþ suçu ve insanlýða karþý suç iþliyor." ifadeleri kullanýlarak, hükümetten "53/2007 nolu yasa gereði Ýsrail'e silah ambargosu uygulanmasý kararý almasý" istendi.

  • Ione Belarra
  • Podemos lideri
  • askeri mühimmat satýþý