Ýsrail'e dava açan ülkeye baský! 'Türkiye' üzerinden cevap verdiler
ABONE OL

Güney Afrika Uluslararasý Ýliþkiler ve Ýþbirliði Dairesi Genel Müdürü Zane Dangor, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, "Bu davayý tamamlayacaðýz, nihai sonuca ulaþana kadar devam edeceðiz." vurgusunda bulundu.

Davanýn ilerletilmesi için 28 Ekim'de UAD'ye sunacaklarý dilekçenin hazýrlýk aþamasýný tamamladýklarýný belirten Dangor, "Araþtýrmacýlarla çok yetkin bir hukuk ekibi oluþturduk ve hem maddi gerçekler hem de soykýrým niyetine iliþkin kanýtlar üzerinde çalýþtýk. Ýsrail ordusunun sahada soykýrým niyetini nasýl gösterdiðini ortaya koyan hukuki argümanlar geliþtirdik." dedi.

- SOYKIRIM KASTININ ÝSPATI

Lahey merkezli Uluslararasý Adalet Divanýna 28 Ekim'de sunacaklarý metnin 20'den fazla bölümden oluþtuðunu aktaran Dangor, bunlardan biri UAD'nin yargý yetkisine iliþkin iken diðer bölümlerde soykýrým kastýnýn ispatý baþta olmak üzere birçok hukuki meseleye deðindiklerini kaydetti.

Daha önceki soykýrým davalarýnda UAD'nin soykýrým kastýnýn ispat eþiðini yüksek tuttuðunu belirten Dangor, "Mahkeme önünde yaptýðýmýz açýk duruþmalardaki beyanlarýmýzda söylediðimiz gibi, Gazze'deki durumda kastýn kanýtlanmasýnýn önceki birçok soykýrým davasýndan daha kolay olabileceðini düþünüyorum." deðerlendirmesinde bulundu.

Ýsrail'in, UAD'nin ihtiyati tedbir hükümlerini Gazze'de nasýl uyguladýðýna iliþkin sunduðu raporlarýn zayýflýðýna iþaret eden Dangor, "Elbette yargýlamanýn gizliliðine saygý duyduðumuz için bu konuya daha fazla giremeyeceðim ancak verdiðimiz yanýtlarda Ýsrail tarafýndan verilen yanýtlardan gerçekten memnun olmadýðýmýzý belirttiðimizi düþünüyorum." ifadelerini kullandý.

- "TÜRKÝYE'NÝN MÜDAHALESÝNÝN VE ATTIÐI ADIMLARIN BÝZÝM ÝÇÝN ÇOK ÖNEMLÝ OLDUÐUNU DÜÞÜNÜYORUZ"

Türkiye dahil þu ana kadar 10 devletin davaya müdahillik bildiriminde bulunmasýný deðerlendiren Dangor, "Türkiye'nin müdahalesinin ve attýðý adýmlarýn bizim için çok önemli olduðunu düþünüyoruz." diye konuþtu.

Türkiye'nin müdahillik bildiriminde; BM çalýþanlarýna, gazetecilere, kadýnlara ve çocuklara yönelik saldýrýlarýn soykýrým kastýnýn ispatýnda özellikle dikkate alýnmasý gerektiðine iliþkin beyanlarýn önemini anlatan Dangor, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Yani sadece gazetecilere bakarsanýz, bence bu kadar çok gazetecinin öldürülmesinin bir amacý da belki de tarihteki tek soykýrým olarak tanýmlanan ve dünya çapýnda pek çok insanýn gözleri önünde gerçekleþen bu olayýn kaydedilmesini engellemektir. Dolayýsýyla, gazetecilerin öldürülmesi, sanatçýlarýn, müzisyenlerin, akademisyenlerin öldürülmesiyle eþdeðerdir; hafýzanýn ve ayný zamanda herhangi bir ülkenin kurumsal tarihinin silinmesine yönelik soykýrým niyetinin bir parçasýdýr."

-GÜNEY AFRÝKA, DAVAYA YENÝ ÜLKELERÝN MÜDAHÝL OLMASINDAN MEMNUN

Dangor, diðer devletlerin de davaya müdahil olmalarýndan duyduðu memnuniyeti dile getirerek, "Bu müdahillikler çoðunlukla UAD Statüsü'nün 63. Maddesi aracýlýðýyla yapýldý. Bu, müdahil olan ülkelerin Güney Afrika'nýn sunduðu davayý tamamlayýp destekleyecekleri anlamýna geliyor." ifadesini kullandý.

Müdahilliðini açýklayan devletlerin çoðunlukla geliþmekte olan Küresel Güney ülkeleri olmasýnýn þaþýrtýcý olmadýðýný söyleyen Dangor, "Ýspanya'nýn müdahilliðinin yaný sýra Ýrlanda'nýn ve diðer ülkelerin de müdahil olabileceðini düþünüyoruz. Yakýn zamanda Maldivler'in de davaya müdahil olduðu ve soykýrým niyetini tespit ettiklerini gördük." þeklinde konuþtu

Dangor, bazý Avrupa ülkelerinin, yargýlamanýn ilerleyen aþamalarýnda devreye girmesini beklediklerini ifade ederek Lübnan'da görülen týrmanýþýn ve Güney Lübnan'ýn "Gazzeleþmesi" olarak ifade edilen saldýrýlarýn, diðer ülkelerin de davaya müdahilliðini açýklamasýna yol açacaðýný düþündüðünü aktardý.

- BU DAVA SOYKIRIM DEVAM EDERKEN GERÇEKLEÞÝYOR

Daha önceki soykýrým davalarýnýn, soykýrým suçu tamamlandýktan sonra açýldýðýna dikkati çeken Dangor, "Biliyorsunuz, burada soykýrýmdan sonra açýlan bir davadan bahsetmiyoruz. Soykýrýmla ilgili pek çok dava olaydan sonra görülüyor. Bu dava, soykýrým hala devam ederken sürüyor. Zaten bu nedenle geçici kararlar verildi. Durumun ciddiyeti göz önüne alýndýðýnda, sürecin diðer davalar kadar uzun sürmeyeceðini umuyoruz." diye konuþtu.

Dangor, davanýn kapsamý hakkýnda, öncelikle Gazze'ye odaklanacaðýný ancak tüm Filistin topraklarýndaki kurumsal ve sistematik soykýrýmýn geneline bakýlarak, Gazze'deki soykýrýmýn tarihsel baðlamýyla ortaya koyulacaðýný anlattý.

- DAVAYI GERÝ ÇEKTÝRMEK ÝÇÝN GÜNEY AFRÝKA'YA YAPILAN BASKILAR

Güney Afrika'nýn maruz kaldýðý siyasi baskýlara raðmen davadan vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Dangor, "Siyasi baský en baþýndan beri Ýsraillilerden geliyordu. Ancak bu bizi caydýrmayacak. Bu davayý tamamlayacaðýz, nihai sonuca ulaþana kadar devam edeceðiz." ifadelerini kullandý.

Dangor, ABD'den gelen baskýlarýn kendilerini vazgeçiremeyeceðini vurgulayarak, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Kuzey'den davayý takip etmememizi isteyen bazý devletler oldu ama bu uzun sürmedi. Ancak ABD Kongresinde, çoðunlukla UAD davasý ve Filistin nedeniyle Güney Afrika'yý düþmanca faaliyetlerde bulunan bir ülke olarak göstermeye çalýþan bir yasa çalýþmasý þeklinde siyasi baský gördük."

UAD'deki davaya karþý çýkan devletlerle diplomatik temaslarý sürdürdüklerini söyleyen Dangor, "Bu ülkelere durumu hukuki bir mesele olarak gördüðümüzü ve Filistin'le dayanýþmaya dayalý siyasi bir perspektif benimsediðimizi anlatýyoruz. Soykýrým Sözleþmesi'ne üye olan tüm devletlerin yapmasýný beklediðimiz gibi, Soykýrým Sözleþmesi kapsamýndaki görevlerimizi yerine getirmemiz gerekiyor. Dolayýsýyla bu davayý tamamlayacaðýz, nihai sonuca ulaþana kadar devam edeceðiz." ifadelerini kullandý.

- ULUSLARARASI TOPLUMUN DESTEÐÝ

Dangor, uluslararasý toplumdan gelen desteðe de deðinerek, "Büyük bir destek alýyoruz. Türkiye ve diðerleri gibi bölgedeki önemli ülkelerin müdahil olmasý, Mýsýr'ýn müdahil olacaðýný belirtmesi bence önemli. Ýslam Ýþbirliði Teþkilatýnýn, Afrika Birliðinin destek açýklamalarý yaptýðýný gördük." diye konuþtu.

Davanýn sonuçlarý hakkýndaki beklentilerini paylaþan Dangor, "Bence ikna edici bir dava ortaya koyarsak, ki koyacaðýmýzý düþünüyorum, mahkeme bu ikna edici kanýtlara dayanarak, soykýrým kastýnýn bulunduðunu ve bunun Ýsrail tarafýndan yapýlan bir soykýrým olduðu sonucuna varabilir." deðerlendirmesinde bulundu.

Ýsrail'e çok konuþulacak tepki

'Batý'nýn tek sesi Baþkan Erdoðan'

Kanadalý gazeteci soykýrýmýn "suç ortaðý" olan kanalýna resti çekip istifa etti