Ýsrail'e F-35 darbesi kapýda! ''Ambargo'' çaðrýsý geldi
ABONE OL

Uluslararasý Filistinliler için Adalet Merkezi (ICJP) Halkla Ýliþkiler ve Ýletiþim Sorumlusu Jonathan Purcell, Ýngiltere'nin Ýsrail'e kýsmý silah ambargosu kararýnýn "yetersiz" olduðunu ve "çok geç" alýndýðýný belirterek, Ýngiltere'ye, savaþ suçu ortaðý olmamasý için Ýsrail'e "tam silah ambargosu uygulamasý" çaðrýsýnda bulundu.

ICJP yetkilisi Jonathan Purcell, Ýngiltere'nin Ýsrail'e 350 silah ihracat lisansýndan 30'unu askýya alma kararýna iliþkin AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.

Ýngiliz hükümetinin bu kararla Ýsrail'in uluslararasý insancýl hukuku ciddi þekilde ihlal etme riski olduðunu "nihayet" kabul ettiði belirten Purcell, bunun önemli adým olduðunu ancak kararýn "kýsmi silah ambargosu" olduðuna ve geç kalýndýðýna dikkati çekti.

Purcell, Ýngiltere Dýþiþleri Bakaný David Lammy'ni önceki hükümetin silah ihracatýna iliþkin hukuki tavsiyeyi yayýnlamasý için aylarca çaðrýda bulunduðunu hatýrlatarak, "Þimdi de hükümetin hukuki tavsiyesini kullanarak silah ihracatýnýn yüzde 9'unun askýya alýnmasý gerektiðine karar verdiler. Silahlarýn yüzde 91'ine neden hiç dokunulmadýðý ise tamamen belirsiz." dedi.

Bazý silahlarýn satýþýnýn askýya alýnmasý kararýnýn "doðru yönde atýlmýþ adým" olduðunu yineleyen Purcell, "Ancak bizim deðerlendirmemize göre, hükümet silah ihracatýný derhal ve tamamen yasaklamalý. Ayrýca, sadece 30 gibi gülünç bir rakama nasýl ulaþtýklarýný açýklayan hukuki tavsiyeyi yayýnlamalýdýr." diye konuþtu.

- "F-35 JETLERÝNÝN BÝLEÞENLERÝNÝN YÜZDE 15'Ý ÝNGÝLTERE'DE ÜRETÝLÝYOR"

Purcell, bazý silahlarýn satýþýnýn askýya alýnmasý kararýna F-35 savaþ uçaklarýnýn parçalarýnýn dahil edilmediðine iþaret ederek, F-35 jetlerinin bileþenlerinin yüzde 15'inin Ýngiltere'de üretildiðine dikkati çekti.

F-35'leri doðrudan etkileyen birden fazla lisans olduðuna da vurgu yapan Purcell, kararýn açýklandýðý gün Gazze'deki Al Mawasi Mülteci Kampý'nýn doðrudan bombalandýðýna dair kanýtlarýn yayýnladýðýný belirtti.

Purcell, "Elimizde savaþ suçlarý, insanlýða karþý suçlar ve F-35 uçaklarý aracýlýðýyla soykýrým iþlenmesi arasýnda baðlantý olduðuna dair açýk kanýtlar var ve bu uçaklarýn parçalarýnýn Ýngiltere'de üretildiði göz önüne alýndýðýnda Ýngilizlerin de bu suçlara ortak olduðu ortaya çýkýyor." dedi.

ICJP'nin deðerlendirmesinin, söz konusu kararýn "hem çok az hem de çok geç" þeklinde olduðunu belirten Purcell, "Ýngiltere'nin suç ortaklýðýný sona erdirmenin tek yolu, Ýsrail'e silah satýþýnýn tamamen ve derhal yasaklanmasýdýr. Bunu yapana kadar Ýsrail'in iþlediði savaþ suçlarýnda Ýngilizlerin suç ortaklýðý devam edecektir." diye konuþtu.

- "TÜM SÝLAHLAR YASAKLANMALI"

Purcell, Ýngiliz hükümetinin Ýsrail'e tedarik ettiði silahlarýn "saldýrý deðil, savunma silahý" olduðunu öne sürdüðünü ve bu fikri yaymaya çalýþtýðýna iþaret ederek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bununla yaptýklarý þey, Ýsrail'e neden hala çok sayýda silah tedarik ettiklerinin sorumluluðundan kurtulmaya çalýþmak. Ancak gerçekte Ýsrail'in soykýrýmý sürdürdüðü mevcut durumda hükümet ihtiyatlý davranmalýdýr. Ýnsanlýða karþý iþlenen savaþ suçlarýnda kullanýlma riski göz önünde bulundurularak tüm silahlar yasaklanmalýdýr, kilit mesele budur. Açýk bir risk var ve eðer hükümet saldýrý amaçlý deðil de savunma amaçlý olduðunu söylediði için silah tedarik etmeye devam ediyorsa açýkçasý bu bir yanýlgýdýr."

- ÝNGÝLTERE, ÝSRAÝL'E BAZI SÝLAHLARIN SATIÞINI ASKIYA ALACAÐINI DUYURDU

Ýngiltere Dýþiþleri Bakaný David Lammy, dün parlamentoda yaptýðý konuþmada, ülkesinin Ýsrail'e bazý silahlarýn satýþýný askýya alacaðýný duyurmuþtu. Bakan Lammy, Ýngiltere'nin silah ihracat lisanslarýnýn "uluslararasý insancýl hukukun ciddi þekilde ihlal edilmesi veya bunun kolaylaþtýrýlmasý için kullanýlabileceðine dair açýk risk" bulunduðunu tespit eden incelemenin ardýndan kararýn alýndýðýný belirtmiþti.

Lammy, 350 lisansýn yaklaþýk 30'unun askýya alýnacaðýný belirterek, "Bunun gibi bir çatýþma karþýsýnda Ýngiltere'nin ihracat lisanslarýný gözden geçirmek bu hükümetin yasal görevidir. Bu genel bir yasak ya da silah ambargosu deðil." ifadelerini kullanmýþtý.

Ýsrail yönetimi de Ýngiltere'nin ülkeye bazý silahlarýn satýþýný askýya alma kararýndan "hayal kýrýklýðý" duyduðunu bildirmiþti.

- ÝNGÝLTERE "ÝSRAÝL'ÝN SAVAÞ SUÇLARINA ORTAK OLMAKLA" ELEÞTÝRÝLÝYOR

Ýsrail'in Gazze'ye yönelik 7 Ekim 2023'ten bu yana süregelen aralýksýz saldýrýlarýna ve savaþ suçlarý iþlediði uyarýlarýna raðmen Ýngiltere'nin bu ülkeye silah satan þirketlere verdiði ihracat lisanslarýný sonlandýrmamasý hem halkýn hem de uluslararasý toplumun tepkisine neden olmuþtu.

Ülkedeki insan haklarý örgütleri ve baðýmsýz kuruluþlar, Gazze'de uluslararasý insancýl hukuku ihlal eden Ýsrail'e silah satýþýný durdurmadýðý gerekçesiyle Ýngiltere'yi "Ýsrail'in savaþ suçlarýna ortak olmakla" eleþtiriyor.

Ýngiltere Ýþ ve Ticaret Bakanlýðýnýn açýkladýðý verilere göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana ülkeden Ýsrail'e silah, askeri teçhizat ve diðer kontrollü ürünlerin satýþý için 100'den fazla ihracat lisansýna onay verildi.

Türkiye'ye satýlmayan F-35'leri peþkeþ çektiler! ABD olmasa ne mermileri ne de bombalarý var

F-35 üzerinden KAAN çýkýþý: Türkiye kulübe giren az sayýda ülkeden biri

Türk mühendisleri olmadan F-35'ler uçamaz