Ýsrail'e tepki gösteren Endonezya, Filistin'e BM'de tam üyelik verilmesi gerektiðini vurguladý
ABONE OL

Marsudi, Birleþmiþ Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde düzenlenen üst düzey katýlýmlý Filistin oturumunda konuþtu.

Filistin'e derhal BM'de tam üyelik verilmesi gerektiðini vurgulayan Marsudi, "Bu, iki devletli çözüm üzerinde adil ve dengeli bir çalýþma baþlatmak ve Ýsrail'in acýmasýz saldýrganlýðýný durdurmak için þarttýr." dedi.

Netanyahu'nun "baðýmsýz Filistin devletinin kurulmasýna" karþý çýkmasýný "kabul edilemez" olarak nitelendiren Marsudi, "Endonezya bu açýklamayý þiddetle reddetmektedir. Bu açýklama kabul edilemez. Bu açýklama Ýsrail'in Filistin'i dünya haritasýndan silme yönündeki nihai hedefini teyit etmektedir." diye konuþtu.

Uluslarasý toplumu, masum sivilleri öldürmede kullanýlabileceði gerekçesiyle Ýsrail'e silah akýþýný durdurmaya çaðýran Marsudi, "Ýsrail, Gazze'deki vahþet de dahil olmak üzere eylemlerinden sorumlu tutulmalýdýr. Hiçbir ulus hukukun üstünde deðildir." ifadesini kullandý.

Marsudi, ayrýca Orta Doðu'da tam anlamýyla bir savaþtan kaçýnmak için Gazze'deki insani durumun ele alýnmasý ve çatýþma sonrasý yeniden inþanýn baþlatýlmasýna imkan saðlayacak ve iki devletli çözüm sürecinin devamlýlýðýný mümkün kýlacak bir ateþkes çaðrýsýnda bulundu.

Öte yandan, Marsudi, Gazze'de hayat kurtaran insani yardýmlarýn ulaþtýrýlmasýnýn önünü açmak için BM Kýdemli Ýnsani Yardým ve Yeniden Yapýlanma Koordinatörü'nün çalýþmalarýný desteklemenin kritik önem taþýdýðýný dile getirdi.

FÝLÝSTÝN'ÝN BM'YE TAM ÜYE OLMASI

Baþkenti "Doðu Kudüs" olan baðýmsýz Filistin Devleti, 15 Kasým 1988'de ilan edildi. Doðu Kudüs fiilen 1967'den beri Ýsrail'in iþgali altýnda olduðu için Filistin devleti, Batý Þeria'daki idari baþkent Ramallah'tan yönetiliyor.

BM Genel Kurulu, 15 Aralýk 1988 tarihli kararýnda Filistin'in baðýmsýzlýk ilanýný meþru kabul etti.

BM Genel Kurulu, Filistin'in 1974'ten beri "üye olmayan gözlemci" statüsünü, 29 Kasým 2012'de "üye olmayan gözlemci devlet" olarak deðiþtirdi.

Filistin yönetimi, 2012'de BM'ye tam üyelik baþvurusu yaptý ancak bu baþvuru BM Güvenlik Konseyinde ABD'nin vetosu ile engellendi.