Ýsrail'in Kudüs hüsraný! Ülke sayýsý sýnýrlý kaldý
ABONE OL

Trump'ýn 6 Aralýk 2017'de Kudüs'ü "Ýsrail'in baþkenti" olarak tanýmasý ve ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliðini Kudüs'e taþýma kararý baþta Filistinliler olmak üzere dünya genelinde "þaþýrtýcý" bir etkiye ve birçok yerde tepkiye neden oldu.

Ýsrail, bu kararýn daha fazla ülkeyi benzer bir adým atmaya teþvik etmesini bekledi ancak þimdilik böyle bir durum gerçekleþmedi.

Eski ABD Baþkaný Trump, 6 Aralýk 2017'de Kudüs'ü Ýsrail'in "baþkenti" olarak tanýdý ve ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliðini 14 Mayýs 2018'de resmen Kudüs'e taþýdý.

Ýsrail, tek taraflý þekilde, Kudüs'ü "bütün ve birleþik baþkenti" olarak kabul ederken, Filistinliler, 1967 sýnýrlarýnda, baþkenti Doðu Kudüs olan baðýmsýz bir Filistin devletini savunuyor.

- KUDÜS'TE BÜYÜKELÇÝLÝKLERÝN AÇILMASI VE GERÝ DÖNÜÞLER

Ýsrail'in Kudüs iddiasý uluslararasý toplum tarafýndan genelde kabul görmezken, ABD'nin ardýndan Kosova, Honduras ve Guatemala da Ýsrail'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taþýdý.

Paraguay da büyükelçiliðini Kudüs'e taþýmayý kararlaþtýrmýþ ancak hükümet deðiþikliði üzerine karardan vazgeçti.

Büyükelçiliðini Kudüs'e götüren Honduras'ýn ise bundan geri adým atarak, elçiliðini yeniden Tel Aviv'e taþýmasýnýn gündemde olduðu belirtiliyor.

Bazý ülkeler ise büyükelçiliklerini Kudüs'e taþýmayý düþündüklerini açýkladý ancak henüz bu yönde bir adým atmadý.

Brezilya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan gibi kimi ülkeler de Kudüs'te ticari ofis açýldýðýný duyurdu.

Filistin yönetiminin, büyükelçiliklerin Kudüs'e taþýnmamasý konusunda bulunduðu giriþimler, Arap ve Müslüman ülkelerin yaný sýra Avrupa'dan da destek gördü.

- "ÜLKELER TEPKÝLERDEN ENDÝÞE DUYUYOR"

Kudüs Ýbrani Üniversitesinden Ýsrailli siyaset bilimci Yonatan Freeman, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, büyükelçiliðini Kudüs'e taþýyan az sayýda ülke olduðunu belirterek,"Ülkelerin büyük çoðunluðu Kudüs'ü Ýsrail'in baþkenti olarak tanýmadý ve büyükelçiliklerini taþýmadý." dedi.

Tepkilerden endiþe edildiði için ülkelerin böyle bir adýmý atmadýðýný ifade eden Freeman, "(ABD dýþýndaki) diðer ülkeler ise böyle bir adým atarlarsa vatandaþlarýnýn tepkisinden ya da bu durumun Filistinlilerle ve baþka ülkelerle iliþkilerine etkisinden endiþe ediyor olabilirler." diye konuþtu.

Zamanla Kudüs'te daha fazla büyükelçilik hatta ofis açýlabileceði þeklindeki görüþünü ifade eden Freeman, Ýsrail'in bu konuyu diðer ülkelerle görüþtüðünü hatýrlattý.

Freeman, Ýsrail ve diðer ülkeler arasýndaki iliþkiler söz konusu olduðunda "Kudüs'ün Ýsrail'in baþkenti olarak tanýnmasý" meselesinin görüþme masasýndaki dosyalardan biri olduðunu dile getirdi.