Ýsrailli yetkililer neye uðradýklarýný þaþýrdý! Türkiye dahil çok sayýda ülke terk etti
ABONE OL

Aralarýnda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) üyelerinin de bulunduðu parlamenterler, Ýsviçre'nin Cenevre kentinde devam eden Parlamentolar Arasý Birlik'in (PAB) 149. Genel Kurulunda, Ýsrailli yetkilileri masalara vurarak ve salonu terk ederek protesto etti.

PAB Baþkaný Tulia Ackson'ýn baþkanlýðýnda PAB için acil durum önerilerinin de görüþüldüðü oturumda, Ýsrailli yetkiliye söz verilmesinin ardýndan birçok ülkenin temsilcisi ilk olarak masalara vurdu ve sonra salonu terk etti.

- TÜRK VEKÝLLER DE SALONU TERK ETTÝ

PAK'ýn 149. Genel Kurulu için TBMM adýna burada bulunan bazý milletvekilleri de Ýsrail'i protesto etmek amacýyla salondan ayrýldý.

Bazý katýlýmcýlar, salondan ayrýlýrken "Filistin'e özgürlük" sloganý attý. Ýsrailli yetkilinin konuþmasýnýn ardýndan ülkelerin temsilcileri salona geri döndü.

AK PARTÝ MÝLLETVEKÝLÝ ÖZBOYACI, HER PLATFORMDA FÝLÝSTÝNLÝLERÝN YANINDA OLACAKLARINI BÝLDÝRDÝ

AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacý, Ýsviçre'nin Cenevre kentinde devam eden Parlamentolar Arasý Birlik'in (PAB) 149. Genel Kurulu kapsamýnda acil durum önerilerinin görüþüldüðü oturumun ardýndan AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.

PAB'ýn Genel Kurulu için 185 ülkenin Cenevre'de olduðunu belirten Özboyacý, her ülkeden 8 ila 10 milletvekilinin bu toplantýya katýldýðýný bildirdi.

Özboyacý, PAB kapsamýnda "acil durum maddesi" verilebilen bir oturumun olduðunu ve ülkelerin PAB'ýn gündemine girebilmesi için acil durum maddesi verebildiðini söyledi.

Bugün 4 farklý ülkenin acil durum maddesi sunduðunu kaydeden Özboyacý, "Bunlardan bir tanesi Filistin ve Cezayir'in öncülük ettiði acil durum maddesiydi. Diðeri, içerisinde Fransa'nýn öncülüðünde Twelve+ olarak anýlan bir coðrafi grubun sunduðu öneri maddesiydi. Diðer ikisi ise Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Arjantin'in verdiði acil durum maddesiydi." dedi.

Özboyacý, "Türkiye olarak hem gönülden hem de siyasi olarak bulunduðumuz hep platformda Filistin'in arkasýnda olduðumuz için 19 oyumuzun tamamýný Filistin önergesinin kabulü üzerine kullandýk. Bu acil durum maddesinin genel kuruldan geçmesinin bazý þartlarý var. Aldýðý oylarýn 3'te 2'sinin olumlu olmasý gerekiyor. Maalesef son iki genel kurulda burada 3'te 2'yi geçen önerge yoktu ve hiçbir acil durum maddesi gündeme alýnamýyordu." dedi.

Filistin önergesi için 651 olumlu oy kullanýldýðýný, maddenin kabulü için ise 709 oy gerekli olduðunu belirten Özboyacý, böylelikle bu acil durum maddesinin gündeme alýnmadýðýný ve bundan üzüntü duyduðunu söyledi.

Fransa, Hollanda ve Almanya'nýn da içerisinde yer aldýðý Twelve+ grubunun verdiði önergenin 795 oyla kabul edildiðini ve yarýn PAB'da gündeme alýnacaðýný ifade eden Özboyacý, þöyle devam etti:

"Twelve+ grubunun sunduðu acil durum maddesinde de olumlu bazý durumlar var. Gazze'de ve Lübnan'da acil ateþkes çaðrýsý ve insani yardýmýnýn kesintisiz bir þekilde sürdürülmesi var. Ayrýca bizim de temel tezlerimizden bir tanesi olan 1967 sýnýrlarýndaki iki devletli çözümün kabul edilmesi var. Bu önergede dünyanýn diðer bölgelerindeki krizlere karþý da atýflar var. Bu acil gündem maddesi ülkelerin oyuyla PAB gündemine girmiþ oldu. Buradan çýkan sonuçlarýn keþke sahada da olumlu yansýmasý olsa. Buradan çýkan ateþkes, insani yardýmýn kesilmemesi ve iki devletli çözüm çaðrýlarý umarým sahada da karþýlýk bulur. Hem Gazze'de hem Lübnan'da Ýsrail'in barbarlýðý, zulmü ve soykýrýma varan bu trajedinin bir an önce son bulmasý lazým."

Özboyacý, Türkiye'nin ve Türk milletinin görüþlerini bu toplantýda yansýttýklarýný ifade etti.

- "BULUNDUÐUMUZ FÝLÝSTÝNLÝ KARDEÞLERÝMÝZÝN ÜZERÝNDEKÝ BU ZULMÜN SON BULMASININ TAKÝPÇÝSÝ OLACAÐIZ"

Ýsrail'in kendi aleyhine maddeler içeren Twelve+ grubunun önergesini onaylamasýný ve desteklemesinin üzücü olduðunu belirten Özboyacý, "Maalesef dünya Filistin'in kendi önergesini kabul ettirmeyi ve gündeme geçirmeyi bir kez daha baþaramadý. Bu, uluslararasý kurumlarýn iþleyiþinin ne kadar yozlaþtýðýný, gerçeklikten ve insanlýktan uzak olduðunu bir kez daha göstermiþ oldu. Bu üzücü bir durum. Bulunduðumuz her platformda Filistin devletinin kurulmasýnýn, onun tanýnmasýnýn ve Filistinli kardeþlerimizin üzerindeki bu zulmün son bulmasýnýn takipçisi olacaðýz." diye konuþtu.

Özboyacý, güzel bir nasiple Filistin ve Türk heyetinin arka arkaya oturduklarýný hatýrlatarak, Filistin ile ilgili acil durum maddesinin kabul edilebilmesi için dost olduklarý ve aralarýnýn iyi olduðu ülkelerle irtibata geçtiklerini söyledi.

Ýrtibata geçtikleri ülkelerden büyük bir destek ve teveccüh gördüklerini vurgulayan Özboyacý, "Bugün burada Türk milletini temsil eden bir milletvekili olarak þuna þahitlik ettim; gerçekten Türkiye'nin artýk sözü eskisinden çok daha fazla geçiyor. Sadece bizim ricamýzla olumlu oy kullanan ülkeler oldu. Bu yüzden bizim daha fazla güçlü olmamýz lazým ki, Filistin'deki, Lübnan'daki ve dünyanýn her yerindeki bu zulüm artýk son bulsun." deðerlendirmesinde bulundu.

  • Parlamentolar Arasý Birlik
  • israil
  • protesto