Ýsrailliler protestolarýn 31. haftasýnda yine sokaklara indi
ABONE OL

Netanyahu öncülüðündeki aþýrý saðcý koalisyon hükümetinin yargý düzenlemesi ve sað politikalarýna karþý her hafta cumartesi akþamý kitlesel gösteriler düzenleyen Ýsrailliler, protestolarýn 31'inci haftasýnda yine meydanlardaydý.

Baþta Tel Aviv, Batý Kudüs, Hayfa, Birüssebi, Herzliya ve Rehovot gibi kentler olmak üzere ülke genelinde onlarca farklý noktadaki gösterilere on binlerce Ýsrailli katýldý.

Her hafta olduðu gibi en yoðun katýlýmlý gösteriye ev sahipliði yapan Tel Aviv'de protestocular Kaplan Caddesi'ndeki Hükümet Kompleksi'nin önünde toplandý.

Netanyahu hükümeti karþýtý protesto hareketinin liderleri, burada kurulan sahnede hükümetin yargý düzenlemesini eleþtiren konuþmalar yaptý.

Protesto liderleri, Netanyahu'yu, olasý bir anayasal krize yol açarak hukukun üstünlüðünü yok etmeye çalýþmakla suçladý.

Ýsrail bayraklarý taþýyan protestocular, davullar, düdükler ve havalý kornalarla ritim tutarak, "demokrasi" sloganlarý attý.

Kaplan Caddesi'nde her hafta bir ana sloganýn yer aldýðý dev pankart açan göstericiler, bu hafta, Netanyahu'nun siluetinin yer aldýðý "%100 yalanlar" yazýlý pankartý taþýdý.

TEL AVÝV'DEKÝ SALDIRIYA RAÐMEN GÖSTERÝLER DEVAM ETTÝ

Öte yandan Tel Aviv'de gösteriler, akþam saatlerinde kentte meydana gelen silahlý saldýrýya raðmen sürdü.

Gösterilerin yapýldýðý alana birkaç kilometre mesafedeki Montefiore Caddesi'nde yaþanan saldýrýda, bir Ýsrailli güvenlik görevlisi ile saldýrýyý düzenleyen bir Filistinli hayatýný kaybetti.

Ýsrail polisi ve protesto liderleri, silahlý saldýrýya raðmen protestolarýn güvenli bir þekilde süreceðini açýkladý.

- Netanyahu'nun konutunun önünde gösteri

Batý Kudüs'te de protestocular Baþbakan Binyamin Netanyahu'nun Azza Caddesi'ndeki konutunun önünde toplandý.

Göstericiler burada, Netanyahu'ya atfen, "Onun yüzünden her þey yanýyor" yazýlý bir pankart taþýdý.

Muhalefet liderleri de ülkenin farklý noktalarýnda düzenlenen gösterilere katýldý.

TARTIÞMALI YARGI DÜZENLEMESÝ

Ýsrail Adalet Bakaný Yariv Levin'in, 5 Ocak'ta duyurduðu "yargý reformu" Yüksek Mahkemenin yetkilerini sýnýrlandýrma ve iktidarýn yargý atamalarýnda söz sahibi olmasý gibi deðiþiklikler içeriyor.

Baþbakan Netanyahu, 27 Mart'ta, ülke çapýnda giderek artan kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargý düzenlemesini ertelediðini açýklamýþ ancak 2023-2024 bütçesinin mayýs sonunda Meclis'ten geçmesinin ardýndan yargý düzenlemesini tekrar gündeme getireceklerini duyurmuþtu.

Hükümet, muhalefetle müzakerelerin týkanmasýnýn ardýndan yakýn zamanda yargý düzenlemesi için yeniden düðmeye basmýþtý.

Netanyahu hükümeti, Yüksek Mahkemenin hükümet üzerindeki denetimini kaldýracak yasa tasarýsýný ülke çapýnda kitlesel protestolar ve yoðun kamuoyu tartýþmalarýna raðmen 24 Temmuz'da Meclis'te muhalefetin boykot ettiði oturumda kabul etmiþti.

Hükümetin "yargý reformuna" karþý çýkan, aralarýnda savaþ pilotlarý, denizaltý subaylarý ve diðer elit birliklerin yer aldýðý binlerce Ýsrailli, gönüllü yedek askerlik görevini býrakma kararý almýþtý.

Ýsrail'de siyaset, ordu, güvenlik, ekonomi ve yargýda üst düzey görevlerde bulunmuþ isimler, hükûmetin yargý düzenlemesine karþý olduklarýný açýklamýþtý.

Netanyahu hükümetinin yargý düzenlemesi karþýtý protesto hareketi, yaklaþýk 7 aydýr gösterilerine devam ediyor.