Ýstanbul'daki tarihi D-8 zirvesi için çarpýcý açýklama: Dönüm noktasý oldu
ABONE OL

Ýmam, D-8'in 27'nci kuruluþ yýl dönümüne iliþkin AA muhabirine açýklamalarda bulundu.

D-8'in 27'nci yýlýný gururla kutladýklarýný anýmsatan Ýmam, geçen 27 yýlda, teþkilatýn büyüdüðünü ve geliþtiðini, üye devletler olan Bangladeþ, Mýsýr, Endonezya, Ýran, Malezya, Nijerya, Pakistan ve Türkiye arasýnda sürekli ekonomik iþbirliðini geliþtirmeye ve sürdürülebilir kalkýnmayý teþvik etmeye çalýþtýklarýný söyledi.

Ýmam, "Bu yýl, baþta ticaret ve gençlerin ekonomik olarak güçlendirilmesi olmak üzere çeþitli sektörlerde elde edilen önemli baþarýlarla D-8 organizasyonu için özellikle dikkate deðer bir yýl oldu." deðerlendirmesinde bulundu. Üçüncü D-8 Ticaret Bakanlarý Konseyi ve Gayriresmi D-8 Ticaret Bakanlarý Konseyi toplantýlarýný baþarýyla gerçekleþtirdiklerini belirten Ýmam, bu toplantýlarýn, üye devletler arasýnda daha sorunsuz ve saðlam ticari iliþkilerin kolaylaþtýrýlmasýnda önemli bir adým olan D-8 Tercihli Ticaret Anlaþmasý için Uyuþmazlýk Çözüm Mekanizmasý Protokolü'nün imzalanmasýna yol açtýðýný, buna ek olarak özel sektör temsilcileri ve iþ dünyasý dernekleriyle kapsamlý iliþkiler kurduklarýný ve böylece D-8 topluluðu içerisinde ticari faaliyetlerin artýrýlmasýna yönelik kararlýlýðý güçlendirdiklerini anlattý.

Ýmam, çabalarýnýn ticaretin ötesine geçtiðini, yurt içi ve dýþýnda çok sayýda medya kuruluþu ve organizasyonuyla iþbirlikleri yaparak medya faaliyetlerini ve dýþ iliþkilerini önemli ölçüde artýrdýklarýný, bu inisiyatiflerin, ekonomik iþbirliði misyonunu daha ileriye taþýyarak etkilerini ve görünürlüðünü güçlendirdiðini dile getirdi.

"D-8 için tarihi bir dönüm noktasý, Türkiye Dýþiþleri Bakanlýðýnýn Gazze'deki durumu görüþmek üzere Ýstanbul'da düzenlediði Olaðanüstü Dýþiþleri Bakanlarý Konseyi Toplantýsý oldu. Teþkilatýmýzýn tarihinde türünün ilk örneði olan bu toplantý, kritik küresel sorunlarý ele alma ve bölgede barýþ ile istikrarý destekleme konusundaki kararlýlýðýmýzý vurguluyor." diyen Ýmam, Bangladeþ Dakka'da 21 Mayýs'ta düzenlenen Birinci D-8 Gençlik Bakanlarý Toplantýsý'nýn da önemli olduðunu ifade etti.

- "SÜRDÜRÜLEBÝLÝR KALKINMAYI TEÞVÝK EDEREK MÜREFFEH BÝR GELECEK ÝÇÝN ÇALIÞACAÐIZ"

Ýmam, Genel Sekreter olarak çeþitli etkinliklerde D-8'i temsil ettiðini, Antalya Diplomasi Forumu'na panelist olarak katýldýðýný hatýrlatarak, þunlarý kaydetti:

"D-8 Sekretaryasý olarak, D-8 teþkilatýnýn faaliyet gösterdiði farklý alanlarda, Teþkilatýn temel hedeflerine ulaþmayý amaçlayan, hem kýsa hem de uzun vadede planladýðýmýz çeþitli faaliyet, proje ve giriþimlerimiz bulunmaktadýr. 27'nci yýlýmýzý kutlarken, D-8'in kurucu liderlerine saygýlarýmýzý sunuyoruz. Onlarýn vizyon ve kararlýðý, baþarýlarýmýzýn temel taþý olmuþtur. Sarsýlmaz destek ve iþbirlikleri için tüm üye ülkelere, ortaklara ve paydaþlara en derin þükranlarýmýzý sunuyoruz. Önümüzdeki yolculuk daha fazla büyüme ve baþarý vadediyor. Birlikte, ekonomik iþbirliðini geliþtirerek ve tüm uluslarýmýz için sürdürülebilir kalkýnmayý teþvik ederek müreffeh bir gelecek için çalýþmaya devam edeceðiz."

Ýmam, 8 Haziran'da Ýstanbul'da Gazze baþlýðýyla düzenlenen Olaðanüstü D-8 Dýþiþleri Bakanlarý Konseyi Toplantýsý'na da deðinerek, "(Zirve) Teþkilatýn tarihi açýsýndan, kritik küresel sorunlarý ele alma ve bölgede barýþ ile istikrarý destekleme konusundaki kararlýlýðý vurgulayan önemli bir toplantý oldu." ifadesini kullandý.

- ÝSTANBUL'DAKÝ OLAÐANÜSTÜ D-8 DIÞÝÞLERÝ BAKANLARI KONSEYÝ TOPLANTISI

"Gazze" baþlýðýyla düzenlenen toplantýnýn ortak bildirisinde, D-8 üyelerinin, en temel ahlaki ve insani deðerlere saygý gösterilmeksizin 8 ayý aþkýn süredir süren aralýksýz Ýsrail saldýrýlarý sebebiyle Gazze Þeridi'ne ve halkýna yaþatýlan insani felaket karþýsýnda dayanýþma içinde olduðu teyit edilerek, "Ýsrail'in acýmasýz saldýrýlarýnýn Filistin ekonomisi ve altyapýsý üzerindeki yýkýcý etkilerinin yaný sýra bölgesel barýþ, istikrar ve refaha verdiði zararý kabul ederek, Gazze Þeridi'nde ve Doðu Kudüs dahil olmak üzere iþgal altýndaki Batý Þeria'daki Filistin halkýna yönelik acýmasýz ve insanlýk dýþý Ýsrail saldýrýlarýný en güçlü þekilde kýnýyoruz." ifadelerine yer verildi.

Acil ateþkes çaðrýsýnýn yapýldýðý bildiride, Gazze Þeridi'ne derhal, güvenli ve engelsiz insani yardým ulaþtýrýlmasý ve Gazze'de bir BM mekanizmasý kurulmasýný talep eden BMGK kararýna uyulmasý çaðrýsýnda bulunuldu.

Bildiride, tüm devletler, Ýsrail'in Uluslararasý Adalet Divaný (UAD) tarafýndan emredilen geçici tedbirlere harfiyen uymasýný saðlamaya, askeri saldýrýlarýný ve Refah'taki Filistinli grubu fiziki olarak tamamen ya da kýsmen imhasýna yol açabilecek yaþam koþullarýna maruz býrakan diðer eylemlerini derhal durdurmaya çaðrýldý.

  • Isiaka Abdulkadir Ýmam
  • gazze