AA muhabiri, NATO Zirvesi'nde Türkiye'yi ilgilendiren konularda diplomatik kaynaklardan bilgi edindi.
Buna göre, NATO'da, 2025'te Hollanda'da düzenlenecek zirveden sonra, bir sonraki toplantý için liderler Türkiye'de bir araya gelecek.
- TERÖRÝZMLE MÜCADELE NATO'NUN KARÞILAÞTIÐI ÝKÝNCÝ BÜYÜK TEHDÝT OLARAK KAYDA GEÇTÝ
Türkiye'yi yakýndan ilgilendiren terörle mücadele konusunda ise önemli bir kazaným, NATO'nun bu konudaki izleyeceði stratejiyi belirleyen belgenin güncellenmesi oldu. NATO'nun Sonuç Bildirgesi'nde, terörizmle mücadele, NATO'nun karþý karþýya olduðu ikinci büyük tehdit olarak kayda geçirildi.
Öte yandan, geçen sene Vilnuis Zirvesi'nde müttefiklerin birbirlerine yaptýrým uygulamamalarý gerektiði yönünde alýnan karar, bu yýl Washington Zirvesi'nde yeniden teyit edildi.
- NATO MÜTTEFÝKLERÝNÝN BALÝSTÝK FÜZE TEHDÝDÝNE KARÞI KORUNMASI
Balistik füze savunmasý baðlamýnda tehdidin büyüdüðüne iþaret edilen zirvede, tüm NATO müttefiklerinin tamamen koruma kapsamýna alýnmasý taahhüdünün yeniden kabul edilmesi, Türkiye açýsýndan önemli bir husus olarak ön plana çýktý.
Türkiye için diðer önemli bir konu ise NATO-AB iliþkileri baðlamýnda, iki teþkilat arasýnda iþbirliðinin, Türkiye'nin tercih ettiði bir politikayý yansýtan ve daha eski bir döneme dayanan bir müktesebat temelinde yürütülmesinin karara baðlanmasý oldu.
Ayrýca, Türkiye'nin, NATO'nun tek güvenlik þemsiyesi olduðu yönündeki bakýþýný destekler nitelikte bazý ülkelerin kendi aralarýnda veya NATO kapsamý dýþýnda geliþtirdikleri müþterek projelerin, NATO'nun savunma planlama sürecine uygun olarak yapýlmalarý kararlaþtýrýldý.
- TÜRKÝYE'NÝN YÜZDE 2 HEDEFÝNE ULAÞMASI TAKDÝRLE KARÞILANDI
Türkiye'nin savunma harcamalarýnýn, yeniden gayrisafi yurtiçi hasýlasýnýn yüzde 2'si düzeyine yükseldiðinin açýkça kayda geçildiði zirvede, NATO Türkiye'yi takdirle karþýladý. Bu çerçevede ilaveten Türkiye, Vilnius Zirvesi'nde kabul etmiþ olduðu, NATO'nun savunma sanayisi kapasitesinin geliþtirilmesine yönelik destek planýný yinelerken, ayrýca yeni bir destek taahhüdünde bulundu.
- MONTRÖ'YE ATIF YAPILDI
Ukrayna-Rusya ihtilafý çerçevesinde Türkiye'nin, Montrö Sözleþmesi'ni uygulamasý ile Karadeniz Tahýl Anlaþmasý ve taraflar arasýndaki arabuluculuk giriþimleri, dünya genelinde sýkça gündem olmuþtu. Sonuç Bildirgesi'nde, Montrö Sözleþmesi'ne doðrudan atýfta bulunulan Washington Zirvesi'nde müttefikler, Ukrayna'ya yönelik parasal olmayan katkýlarýn da NATO tarafýndan tanýnmasýný kararlaþtýrdý.
Zirvede ayný zamanda Ukrayna'ya eðitim desteði saðlanmasý ve uzun dönemli bir güvenlik yardým paketi hazýrlanmasý karara baðlandý.
Washington Zirvesi'nde bir de NATO-Ukrayna Müþterek Analiz Talim ve Eðitim Öðretim Merkezi kurulmasý kararlaþtýrýldý. Söz konusu merkezin, müttefiklerin Ukrayna'ya desteðini koordine etmesi konusunda mutabýk kalýndý.