Ýsveç'e Macaristan darbesi: NATO üyeliði oylamasý ertelendi
ABONE OL

Yerel basýndaki haberlere göre, muhalefet partileri milletvekillerinin Ýsveç'in NATO'ya katýlýmýný onaylamak üzere düzenledikleri olaðanüstü meclis toplantýsýný protesto eden iktidar partisi milletvekilleri oturuma katýlmadý.

Mecliste üçte iki çoðunluða sahip olan iktidar partisi üyelerinin toplantýya gelmemesi üzerine Ýsveç'in NATO'ya katýlýmýnýn onaylanmasýna iliþkin oylama ertelendi.

Macaristan Dýþiþleri ve Dýþ Ticaret Bakaný Peter Szijjarto, 11 Temmuz'da, Ýsveç'in NATO üyeliðini onaylamalarýnýn halihazýrda "sadece teknik bir konu" olduðunu belirtmiþti.

Macaristan, 28 Haziran'da, Ýsveç'in NATO üyeliðine onay oturumunun sonbahara ertelendiðini bildirmiþti.

VÝLNÝUS'TA ÜÇLÜ GÖRÜÞME

Türkiye, Ýsveç ve NATO'nun Litvanya'nýn baþkenti Vilnius'taki üçlü görüþmesi sonrasý yapýlan açýklamada, Türkiye'nin, Ýsveç'in NATO'ya Katýlým Protokolü'nü TBMM'ye sevk edeceði, Ýsveç'in de Türkiye'nin Avrupa Birliði'ne (AB) üyelik sürecinin canlandýrýlmasý konusundaki çabalarý destekleyeceði bildirilmiþti.

Finlandiya, 4 Nisan'da NATO'nun 31. üyesi olurken, Ýsveç'in üyeliði için Türkiye ve Macaristan henüz bu ülkenin NATO üyeliðini onaylamamýþtý.

Macar Bakan Szijjarto, 5 Temmuz'da yaptýðý açýklamada, Ankara ile sürekli temasta olacaklarýný kaydederek, Türkiye'nin, Ýsveç'in Ýttifak'a üyeliðine dair tutumunun deðiþmesi durumunda, Macaristan'ýn hiçbir ülkenin NATO üyeliðine engel olmayacaðýnýn altýný çizmiþti.

"SON KARAR PARLAMENTOYA AÝT"

Szijjarto 14 Haziran'da, Macar hükümetinin Ýsveç'in NATO'ya üyeliðini desteklediðini, ancak son kararýn Stockholm hükümetinin ülkesine yaptýðý "hakaretleri" de dikkate alarak parlamentoya ait olduðunu belirtmiþti.

Sürekli olarak Ýsveçli siyasetçilerin eleþtirilerine, suçlamalarýna ve iddialarýna maruz kaldýklarýný kaydeden Szijjarto, Ýsveç'in Macaristan hakkýnda "demokrasiye sahip olmadýðý ve diktatörlük olacaðý" suçlamalarýný yönelttiðini anýmsatmýþtý.

Peter Szijjarto, bu tür eleþtirilerin, Ýsveç'in NATO üyeliðini onaylamamalarý için geçerli bir sebep olduðunu dile getirmiþti.