Ýsviçre'de deprem þehitlerimiz anýldý
ABONE OL

6 Þubat Anma Buluþmasý ve Afet Hazýrlýk Planý Çalýþtayý baþlýðýyla düzenlenen programa, Türkiye'nin Cenevre Baþkonsolosu Ýpek Zeytinoðlu Özkan, Anka Suisse Yönetim Kurulu Baþkaný Vedat Salfur ile diðer üyeler, Ýsviçre'de yaþayan Türk vatandaþlarý ile depremlerin ardýndan arama kurtarma çalýþmalarýna katýlan Ýsviçreli ve Fransýz gönüllülerden oluþan 15 kiþilik Kentsel Arama ve Kurtarma (USAR-GIS) ekibi katýldý.

Depremlerde hayatýný kaybedenler için saygý duruþu ile baþlayan program, açýlýþ konuþmalarý ile devam etti.

Özkan, burada yaptýðý konuþmada, 6 Þubat depremlerinin 11 ilde aðýr yýkýma yol açtýðýný ve 14 milyon vatandaþýn afetten doðrudan etkilendiðini söyledi.

Büyük felaketler ve büyük acýlarýn, milletlerin birliðinin, beraberliðinin, kardeþliðinin ve gücünün sýnandýðý dönüm noktalarý olduðunu kaydeden Baþkonsolos Özkan, "Milletimiz, 6 Þubat depremlerinde çok þükür bu imtihandan alnýnýn akýyla çýkmýþtýr. Milletimiz yurtiçinde ve yurtdýþýnda tek yürek olmuþ, depremzede kardeþlerinin yanýna koþmuþtur. Böylesine fedakar bir milletin evladý olmaktan gurur duyuyorum." dedi.

Özkan, Ýsviçre'nin batýsýnda da Türk vatandaþlarý ve derneklerinin ilk andan itibaren depremzedelere yardýmda bulunmak için seferber olduðunu anýmsatýrken, bu olaðanüstü dayanýþma seferberliði sonucunda 100 tonu aþkýn yardým malzemesinin baþkonsolosluðun koordinasyonu ve Türk Hava Yollarý'nýn desteðiyle deprem bölgesine gönderildiðini kaydetti.

Depremin hemen ardýndan kurulan Anka Suisse derneðinin yürüttüðü yardým projelerinin ilerlediðini görmenin memnuniyet verici olduðunu belirten Özkan, "Anka Suisse'nin ayrýca son dönemde Ýsviçre federal ve yerel makamlarýyla temaslarýný yoðunlaþtýrdýðýný öðrenmekten memnuniyet duydum. Temennimiz, Türkiye'ye insani yardým ve yardým projeleri söz konusu olduðunda Anka Suisse'nin Ýsviçre'nin önde gelen sivil toplum kuruluþlarý arasýnda yerini almasýdýr." diye konuþtu.

Salfur, Türkiye'nin geçen sene 6 Þubat'ta tarihinin en büyük doðal afetlerinden birini yaþadýðýný hatýrlatýrken, afetler konusunda "öðrenmek ve paylaþmak" için bir araya geldiklerini belirtti.

Program, katýlýmcýlarýn afetlere hazýrlýk planý kapsamýnda sunumlarý ve tecrübe paylaþýmý ile devam etti.