Ýtalya'dan Ýran'a yaptýrým sinyali
ABONE OL

ABD, Almanya, Fransa, Ýngiltere, Ýtalya, Kanada ve Japonya'dan oluþan G7 ülkeleri dýþiþleri bakanlarýný, dönem baþkaný sýfatýyla Capri Adasý'nda aðýrlayan Tajani, ilk günkü oturumlarýn ardýndan Ýtalyan basýnýna açýklamalarda bulundu.

Toplantýlarýnýn sonunda ele aldýklarý bütün konulara deðinen bir sonuç bildirisi olacaðýný belirten Tajani, "Orta Doðu'ya yönelik bir belge olacak. Pozisyonlarýmýz açýk. Ýsrail'e saldýrýsý nedeniyle Ýran'a yaptýrým uygulama ihtimalinden yanayýz." dedi.

Tajani, G7'nin resmi olarak ne yapýlacaðýna karar verilecek yer olmadýðýna, Ýtalya, Almanya ve Fransa'nýn Avrupa Birliði (AB) ile beraber hareket etmesi gerektiðine dikkati çekerken, amaçlarýnýn Ýran'a olanlarýn bir daha yaþanmamasý için güçlü bir iþaret vermek olduðunun altýný çizdi.

G7 olarak bildirilerinde de herkesi temkinli olmaya ve gerilimi düþürmeye çaðýracaklarýný dile getiren Tajani, Ýsrail'in Ýran'ýn saldýrýsýna muhtemel bir yanýtýnýn gerilimi týrmandýrmayacak cinsten bir yanýt olmasý umudunu paylaþtý.

Tajani, yarýn çýkacak bildiride Ýtalya'nýn 11 Mart'ta Birleþmiþ Milletlerin (BM) gýdayla ilgili kuruluþlarý Gýda ve Tarým Örgütü (FAO) ve Dünya Gýda Programý (WFP) ile Uluslararasý Kýzýlhaç ve Kýzýlay Dernekleri Federasyonu (IFRC) ile baþlattýðý "Gazze için Gýda" giriþimine destek belirtileceðini ifade ederek, "Gazze'de ateþkesten yanayýz. Ýki halk-iki devlet hedefiyle barýþýn hakim olabileceðini ümit ediyoruz." diye konuþtu.

- UKRAYNA KONUSU

Tajani, yarýn çýkacak sonuç bildirisinde, Ukrayna'ya hem siyasi hem de yeniden yapýlanmaya destek açýsýndan azami kararlýlýklarýný teyit ettiklerini belirtti.

Ukrayna-Rusya Savaþý dolayýsýyla Avrupa'da el konulan Rus mallarýnýn kullanýlmasýnýn da toplantý gündemine geldiðini anlatan Tajani, "Bunu deðerlendiriyoruz ve prensip olarak biz de el konulan varlýklarýn kullanýlmasýndan yanayýz ancak bunu yapmak için yasal temel ihtiyaç var. Rusya'dan uluslararasý hukuka saygý duymasýný istiyorsak, biz de bunu yapmalýyýz." ifadelerini kullandý.

Tajani, Ukrayna'ya yönelik ABD Kongresinin yardým paketini onaylamasýný beklediklerini, bunun Ukrayna'nýn baðýmsýzlýðýný ve özgürlüðünü savunmak için bir iþaret olacaðýný kaydetti.