Ýtalyan muhalefetinden, hükümete ve AB'ye ''Filistin'i tanýyýn'' çaðrýsý
ABONE OL

Ýsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldýrýlarý ile son günlerde BM Lübnan Geçici Barýþ Gücü (UNIFIL) üslerine ateþ açmasý ve tanklarla baskýn yapmasý, Ýtalya'da muhalefet partileri liderlerinin tepkisini çekti.

Muhalefet partilerinden 5 Yýldýz Hareketi'nin (M5S) lideri Conte, Instagram hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, "UNIFIL misyonuna baðlý Ýtalyan askerlerinin bulunduðu üslere yapýlan saldýrýnýn ardýndan Ýsrail tanklarý þimdi de BM üslerine baskýn yapýyor. Ýnsanlar ne zaman gözlerini açacak ve (Ýsrail Baþbakaný Binyamin) Netanyahu hükümetinin savaþ suçlarýný durdurmaya karar verecek? Filistin halkýnýn ve Gazze'nin 12 ay boyunca sistematik bir þekilde yok edilmesi yeterli deðil miydi? Lübnan'daki iþgal, ölümler, üslerimize yapýlan saldýrýlar yeterli olmadý mý?" ifadelerini kullandý.

Bu durumu aylardýr gündeme taþýdýklarýný vurgulayan Conte, þunlarý kaydetti:

"Ýtalyan hükümeti ve Avrupa kurumlarý Ýsrail'e silah ambargosu, ekonomik ve ticari yaptýrýmlar konusunda sözlerin ötesine geçmeye ne zaman karar verecek? Netanyahu'nun çýlgýnlýðýný durduralým, Ýsrail ve Filistin için ateþkes ve iki halk, iki devlet çözümünü dayatacak ciddi kararlar alalým."

Ana muhalefet partisi Demokratik Parti (PD) lideri Elly Schlein da Meloni hükümetine seslenerek, Ýspanya ve Fransa'nýn Ýsrail'e yönelik gündeme getirdiði silah ihracatýný durdurma önerisine Ýtalya'nýn da katýlmasý çaðrýsý yaptý.

Schlein, hükümetten ayný zamanda Ýtalya'nýn Filistin devletini tanýmasý konusunda karar almasýný da talep ettiklerini belirtti.