AB'nin en üst mahkemesi Adalet Divaný, AB ülkelerinde üçüncü ülke vatandaþlarýnýn sosyal haklar ve eðitim hakkýyla ilgili ayrýmcýlýða uðradýklarý gerekçesiyle açtýklarý emsal nitelikteki iki davayý karara baðladý.
Karara iliþkin basýn açýklamasýna göre, Ýtalya'da uzun süreli ikamet hakký sahibi iki üçüncü ülke vatandaþýnýn sosyal yardýmlardan faydalanmalarý için "son 2 yýlý kesintisiz olmak üzere, 10 yýllýk ikamet" þartý koþuldu. Bu koþulu saðlamadýklarý tespit edilen kiþiler cezaya çarptýrýldý. Bunun üzerine Ýtalya'nýn Napoli kentindeki mahkeme, Adalet Divanýna baþvurarak görüþ istedi.
Divan, mahkemenin yardýmlarý almanýn 10 yýllýk oturum þartýna baðlanmasýnýn AB hukukuyla uyumlu olup olmadýðýnýn incelenmesi talebi üzerine verdiði kararda Ýtalya'yý haksýz buldu.
AB Adalet Divaný, Ýtalya'nýn, uzun süreli oturum sahibi üçüncü ülke vatandaþlarýnýn sosyal haklardan faydalanmasýnýn "dolaylý ayrýmcýlýk" olduðuna hükmetti.
Mahkeme kararýnda, "Üçüncü ülke vatandaþlarýnýn uzun süreli ikametgahlarý için sosyal güvenlik, sosyal yardým veya sosyal koruma tedbirine eriþim, en az 10 yýl bir üye ülkede ikamet etmiþ olma þartýna baðlý kýlýnamaz." ifadesi kullanýldý.
Kararda üçüncü ülke vatandaþýna uzun süreli ikamet statüsü verilmesi için bir üye ülkede yalnýzca 5 yýl yasal ve sürekli ikamet etme koþulunun bulunduðu ve söz konusu haklarla ilgili ülke vatandaþlarýyla ayný muameleye tabi tutulmasý gerektiði hatýrlatýldý.
Öte yandan AB Adalet Divaný, Kamerunlu bir öðrencinin 2020'de Belçika'da üniversite eðitimi almak için yaptýðý baþvuruyu reddeden ulusal mahkemenin kararýna yönelik itirazýný ise haksýz buldu.
Divan, üye ülkelerin "kötüye kullanýlacaðý" gerekçesiyle vize vermeyi reddetme hakkýnýn bulunduðuna hükmetti.
Afrika'daki Frankofon ülkelerin vatandaþlarý, dil engeli bulunmadýðý için yüksek öðrenimlerinde Belçika'yý sýklýkla tercih ediyor. Üniversitelerden kabul ve burs almalarýna raðmen eðitim vizesi alamayan öðrenciler, sýk sýk bu durumu protesto ediyor.