Japon otomobil firmalarý ''hileli test'' yaptýklarýný itiraf etti!
ABONE OL

Araç üretim sürecinde sertifikasyon için "hileli güvenlik testi" yaptýklarý iddiasýyla Toyota, Mazda, Yamaha, Honda ve Suzuki'nin aleyhine açýlan hükümet soruþturmasý gündemdeki yerini koruyor.

Arazi, Altyapý, Ulaþtýrma ve Turizm Bakanlýðý (MLIT) sertifikasyon amacýyla "hileli güvenlik testi" sunmakla suçlanan otomobil firmalarýnýn söz konusu yolsuzluklarý kabul ettiklerini bildirdi.

Bakanlýk, Japon firmalardan, soruþturmada adý geçen modellerini kapsayan sevkiyatlarý durdurmasý ve söz konusu modellerin, ulusal güvenlik standartlarýný karþýladýðýnýn doðrulanmasýný istedi.

MLIT yetkilileri, yerinde denetim yapmak üzere Japon firmalarýn üretim tesislerine sevk edildi.

Japonya Arazi, Altyapý, Ulaþtýrma ve Turizm Bakaný Saito Tetsuo, yaptýðý açýklamada, güvenlik testi yolsuzluklarýnýn "son derece üzücü" olduðunu bildirdi.

Bakan Saito, soruþturma kapsamýnda etkilenen modellerin, halihazýrda düþük üretim hacimleri nedeniyle Japon ekonomisi üzerinde sýnýrlý etki oluþturacaðýný tahmin ettiklerini belirtti.

- "TOYOTA OLARAK ÖZÜR DÝLÝYORUZ"

Toyota Motor, açýklamasýnda, firmanýn toplamda 7 modeli kapsayan araçlarýnýn "MLIT onaylý olmayan yöntemlerle sertifikasyondan geçirildiðini" duyurdu.

Fielder, Axio ve Yaris Cross modellerinin üretiminin halen sürdüðü, diðer 4 modelin ise üretiminin daha önce durdurulduðu ifade etti.

Toyota Baþkaný Toyoda Akio, düzenlediði basýn toplantýsýnda, bakanlýk talimatlarýna uyacaklarýný bildirerek, "Toyota olarak özür diliyoruz. Doðru sertifikasyon sürecini takip etmeden seri üretim yapýp otomobil sattýk." dedi.

Yolsuzluðun "sistemin temellerine" etkisine deðinen Toyoda, "Bu gibi eylemler sertifikasyon sisteminin temellerini baltalýyor. Bir otomobil üreticisi olarak bunlarýn asla gerçekleþmemesi gerektiðine inanýyoruz" diye konuþtu.

- HONDA'NIN 4,3 MÝLYON, TOYOTA'NIN 1,7 MÝLYON ARACINI KAPSIYOR

Devlet televizyonu NHK'nýn haberine göre Japon firmalar soruþturmada adý geçen modellerin sevkiyatlarýný durdurdu.

Resmi Kyodo ajansýna göre test sonuçlarýna iliþkin sertifikasyon sorunundan Honda'nýn 4,3 milyon, Toyota'nýn 1,7 milyon, Mazda'nýn 150 bin, Suzuki'nin 26 bin, Yamaha'nýn 7 bin aracý etkilendi.

Toyota'nýn testlerde "yanlýþ veriler sunarak motor üretiminde hile yaptýðý", Mazda'nýn ise "motor kontrol yazýlýmýný kasýtlý olarak yeniden yazdýðý" kaydediliyor.

Suzuki, Honda ve Yamaha'nýn ise söz konusu yolsuzluklarýn yaný sýra sahte test sonuçlarý raporladýðý bildiriliyor.