Japon yen'i dolar karþýsýnda son 38 yýlýn en düþük seviyesinde
ABONE OL

Dolar/yen paritesi þu sýralarda yüzde 0,4 artýþla en son Aralýk 1986'da görülen 160,39 seviyesine çýktý.

Japon yeni yýl baþýndan bu yana deðer kaybetmeye devam ederken, dolar/yen paritesinin 160 seviyesini aþmasý Japon yetkililerin döviz piyasasýna müdahalesine iliþkin spekülasyonlarý da artýrdý.

Japonya'da Uluslararasý Ýliþkilerden Sorumlu Maliye Bakan Yardýmcýsý Masato Kanda, Japon yenine gerekirse 24 saat destek için müdahale etmeye hazýr olduklarýný dile getirmiþti.

Kanda, kurdaki geliþmelerin ulusal ekonomiyi olumsuz etkilediðini vurgulayarak, "Spekülatif sebeplerle kurda aþýrý oynaklýk olmasý durumunda gerekli müdahaleyi yapacaðýz." deðerlendirmesini yapmýþtý.

Japonya Merkez Bankasýnýn (BoJ), dolar/yen paritesi Nisan 2024'te 160 seviyesinin üstüne geldiði zaman para birimini desteklemek için döviz piyasasýna müdahalede bulunduðu iddia edilmiþti. Dolar/yen paritesi 29 Nisan'da 160,24 seviyesini test ederek Haziran 1986'dan bu yana ilk kez 160'ýn üzerine çýkmýþtý.

Ülkenin para birimindeki hareketlerin Japon otoritelerini harekete geçirirebileceði ifade edilirken, analistler, 29 Nisan'da görülen 160,24 seviyesinin ardýndan yaklaþýk 60 milyar dolarlýk rezerv satýþýnýn yapýlmýþ olabileceðini belirtiyor.

Döviz piyasasýnda özellikle ABD ve Japonya arasýndaki yüksek faiz oraný farký, yenin dolar baþta olmak üzere diðer para birimleri karþýsýnda önemli ölçüde deðer kaybetmesine yol açýyor.

Japonya bu yýl faiz oranlarýný sýfýr ila yüzde 0,1 aralýðýna yükseltmiþ olsa da ABD'de yüzde 5'ün üzerinde olan faiz oranlarý yatýrýmcýlarýn dolar varlýklarýna talebini artýrýyor.

Analistler, dünyanýn en büyük ekonomileri arasýnda yer alan ABD ve Japonya arasýndaki getiri farkýnýn altýnda yatan dinamikler deðiþmediði müddetçe, Japon para biriminin baský altýnda kalacaðýný vurguladý.

Dolar karþýsýnda bir süredir gerileyen Japon yeninin Japon ihracat þirketlerinin karlarýný destekleyerek birçok Japon þirketinin hisse fiyatlarýnýn rekor seviyelere ulaþmasýna sebep olduðunu aktaran analistler, buna karþýn ihracat odaklý olmayan Japon þirketlerini ise maliyetler konusunda zor duruma soktuðunu bildirdi.

Yenin zayýflýðý, Japon ekonomisini ve BoJ'un faiz oraný görünümünü nasýl etkileyeceðine dair sorularý gündeme getirirken, son üç yýldýr deðer kaybeden Japon yeni, yýl baþýndan beri dolar karþýsýnda yüzde 12'nin üzerinde geriledi.