Japonya, ABD'nin ''Valiant Shield'' askeri tatbikatýna ilk kez katýlacak
ABONE OL

Çin'in Hint-Pasifik'te artýrdýðý nüfuzu ve Kuzey Kore'nin tehditkar füze denemeleri karþýsýnda Japonya askeri koordinasyonunu artýrma arayýþýnda.

Japonya Savunma Bakaný Kihara Minoru, açýklamasýnda ülkesinin, ABD'nin düzenlediði "Valiant Shield" tatbikatýna ilk kez katýlacaðýný bildirdi.

Kihara, "Giderek ciddileþen güvenlik ortamý karþýsýnda Japonya-ABD ittifakýnýn caydýrýcýlýðýný ve müdahale kapasitelerini geliþtirmek son derece anlamlý." dedi.

Savunma Bakanlýðý açýklamasýna göre, ulusal ordunun ilk kez katýlacaðý tatbikatta Japonya genelinde 9 farklý eyaletteki askeri üslerden faydalanýlacak.

Buna göre ABD'nin daveti dolayýsýyla Japonya Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) personeli 7-18 Haziran'daki "Valiant Shield" tatbikatýnda görev alacak.

Askeri tatbikatta, Japonya ordusundan hava, deniz ve kara kuvvetleri dahil yaklaþýk 4 bin personel ile SDF'ye ait 130 araç ve 60 uçak yer alacak.

Guam, Filipinler ve Hawaii bölgelerini kapsayan ve iki yýlda bir düzenlenen "Valiant Shield" tatbikatýna ABD'den 10 binden fazla personel katýlýyor.