Japonya'da gözler 30 Ekim'de
ABONE OL
Ekonomi Bakanı Seiji Maehara, bankanın yapacağı toplantıya iştirak edeceğini belirterek, "Merkez Bankası'nın para politikasında kuvvetli bir gevşemeye gitmesine yönelik çağrımı sürdüreceğim." diye konuştu. Maliye Bakanı Koriki Jojima da banka yönetiminin hükümet ile yakın temasta bulunmasını ve net adımlar atmasını beklediğini söyledi. Jojima, "Ekonomide kötüye gidiş var. Deflasyondan uzaklaşılması ve büyümenin sağlanması için acil adımlar atılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası'na yönelik bu çağrılar, Japonya'nın yurtdışına yaptığı mal ve hizmet ihracatının Eylül ayında yüzde 10,3 gibi yüksek bir oranda düşmesinin ardından geldi. Japonya Maliye Bakanlığı'nın dün yaptığı açıklamaya göre, ihracat dört aydır gerileme gösteriyor. Çin'deki Japon aleyhtarlığı dış ticareti olumsuz etkileyen faktörlerin başında geliyor. 2009 yılından bu yana Japon mallarının en önemli pazarı olan Çin'e Eylül ayında yıl bazında yüzde 14,1 oranında daha az ihracat yapıldı. Krizlerle çalkalanan Avrupa Birliği ülkelerine yaptığı ihracat da yüzde 21,1 oranında düşen Japonya'nın ABD'de kaydettiği ihracat artışı ise yüzde birin altında kaldı.

ŞİRKETLER DURGUNLUKTAN ŞİKAYETÇİ

Japonya'nın önde gelen gazetelerinden Yomiuri'nin yaptığı araştırmaya göre şirket yöneticilerinin yüzde 75,6'sı işlerinin geçtiğimiz nisan ayına göre durgun olduğunu belirtti. Yöneticiler, Avrupa'daki ekonomik kriz ve Çin ile yaşanan ada krizi nedeniyle durgunluğun yaşandığını vurguladı. Araştırmaya katılan 119 firma temsilcisinden 18'i, işlerinin sürekli kötüye gittiğini belirtti.