Japonya'da 'nükleer' tartışması
ABONE OL
Japonya'nın önde gelen enerji şirketi Elektrik Gücü Geliştirme, ülkenin kuzeyindeki Aomori eyaletindeki santral inşaatına devam etme kararı verdi. 2008'in mayıs ayında başlayan inşaat, 11 Mart 2011'deki deprem ve tsunami felaketinin ardından askıya alınmıştı. Ancak santral inşaatına kriz öncesi onay alındığı için şirketin santrali kurma hakkı bulunuyor. Şirketin genel müdürü Masayoshi Kitamura, santralin yapıldığı Oma'yı ziyaret etti. Kitamura, nükleer santralin inşa edileceği bölgedeki 3 belediyenin de onayını aldıklarını vurguladı. Ancak Oma yakınlarındaki Hakodate şehrinin belediye başkanı, inşaatı yargıya taşıyabilecekleri sinyalini verdi. Belediye Başkanı Toshiki Kudo, davayı gelecek bahar aylarında açabileceklerine, böyle bir davanın da ülke tarihinde bir ilk olacağına dikkat çekti. Japon hükümet ise santrale onay verildiği için inşaatın sürebileceğini belirtti. Sanayi Bakanı Yukio Edano, santral devreye girmeden önce yeni oluşturulan nükleer ajansın kontroller yapacağına da dikkat çekti.

NODA, FUKUŞİMA YOLCUSU

Fukuşima'daki nükleer sızıntı sonrası Japonya'daki nükleer enerji karşıtı bir hava oluştu. Başbakanlık önüne toplanan binlerce kişi, nükleer enerji kullanıma son verilmesini talep etti. Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda, protestocuların önde gelenlerini kabul ederek görüşme yaptı. Bunun ardından hükümet, 2030'da nükleer enerji kullanımına son vereceğini açıkladı. Ancak lobilerin baskısı üzerine bu kararını yumuşattı. Ülke genelindeki 50 kadar santral, nükleer afet sonrası kontroller için kapatılmış ancak 2'si artan elektrik ihtiyacını karşılamak için yaz aylarının başında tekrar kullanıma sokulmuştu. Japonya, elektrik ihtiyacının yüzde 30'unu nükleer santrallerden karşılıyor.

Bu arada, Japonya Başbakanı Noda, nükleer sızıntının yaşandığı Fukuşima Santrali'ni pazar günü ziyaret edecek. Krizden bu yana beşinci ziyaretini gerçekleştirecek olan Noda, 4. reaktörde çalışmaları yerinde inceleyecek.